Cesare Mori

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Cesare Mori (Pavia, 22. december 1871Udine, 6. juli 1942) var en «prefetto» (præfekt) før og under fascisttiden i Italien. I Italien er han kendt som «Prefetto di Ferro» (jern præfekten).

Tidlige år[redigér | redigér wikikode]

Han voksede op i et børnehjem, og blev først anerkendt af sine biologiske forældre i oktober 1879. Han studerede ved militærakademiet i Torino, men giftet sig med Angelina Salvi, en kvinde som ikke havde den medgift som var fastsat af de militære reguleringerne på den tiden, og måtte derfor trække sig ud af akademiet. I stedet gik han ind i politiet, hvor han først tjenestegjorde i Ravenna, og siden i Castelvetrano i provinsen Trapani (Sicilien), inden han drog til Firenze som vicekvæstor. Han vendte tilbage til Sicilien med gode resultater, og tjenestegjorde derefter i Torino som kvæstor, efterfulgt af Rom og Bologna.

I 1921 var han præfekt i Bologna, hvor han blandt de få medlemmer af ordensmagten der modsatte sig den organiserede kriminalitet (squadrismo) i den fascistiske bevægelse. Han blev pensioneret i 1922, og flyttet sammen med sin kone til Firenze.

Kampen mod mafiaen[redigér | redigér wikikode]

På grund af sit ry som en handlingens mand, blev han i 1925 tilbagekaldt til aktiv tjeneste af ministeren Luigi Federzoni. Han blev udnævnt til præfekt i Trapani, og ankom der den 6. juni samme år. Her opholdt han sig i et par måneder, før Mussolini udnævnte ham til præfekt i Palermo den 20. oktober 1925, med særlige rettigheder over hele Sicilien, med det formål at udrydde mafiaen fra øen. Han tiltrådte stillingen den 22. oktober samme år, og forblev i embedet frem til 1929.

Mori satte i gang et voldsomt angreb på den kriminelle aktivitet på Sicilien. Den 1. januar 1926 foretog han, sin nok mest berømte aktion, besættelsen af landsbyen Gangi, en højborg for flere forskellige kriminelle bander. Han beordrede Carabinieri og politistyrker til at gennemsøge hvert eneste hus for at fange småkriminelle, laverestående mafiamedlemmer og mistænkte på flugt. Mori nølede ikke med at bruge kvinder og børn som gidsler for at tvinge mistænkte til å overgive sig uden kamp. Det var denne slags barske metoder som gav ham kaldenavnet «jern præfekten».

Han fortsatte sine aktiviteter med nogenlunde samme taktikker, ikke ulig dem der havde været i brug under anti-kriminalitetskampagnen ret efter Italiens Samling. Men hans undersøgelser kastet hurtig lys over forbindelserne mellem mafiabosser og indflydelsesrige medlemmer af statsapparatet. Den 16. juni 1929 blev han udnævnt til senator af Mussolini og kaldt tilbage til Rom, mens den italienske statspropaganda stolt kunne meddele at mafiaen var blevet besejret.

Moris indflydelse[redigér | redigér wikikode]

Effektiviteten og værdien af de metoderne Mori brugte mod mafiaen er stadig omdiskuteret i dag. Hans ukonventionelle metoder var utvivlsomt effektive, i det mindste på kort sigt. Men de havde også en del negative sider.

De sidste årene[redigér | redigér wikikode]

Som senator fortsatte Mori at følge nøje med på sicilianske anliggender, og sørget for at han altid var velinformeret om forholdet på øen. Men han havde ikke længere nogen indflydelse, og var nu først og fremmest en marginal figur. I 1932 skrev han sine erindringer. Han gik af med pension og flyttet til Udine i 1941, hvor han døde et år senere, som en glemt figur i et land hvor den 2. verdenskrig rasede.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]