Château de Cayx

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Château de Cayx
Map commune FR insee code 46182.png
Kort over kommunen; Château de Cayx ligger ved floden, over for Parnac
Land Frankrig Frankrig
Region Occitanie
Departement Lot
Commune Luzech
Første kendte ejer Famillien Miran
Nuværende ejer regentparret dronning Margrethe 2. og prins Henrik
Oversigtskort
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Château de Cayx[1] (udtales /ʃɑ.to də 'kajs/) er et vinslot i Frankrig i landsbyen Caïx i kommunen Luzech omkring tyve kilometer fra Cahors. Slottet ejes af det danske regentpar dronning Margrethe 2. og prins Henrik.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Château de Cayx kan spores tilbage til 1300-tallet, hvor det sikrede kontrol over sejladsen på Lot-floden. I 1600-tallet blev slottet erhvervet af Lefranc de Pompignan-familien. Det var den, der i 1700-tallet indrettede kældrene til vinproduktion. I 1974 blev slottet købt af det danske regentpar, hvorefter det blev restaureret og vinproduktionen genoptaget.

Vinen[redigér | redigér wikikode]

Ifølge de franske appellationsregler skal en Cahors-vin bestå af mindst 70 procent af druen Auxerrois (også kendt som Malbec). Alt efter årgang tilsættes på Château de Cayx både Merlot og Tannat. Vinene lagres 18 måneder på barriques (vinfade).[2]

Kvaliteten af Château de Cayx-vinene har hyppigt været diskuteret.[3] Cahors er et meget gammelt vindistrikt, men i 1912 ødelagde angreb af vinlus produktionen fuldstændigt. Den kom først rigtigt i gang igen i 1950'erne og måtte opbygges fra grunden, så Cahors et egentligt et ungt vindisktrikt. Slottet var med i et kooperativ. Efter Prins Henriks overtagelse er der arbejdet på at forfine druerne og produktionsmetoden. Slottet investerede i begyndelsen af 1990'erne i et moderne produktionsanlæg, for at slottet selv kunne forestå vinifikationen og undgå iblanding af druer fra andre gårde. Vinene høster i dag generelt fine karakterer i vinpressen.[3][4][5]

Cahors-vinen er en kraftig vin, der ofte er rig på garvesyre og frugt. Den udvikler sig ved lagring og skal ikke drikkes ung, når vinens nuancer endnu ikke er fuldt udviklede. Den kan iltes ved dekantering.

Referencer og noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Slottet blev tidligere stavet Château de Caïx, men i 2005 ændrede kongehuset stavemåden til Château de Cayx, den oprindelige form af navnet.
  2. ^ Vinbeskrivelse fra Chris-Wine A/S
  3. ^ a b Prinsens sorte vine. Ekstra Bladet. Hentet 21/4-2017
  4. ^ Vinovalie. hjhansen-vin.dk. Hentet 21/4-2017
  5. ^ Vinekspert: Prins Henrik stopper på Cahors top. Politiken. Hentet 21/4-2017