Champions Hockey League (2008-09)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel handler om den inkarnation af ligaen, der blev spillet i sæsonen 2008-09. For den nuværende inkarnation af ligaen, se Champions Hockey League.
Champions Hockey League
Land(e) Europa
Etableret 2008
Første sæson 2008-09
Nedlagt 2009
Antal hold 14
Nuværende mestre Schweiz ZSC Lions
(2008-09)
Flest mesterskaber Schweiz ZSC Lions (1 titel)

Champions Hockey League var ishockeyliga for europæiske klubhold, der kun eksisterede i én sæson. Ligaen blev spillet i sæsonen 2008-09, som også var 100-års-jubilæet for International Ice Hockey Federation (IIHF), som arrangerede turneringen.[1] Turneringen havde deltagelse af de bedste hold fra de syv bedste nationale europæiske ishockeyligaer.

Den samlede præmiesum for de hold, der kvalificerer sig til CHL-gruppespillet var 16,9 millioner schweizerfranc, som blev fordelt ligeligt mellem holdene, bortset fra at vinderen modtog en bonus på 1.000.000 schweizerfranc – den højeste pengepræmie indtil da i en europæisk ishockeyturnering.

Tv-transmissioner fra CHL-kampe udsendtes også uden for Europa. Universal Sports (som er en del af NBCUniversal) ejede tv-rettighederne i USA, mens The Score havde rettighederne i Canada.

Format[redigér | rediger kildetekst]

2008-09[redigér | rediger kildetekst]

På grund af den korte forberedelsestid til sæsonen 2008-09 havde den første udgave af Champions Hockey League kun deltagelse af 14 hold fra de syv bedste ligaer på IIHF's ligarangliste. Mestrene samt et andet hold[2] fra de fire bedste ligaer samt mestrene fra de næste tre ligaer (nr. 5-7) gik direkte til gruppespillet, mens de tre toere[2] fra liga nr. 5-7 spillede kvalifikation om den sidste plads i gruppespillet.

I gruppespillet blev de tolv hold inddelt i fire grupper med tre hold, der spiller alle-mod-alle både ude og hjemme. De fire gruppevindere gik videre til semifinalerne, der afvikledes over to kampe (ude og hjemme). Vinderne af semifinalerne mødes i finalen, der også blev spillet over to kampe, og vinderen af finalen kåredes som CHL-mester og vandt bonussen på 1.000.000 schweizerfranc.

2009-10[redigér | rediger kildetekst]

Den efterfølgende sæson blev aflyst. Men det var planen, at formatet fra sæsonen 2009-10 blev ændret til at omfatte to kvalifikationsrunder, et gruppespil, semifinaler samt finaler.

Første kvalifikationsrunde skulle have haft deltagelse af de nationale mestre i de 15 ligaer, som var rangeret som nr. 8-22 på IIHF's rangliste over europæiske ligaer samt toerne[2] fra liga nr. 5-7. De 18 hold skulle have været inddelt i seks grupper med tre hold. De seks gruppevindere skulle være gået videre til anden kvalifikationsrunde, hvor de i opgør over to kampe (ude og hjemme) skulle møde sølvvinderne[2] fra ligaerne i top 4 på IIHF's rangliste.

De fem vindere fra anden kvalifikationsrunde kvalificerede sig til CHL-gruppespillet, hvortil mestrene fra top 7-ligaerne var direkte kvalificeret, og gruppespillet skulle afvikles efter samme format som for sæsonen 2008-09.

IIHF's ligarangliste 2008[3]
Liga CHL 2008-09 CHL 2009-10
Mestre Hold nr. 2 Mestre Hold nr. 2
Rusland Kontinentalnaja Hokkeynaja Liga (KHL) Gruppespil Gruppespil Gruppespil 2. kval.runde
Finland SM-liiga Gruppespil Gruppespil Gruppespil 2. kval.runde
Tjekkiet Extraliga Gruppespil Gruppespil Gruppespil 2. kval.runde
Sverige Elitserien Gruppespil Gruppespil Gruppespil 2. kval.runde
Slovakiet Extraliga Gruppespil Kval.runde Gruppespil 1. kval.runde
Schweiz  Nationalliga A Gruppespil Kval.runde Gruppespil 1. kval.runde
Tyskland Deutsche Eishockey-Liga Gruppespil Kval.runde Gruppespil 1. kval.runde
Hviderusland Extraliga 1. kval.runde
Letland Samsung premjerlīga 1. kval.runde
Danmark AL-Bank Ligaen 1. kval.runde
Østrig Erste Bank Eishockey Liga 1. kval.runde
Kasakhstan Kasakhstans Mesterskab 1. kval.runde
Norge GET-ligaen 1. kval.runde
Frankrig Ligue Magnus 1. kval.runde
Slovenien Sloveniens ishockeyliga 1. kval.runde
Italien Serie A di hockey su ghiaccio 1. kval.runde
Ungarn OB I. bajnokság 1. kval.runde
Polen Polska Liga Hokejowa 1. kval.runde
Holland Eredivisie 1. kval.runde
Ukraine Visjtja Liga 1. kval.runde
Storbritannien Elite Ice Hockey League 1. kval.runde
Rumænien Liga Naţională de hochei 1. kval.runde

Victoria Cup[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende Uddybende artikel: Victoria Cup

To hold fra Champions Hockey League og et hold fra National Hockey League spiller i Victoria Cup. Men kriterierne for hvordan NHL/IIHF udvælger holdene til Victoria Cup er endnu ikke offentliggjort.[4] Vinderen af Victoria Cup modtager 1.000.000 schweizerfranc.

Kilder / eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Champions Hockey League launch planned for 08-09, hentet 2007-05-22
  2. ^ a b c d De enkelte ligaer beslutter selv, om sølvvinderne, vinderen af grundspillet, vinderen af en CHL-kvalifikation eller lign. indtager ligaens anden CHL-plads.
  3. ^ Russian league tops first CHL ranking, hentet 2008-03-07
  4. ^ Winner of Victoria Cup will receive 1 million Swiss francs, hentet 2007-05-23.