Charles Bukowski

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Charles Bukowski

Henry Charles Bukowski (16. august 19209. marts 1994) var en indflydelsesrig digter og romanforfatter fra Los Angeles. Han er i sin skrivestil stærkt præget af atmosfæren i Los Angeles, som desuden er hans hjemstavn. Han er ofte nævnt som en inspirationskilde for nuværende forfattere, og hans skrivestil er i mange nutidige sammenhænge blevet efterlignet.

Han var en tilhænger af beatgenerationen og skrev selv ærlige og tilnærmelsesvist frastødende tekster. Hans tekster indeholder menneskelige eller ligefrem dyriske essentielle emner, så som afhængighed af alkohol, kvinder og sin egen person. Tømmermænd er et vigtigt tema i størstedelen af hans værker, og det forhutlede liv giver denne forfatter en egenartet karakter, som bør sammenlignes med Dostojevskijs. Det handler om pinsel, eksistentialisme og en tro på sig selv som en overlegen karakter.

Den overvejende del af forfatterens samlede værk udgøres af digte. Men Charles Bukowski er vel nok mest kendt for sine romaner, der har en overvejende selvbiografisk karakter og fortæller om alter ego-figuren Henry "Hank" Chinaski og hans forsøg på at kombinere rollerne som henholdvis hårdt prøvet drukkenbolt og kæmpende og ludfattig digter. To af de mest kendte romaner, Factotum og Hollywood, har medført filmatiseringer med henholdvis Matt Dillon og Mickey Rourke i hovedrollerne, som Hank Chinaski.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]