Charles Rosher

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Charles Rosher

Personlig information
Født 17. november 1885 Rediger på Wikidata
London, Storbritannien Rediger på Wikidata
Død 15. januar 1974 (88 år) Rediger på Wikidata
Lissabon, Portugal Rediger på Wikidata
Børn Charles Rosher jr.,
Joan Marsh Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Filmfotograf Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Oscar for bedste fotografering (1927),
Oscar for bedste kamera (farve) (1945) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Charles G. Rosher (17. november 188515. januar 1974) var en oscarvindende filmfotograf, der arbejdede fra de tidlige stumfilmsdage og op til 1950'erne. Han var den første filmfotograf der vandt en Oscar for bedste fotografering sammen med Karl Struss.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Charles Rosher blev født i London i 1885. Som ung studerede han fotografi men fik hurtigt anerkendelse som kameramand på filmjournaler, inden han flyttede til USA i 1909. Han blev derefter ansat hos David Horsley og arbejdede i hans produktionsselskab Centaur Film Company i New Jersey. Fordi tidlig film stort set var begrænset til at bruge dagslys, flytted Horsley sit selskab til Hollywood i 1911 og tog Rosher med sig. Horsley åbnede det første filmstudio i hollywood, hvilket gjorde Rosher til den første fuldtidsansatte filmfotograf i Hollywood.

I 1913 tog han til Mexico for at optage filmjournaler om Pancho Villas oprør. I 1918 var han en af medstifterne af American Society of Cinematographers og var gruppens første vicepresident. I 1920'erne var han en af de mest efterspurgte filmfotografer i Hollywood. Han var en personlig favorit for stjerner som Mary Pickford, som han arbejdede med i film som Vaskerpigen (1920), Politiets Datter (1925) og Koketten (1929), Pickfords første lydfilm. Hans arbejde med Karl Struss på filmen Sunrise: A Song of Two Humans er set som en milepæl indenfor filmfotografering. Han filmede fem film for produceren David O. Selznick bland andre Rockabye (1932), Our Betters (1933) og Slægtens yngste.

Rosher arbejde for flere studier, men brugte de sidste tolv år af sin karriere, eksklusivt for Metro-Goldwyn-Mayer og filmede film som Annie Get Your Gun, Show Boat og Hjortekalven.

Rosher var far til skuespillerinden Joan Marsh og filmfotografen Charles Rosher Jr.

Rosher døde efter et uheldigt fald i Lissabon, Portugal. Han blev 88 år.

Eksterne Henvisninger[redigér | rediger kildetekst]