Charlottenberg (Eda kommun)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Charlottenberg
Charlottenberg sentrum TRS.jpg
Overblik
Land Sverige Sverige
Landskab Värmland
Län Värmlands län
Kommune Eda kommun
Demografi
Indbyggere 2523[1] (2020)
 - Areal 285 hektar (2018)[1]
 - Befolkningstæthed 8,853 indb. pr. hektar
Andet
Tidszone Centraleuropæisk tid
UTC+1 (normaltid)
UTC+2 (sommertid) Rediger på Wikidata
Oversigtskort
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Charlottenberg. (Se også artikler, som begynder med Charlottenberg)

Charlottenberg er et byområde i det vestlige Värmland i Sverige og hovedby i Eda kommun i Värmlands län. Byen ligger seks kilometer fra grænsen til Norge.

Charlottenberg har også en jernbanestationVärmlandsbanan med forbindelse til Oslo og Stockholm. Grænsehandel forekommer i vid udstrækning i Charlottenberg, fordi Norge har højere butikspriser på ikke mindst mad og drikkevarer.[a]

Et stykke udenfor Charlottenberg ligger Charlottenbergs shoppingcenter.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Hovedgaden i Charlottenberg

Navnet kommer af Charlotta Larsson (født Berg), hustru til Lars Daniel Larsson som grundlagde jernværket Morastforsen i 1827, hvilket senere blev til Charlottenbergs bruk.

Charlottenberg ligger i Eda socken og indgik efter kommunalreformen 1862 i Eda landskommun. I landskommunen indrettedes til byen den 2. februar 1902 Charlottenbergs municipalsamhälle, som blev opløst den 31. december 1961.

Erhvervsliv[redigér | rediger kildetekst]

Värmlands enskilda bank åbnede en filial i Charlottenberg i efteråret 1906.[2] Banken blev senere opkøbt af Nordea som nedlagde filialen den 31. maj 2016. Westra Wermlands sparbank har stadigvæk en filial i Charlottenberg.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Norge er med i EØS som giver butikker mulighed for at importere varer uden told. Dette gælder dog ikke mad og drikkevarer.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b "Statistiska tätorter 2018 – befolkning, landareal, befolkningstäthet" (XLSX) (svensk). Statistiska centralbyrån. 23. marts 2021. Hentet 29. juli 2021.
  2. ^ "Wermlands Enskilda Banks, huvudkontoret, arkiv" (svensk). Riksarkivet. Hentet 29. juli 2021.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]