Spring til indhold

Chr. Hansen Holding

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Chr. Hansen Holding
Virksomhedsinformation
SelskabsformAktieselskab Rediger på Wikidata
BrancheFødevareindustri Rediger på Wikidata
Grundlagt1874 Rediger på Wikidata
GrundlæggerChristian D.A. Hansen Rediger på Wikidata
HovedsædeHørsholm, Danmark Rediger på Wikidata
ProduktMadfarve Rediger på Wikidata
Regnskab
OmsætningEUR 859 mio. Rediger på Wikidata
Organisation
Antal ansatte
3.000 Rediger på Wikidata
EjereNovo Holdings
APG Asset Management
Capital Group Companies Rediger på Wikidata
DatterselskabChr. Hansen Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Virksomhedens hjemmeside Rediger på Wikidata
CVR-nummer28318677
OpenCorporatesdk/28318677 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Chr. Hansen Holding A/S var navnet på en verdensomspændende virksomhed, som fremstillede fødevareingredienser. Fra 29. januar 2024 er firmaet gået sammen med Novozymes i Novonesis.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Virksomheden blev grundlagt som Chr. Hansens teknisk-kemiske Laboratorium A/S af Christian D.A. Hansen (25. februar 184320. juni 1916). Chr. Hansen var apoteker, fabrikant og godsejer. Virksomhedens første succeser var inden for mejeriområdet, hvor Chr. Hansen stadig har den vigtigste del af sin forretning. Nyere forretningsområder inkluderer probiotika og ingredienser til kødindustrien.

SaltLite[redigér | rediger kildetekst]

I 2013 lancerede Chr. Hansen konceptet SaltLite, der er en forskningsbaseret løsning til at mindske saltindholdet i særligt cheddar. Konceptet baserer sig på resultatet af et forskningsprojekt, der siden 2009 er udviklet i samarbejde med Københavns Universitet. Efterfølgende er projektet udvidet i Chr. Hansen-regi og fortsætter i øjeblikket under navnet "Ost med et gran salt", der er et samarbejde mellem Institut for Fødevarer, Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Institut for Fødevarevidenskab, Thise Mejeri, Arla Foods, Chr. Hansen og Norwich Research Park.[kilde mangler]

Bæredygtighed[redigér | rediger kildetekst]

I 2019 blev Chr. Hansen placeret som verdens mest bæredygtige virksomhed af det canadiske magasin og analysevirksomhed, Corporate Knights. Kåringen blev foretaget på baggrund af en analyse af 7.500 virksomheder, og blev annonceret på World Economic Forum-topmødet i Davos, Schweiz.[1][2] På Corporate Knights 2020 rangering, blev Chr. Hansen placeret som verdens næstmest bæredygtige virksomhed[3].

Novozymes opkøb[redigér | rediger kildetekst]

Den 12. december 2022 blev det offentliggjort, at selskabet bliver overtaget af Novozymes gennem en fusion, hvor Novozymes driver den samlede virksomhed videre.[4] Novo Holdings er hovedaktionær i begge selskaber, og har forinden accepteret fusionen.[5] Efter aktionærernes og myndighedernes godkendelser kunne det fusionerede selskab dannes 29. januar 2024 under det fælles navn Novonesis.

Ejerskabsforhold[redigér | rediger kildetekst]

Chr. Hansen er organiseret i holdingselskabet Chr. Hansen Holding A/S som har et tital ansatte. Dette holdingselskab ejer 100% af aktieselskabet Chr. Hansen A/S hvor den egentlige ingrediens-virksomhed foregår. Holdingselskabet er organiseret som et dansk aktieselskab hvor hovedaktionærerne er Novo Holdings, den amerikanske virksomhed Capital Group Companies og den nederlandske APG Asset Management. Chr. Hansen Holding A/S handles på børsen Nasdaq OMX Nordic.[6]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 16. februar 2021. Hentet 22. januar 2019.
  2. ^ https://finans.dk/erhverv/ECE11129561/verdens-mest-baeredygtige-virksomhed-ligger-i-hoersholm/?st=1&ctxref=forside
  3. ^ https://www.newswire.ca/news-releases/world-s-100-most-sustainable-corporations-deliver-better-for-investors-861776308.html
  4. ^ Stor dansk fusion på vej: Chr. Hansen og Novozymes vil rykke sammen, dr.dk, 12. december 2022
  5. ^ Pressemeddelelse om fusionen Arkiveret 12. december 2022 hos Wayback Machine, 12. december 2022
  6. ^ CHR, Chr. Hansen Holding, (DK0060227585) - NASDAQ OMX NORDIC

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

DanskSpire
Denne artikel om et dansk firma eller en virksomhed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.