Christa McAuliffe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Christa McAuliffe
Besætningsmedlem på rumfærge [1]
Statsborger USA
Nationalitet Amerikaner
Født 2. september 1948
Boston, Massachusetts
Død 28. januar 1986
Cape Canaveral, Florida
Gravsted Arlington National Cemetery
Andet arbejde
Lærer
Uddannelses-
sted
Framingham State University
Marian High School
Bowie State University
Udvælgelse Teacher in Space-projektet
Mission(er) STS-51-L
Missionsemblemer STS-51-L emblem

Sharon Christa McAuliffe (2. september 194828. januar 1986) var amerikansk lærer og astronaut fra New Jersey. Hun omkom om bord i rumfærgen Challenger, da denne eksploderede 73 sekunder efter starten den 28. januar 1986.

Christa McAuliffe var udvalgt som deltager i NASA's program Teacher in Space.

Teacher in Space[redigér | rediger kildetekst]

Som en del af den daværende amerikanske præsident Ronald Reagans Teacher in Space-projekt, var skolelæreren Christa McAuliffe om bord på rumfærgen Challenger i 1986.

Formålet var at motivere skolelærere og fremme de naturvidenskabelige fag for at få flere unge til at interessere sig for rumfart og rumforskning.

Teacher in Space-projektet blev aflyst efter Challenger-ulykken, den amerikanske rumfartsadministration NASA ville ikke længere have civile om bord på rumfærgerne. Først i 1990 blev projektet genoptaget med nyt navn (Educator Astronaut Project) og nye kriterier. Et af kriterierne var at deltagerne skulle være uddannede astronauter. Skolelæreren Barbara Morgan, der i 1986 var backup for Christa McAuliffe, blev deltager i Educator Astronaut-projektet. Barbara Morgan deltog, efter fuldført astronautuddannelse, i STS-missionen STS-118 i 2007.


Barbara Morgan og Christa McAuliffe

Noter[redigér | rediger kildetekst]