Christen-Democratisch en Vlaams

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Christen-Democratisch en Vlaams, forkortet til CD&V (Kristeligdemokratisk og flamsk) er et flamsk og kristendemokratisk parti i Belgien.

Partiet fik sit nuværende navn den 29. september 2001. Før dette hed partiet Christelijke Volkspartij (CVP) (Kristeligt Folkeparti).

Ved det føderale valg i 2014 fik Christen-Democratisch en Vlaams 18 mandater i Repræsentant-kammeret og 8 mandater i Senatet. Ved valget i 2010 fik CD&V 17 mandater i Repræsentant-kammeret og 4 mandater i Senatet.

Ved Europa-Parlamentsvalget 2014 fik CD&V 2 mandater i Europa-Parlamentet.

Fremtrædende politikere[redigér | rediger kildetekst]

Frem til 1999 havde partiets forgænger (Christelijke Volkspartij (CVP)) så stor indflydelse, at man undertiden kaldte Belgien for «CVP-staten».

Blandt partiets fremtrædende politikere er:

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Partiet har sin oprindelse i PSC-CVP, et katolsk belgisk politisk parti som eksisterede fra 1944 til 1968, og som igen havde rødder i et endnu tidligere katolsk parti.

PSC-CVP blev delt i 1968. Parti Social Chrétien (PSC), (der i 2002 skiftede navn til Centre démocrate humaniste) blev etableret i Vallonien, mens Christelijke Volkspartij (CVP), (der i 2001 skiftede navn til Christen-Democratisch en Vlaams (CD&V)) blev etableret i Flandern. Begge partier er repræsenteret i den tosproglige region Bruxelles.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]