Christian 6.

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Christian 6.
Valgsprog:
DEO ET POPULO
(For Gud og folket)
Portræt udført af Johann Salomon Wahl
Af Guds Nåde Konge af Danmark og Norge, de Venders og Goters, Hertug udi Slesvig, Holsten, Stormarn og Ditmarsken, Greve udi Oldenburg og Delmenhorst
Salving 6. juni 1731
Frederiksborg Slotskirke
Regerede 12. oktober 1730
6. august 1746
Forgænger Frederik 4.
Regent Christian 6.
Efterfølger Frederik 5.
Ægtefælle Sophie Magdalene af Brandenburg-Kulmbach
Børn Frederik 5., Konge af Danmark
Louise, Hertuginde af Sachsen-Hildburghausen
Hus Oldenborgske slægt
Far Frederik 4.
Mor Louise af Mecklenburg-Güstrow
Født 30. november 1699
Københavns Slot
Død 6. august 1746
Hirschholm Slot[1]
Hvilested 1746
Roskilde Domkirke
Ridder af Elefantordenen

1699

Christian 6. (30. november 16996. august 1746) var konge af Danmark og Norge fra 1730 til 1746. Han tilhørte den oldenborgske slægt.

Opvækst

Christian som ung

Christian blev født den 30. november 1699 på Københavns Slot som søn af Frederik 4. og Louise af Mecklenburg-Güstrow.

Han modtog en bedre og grundigere undervisning end sin fader og bedstefar. Fra 1706 havde han Johan Georg Holstein som sin overhovmester (dvs. lærer og opdrager) og J.W. Schrøder som sin lærer.

Ægteskab

Sophie Magdalene af Brandenburg-Kulmbach, ca. 1725

Kronprins Christian fik af sin fader, Frederik 4., lov til selv at finde sig en hustru. Under en rejse gennem Europa ledsaget af storkansler Ulrik Adolph Holstein fandt kronprinsen den tyske prinsesse Sophie Magdalene af Brandenburg-Kulmbach, der var i tjeneste som hofdame hos den sachsisk-polske dronning Christiane Eberhardine på slottet Pretzsch i Sachsen.

Sophie Magdalene stammede fra et lille (faderens markgrevskab var ikke større end Lolland-Falster), ubetydeligt, fattigt og meget børnerigt fyrstehof. Hun havde 13 søskende og var et dårligt parti for Danmark. Men kongen gav sin tilladelse. I Christian 6.'s breve står, at han faldt for prinsessens intense religiøsitet, som mindede om hans egen. Den skulle påvirke hans regeringstid. Christian og Sophie Magdalene giftede sig den 7. august 1721 på slottet Pretzsch i Sachsen.

Regeringstid

Christian 6. med sin familie. Maleri af Marcus Tuscher, ca. 1744

Efter faderens død i 1730 arvede Christian den dansk-norske trone og blev rigets fjerde enevældige konge.

Christians forargelse over faderens kvindeglade og bigamistiske levned førte til, at han som en af sine første regeringshandlinger omstødte faderens testamente og fratog enkedronning Anna Sophie Reventlow, Frederik 4.'s anden hustru, en stor del af den formue, hun arvede. Han forviste hende til Clausholm, hvor hans far lod hende bortføre fra.

Hans regeringstid var præget af økonomisk tilbagegang med misvækst og dårlige økonomiske tider, hvilket medvirkede til landmilitsens ophævelse i 1730. Mange bønder benyttede den nye frihed til at flygte til byerne og slippe for det umenneskelige hoveriarbejde. Under hårdt pres fra godsejerne, der manglede arbejdskraft, blev stavnsbåndet indført i 1733. Stavnsbåndet forbød bønder mellem 14 og 36 år at forlade det gods, de var født på. Bønderne slap først for det forhadte stavnsbånd 55 år senere. For at sikre høje priser på dansk korn gennemførtes i 1735 et forbud mod kornimport. Det gik især ud over nordmændene, der var afhængige af importeret korn.

Kobberstik fra Christian VI.'s rejse til Norge i fra Dahlerens og Lister Fogderi i sydnorge (1733).

I modsætning til sin rejselystne fader holdt den tungsindige og religiøse Christian 6. sig hjemme, bortset fra et enkelt besøg i Norge og hertugdømmerne. Christian 6. forbød enhver forlystelse om søndagen. I 1735 udstedte han den berygtede helligdagsforordning om tvungen kirkegang, hvor pligtforsømmelser medførte bøder eller ophold i gabestokken. Han var en sky og indesluttet natur, der holdt sig på afstand af offentligheden. Med tiden stivnede livet ved hoffet i kedsommelig ensformighed. Musikken ved hoffet var religiøs, man dansede ikke, og kongen deltog af helbredsmæssige og religiøse grunde sjældent i de kongelige jagter. 1734-1736 lod kongen den unge hofbygmester Lauritz de Thurah bygge det smukke barokslot Eremitageslottet i Jægersborg Dyrehave som jagtslot. For at understrege enevældens værdighed lod Christian 6. opføre flere prestigebygninger som det første Christiansborg. Disse byggerier finansieredes af Øresundstolden og var med til at underminere statsfinanserne. I 1736 oprettes den seddeludstedende Kurantbank for at fremme vareomsætningen. Den var forløberen for Nationalbanken.

Død og tronfølge

Christian 6.s sarkofag i Roskilde Domkirke.

Christian 6. døde 46 år gammel den 6. august 1746[2]Hirschholm Slot. Han blev gravsat i Roskilde Domkirke og efterfulgtes af sin søn Frederik 5.

Eftermæle

Christiansborg Slot og Christians Kirke i København, byen Christiansted og fortet ChristiansværnSankt Croix i øgruppen U.S. Virgin Islands (de forhenværende Dansk-Vestindiske Øer) samt Christians Kirke og gymnasiet Christianeum i Hamborg er opkaldt efter Christian 6.

Se også

Kilder

Henvisninger

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:


Christian 6.
Født: 30. november 1699 Død: 6. august 1746
Titler som regent
Foregående:
Frederik 4.
Konge af Danmark
1730 – 1746
Efterfølgende:
Frederik 5.
Konge af Norge
1730 – 1746