Christian Kampmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Christian Kampmann
Født 24. juli 1939 Rediger på Wikidata
Hellerup, Danmark Rediger på Wikidata
Død 12. september 1988 (49 år) Rediger på Wikidata
Læsø, Danmark Rediger på Wikidata
Gravsted Solbjerg Parkkirkegård Rediger på Wikidata
Ægtefælle Therese Koppel (1962-1972) Rediger på Wikidata
Barn Abelone Koppel Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Journalist, forfatter Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Kritikerprisen (1972),
De Gyldne Laurbær (1973),
Jeanne og Henri Nathansens Mindelegat (1968, 1978) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Christian Peter Georg Kampmann (24. juli 1939 i Hellerup12. september 1988Læsø) var dansk journalist, manuskriptforfatter og forfatter.


Kampmanns samtidsromaner skildrer middel- og overklassemiljøer i efterkrigstiden og frem til 1980'erne med psykologisk realisme, hvor en letflydende og sikker stil men med stærk forenklet sætningsopbygning og et overskueligt ordforråd, der ikke støder læseren, og gennemgående savner dén sproglige eller "lyriske" vidtløftighed, som kan findes i den kun otte år ældre Klaus Rifbjerg. Eller som piblede frem (i førsteudgaverne af) den store naturalistiske romanforfatter i dansk litteratur fra forrige sekelskifte, Henrik Pontoppidan, det store forbillede, også i sociologisk forstand.

Ikke mindst Kampmanns berømmelse som romanforfatter nåede et højdepunkt med tetralogien om familien Gregersen, en serie, der kom på bestsellerlisten med over 120.000 solgte eksemplarer: Visse hensyn (1973), Faste forhold (1974), Rene linjer (1975) og Andre måder (også fra 1975). omhandler på en tidstypisk måde (1970'erne) personer, der har svært ved at finde sig til rette imellem tidens konventioner (der er i opbrud) og personernes egne følelser, fx homoseksualitet og (fraværet af) rollemodeller.

Den populære og opsigtsvækkende TV-serie Alle elsker Debbie (1987), som Kampmann skrev manuskript til, ligger tematisk i forlængelse heraf: den generte og kompleksede 2G'er Debbie udsættes for en manipulerende kvindelige gymnasielærer, der føler sig kaldet til at tilbyde Debbie et alternativ til elevens dysfunktionelle familieforhold. Debbie (der rimer på "Lebbie") er på sporet af en identitet (og kønsidentitet), ligesom Christian Kampmann for sit eget vedkommende var biseksuel og i mange år gift med Therese Herman Koppel, med hvem han fik to børn. I 1988 blev han myrdet i sit sommerhus på Læsø af sin fortfatterkollega og samlever igennem tretten år, Jens Michael Schau. Han ligger begravet på Solbjerg Parkkirkegård.

Bøger[redigér | rediger kildetekst]

TV-manuskripter[redigér | rediger kildetekst]

  • Den anden (1972) (instrueret af Henrik Bering Liisberg)
  • Alle elsker Debbie (1987) (mini-TV-serie instrueret af Peter Eszterhàs)

Priser og legater[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

ForfatterSpire
Denne danske forfatterbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi