Christian Ludvig August Herforth

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Christian Ludvig August Herforth
Foto: Johannes Hauerslev

Christian Ludvig August Herforth (22. marts 1818 i København23. april 1892 i København) var en dansk overretsprokurator og kreditforeningsdirektør.

Herforth var søn af bogholder og direktør for Københavns Fattigvæsen Hans Henrik Herforth og Sophie f. Hjelm. Han voksede op i en lærd overklassefamilie i Amaliegade i København, som i særdeleshed var beskæftiget med handel og jura.

Herforth blev student ved privat dimission i 1837 og tog i 1844 juridsk embedseksamen. Han blev prøveprokurator i 1857, indtil han i 1849 blev beskikket som overretsprokurator i København. Han opbyggede snart en betydelig praksis som sagfører, især for forretningsverdenen, men indtog også på andre områder en vigtig stilling. Som ung var han eksempelvis en dygtig militærmand og blev kaptajn i Kongens Livkorps. Også i den politiske verden gjorde han sig gældende, da han i 1865 blev valgt ind i Borgerrepræsentationen, hvor han ydede stor indflydese indtil sin fratræden i 1865.

Herforth var endvidere direktør i Kjøbenhavns Brandforsikring, men hans største og mest betydningsfulde beskæftigelse var hans ledende stilling i Østifternes Kreditforening. Han blev direktør for foreningen i 1865 og var formand i direktionen fra 1872 til sin død. Herforth sikrede Østifternes Kreditforening pladsen som landets største og mest ansete pengeinstitut

Herforths konservative natur, som var rodfæstet i hans opvækst, skabte i hans senere år en del konflikter mellem ham selv og sine reformvenlige medarbejdere. Dette medførte, at han i 1887 fratrådte sin ledende stilling til fordel for en ny direktion. Da konflikterne viste sig endnu voldsommere mellem den nye direktion og repræsentantskabet, vendte han imidlertid hurtigt tilbage, men han indlod sig aldrig på reformbestræbelserne, som særligt var rettet mod en konvertering af foreningens obligationer og som i høj grad var støttet af forholdene på pengemarkedet. Denne vedvarende modstand gjorde Herforths sidste år vanskelige og udmattende. Han døde den 23. april 1892 og er begravet på Assistens Kirkegård. Han blev Ridder af Dannebrog i 1880 og Dannebrogsmand i 1887.

Herforth giftede sig i 1849 med jødiske Johanne Christiane f. Rée, datter af grosserer Herman Rée. De fik ni voksne børn, deriblandt kreditforeningsdirektør Carl Herforth og grossererne Herman Herforth og Joseph Herforth. Deres døtre giftede sig henholdsvis med direktør Carl Gammeltoft, grosserer Arnold Gamél og fabrikant Johan Nyebølle, hvis datter giftede sig med jurist Henry Ussing.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]