Christian Mølsted

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Christian Mølsted

Christian Ferdinand Andreas Mølsted (15. oktober 1862 i Dragør10. maj 1930 sammesteds) var en dansk maler.

Uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Christian Mølsteds forældre var skibstømrer, fisker Andreas Adolf Nikolaj Mølsted og Ane Hans-Nielsdatter. Mølsteds uddannelse var først på Det tekniske Selskabs Skole i 1879; derefter ophold på Kunstakademiet fra september 1880, under Gustav Vermehren, Jørgen Roed, Julius Exner, Niels Simonsen og Carl Bloch, til afgangen i januar 1885.

Specialisering[redigér | redigér wikikode]

Christian Mølsted virkede hovedsagelig som marinemaler, og sin første inspiration og undervisning fik han hos Dragørs selvlærte skibstegnere, skibstømmermanden Peder N. Foss og lods Henrik Strømberg. Som tegner og maler fandt Mølsted først og fremmest sine motiver i og omkring hjembyen Dragørs gamle huse, ved byens havn og ikke mindst i skibstrafikken i sejlløbet mellem Dragør og Drogden. Mølsteds hovedværk fra 1897-98 Om bord på Niels Juel under slaget ved Helgoland 9. maj 1864 med undertitlen Schwartzenberg brænder er skabt til Frederiksborgmuseets samling af dramatiske scener fra Danmarkshistorien. Mølsteds figurrige marinehistoriske kompositioner er mest fra de populære episoder og med deres helte som Tordenskiold og Willemoes. De bygger på grundige studier, og marinens modellerer Otto Dørge var vejleder med hensyn til skibenes rigninger.

Til hans samtidshistoriske skildringer må regnes en række bestillingsarbejder for DFDS og ØK. Et nu tabt maleri af ØKs skoleskib, en femmastet bark med navnet København, bygget 1921, der forsvandt sporløst i 1928 og var forlæg for det danske julemærke i 1922.

Han var bestyrelsesmedlem i Foreningen for National Kunst fra 1904 til sin død.

Mølsted er begravet på Dragør Kirkegård.

Mølsteds Museum[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Mølsteds Museum

Mølsteds Museum blev åbnet i 1974 i malerens atelier i hjembyen Dragør, her vises et udsnit af hans kunstværker. Det er en del af Museum Amager, som også har udstillinger på tre andre adresser på Amager.

Hæder[redigér | redigér wikikode]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]