Christian Tafdrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Christian Tafdrup
Født 8. april 1978 (43 år)
København, Danmark
Nationalitet Danmark Dansk
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Statens Teaterskole
Beskæftigelse Skuespiller, instruktør, manuskriptforfatter
Nomineringer og priser
Udmærkelser Carl Th. Dreyer Prisen (2017),
Robert for årets instruktør (2017),
Bodilprisen for bedste manuskript (2017),
Robert for årets mandlige birolle – tv-serie (2014) Rediger på Wikidata
Robertpriser Robert for årets instruktør for Forældre (2017)
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Christian Tafdrup (født 8. april 1978 i København) er en dansk skuespiller, instruktør og manuskriptforfatter. Han er uddannet på Statens Teaterskole i 2003.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Skuespiller[redigér | rediger kildetekst]

Tafdrup er opvokset på Østerbro i København. I en ung alder begyndte han at spille teater og blev her opdaget af filminstruktøren Carsten Sønder, der udvalgte ham til hovedrollen som trækkerdrengen Nick i den kontroversielle spillefilm Smukke dreng fra 1993. Efter at have færdiggjort sin skuespilleruddannelse på Statens Teaterskole i København i 2003 har Christian Tafdrup medvirket i en række film, tv-serier og radiodramatik i større og mindre roller. Derudover har han også optrådt på tv i satireserier, som panelist i kulturprogrammet Smagsdommerne og gæstevært i filmmagasinet Premiere på DR2, hvor alle hans film har været vist i flere omgange. Han har ligeledes indtalt en række lydbøger og skrevet bidrag til revyer. Flest roller har han haft rundt om på landets største teatre.

Kendte roller[redigér | rediger kildetekst]

I 2005 havde Tafdrup en betydelig birolle i den romantiske filmkomedie Den store dag, som den dedikerede frisør Lars, spillet i en parodisk stil.

En anden birolle, som sleben svigefuld svigersøn, indtog han i Susanne Biers globaliserede familiedrama Efter brylluppet fra 2006.

I DR's flerfamiliesaga Album fra 2008 havde han en af hovedrollerne som den voksne Martin med digterdrømme og dagligdagsproblemer at kæmpe med.

Tafdrup havde også en profileret rolle i TV 2s dramedyserie Lærkevej, hvor han spillede kokken Sune, der flygter fra storbyen til parcelhuskvarteret med sine to søskende - og en hemmelighed i bagagen. En rolle han ligeledes spillede i den opfølgende spillefilm Lærkevej - Til døden os skiller.

Hans seneste tv-rolle er som den unge, frembrusende, seertalsfikserede programchef, Alexander Hjort, på den fiktive TV1-station i DR's tv-serie Borgen.[1]

Tafdrup har spillet en lang række hovedroller i teaterstykker i sin hidtidige karriere. Først i Heiberg-vaudevillen NeiDet Kongelige Teater i 2004 og senest som Dr. Frankenstein på Århus Teater i 2012.

I 2017 har Tafdrup rollen som Prins Fileas, i julekalenderen 'Tinkas juleeventyr'. Prins Fileas er prinsen i nisseriget.

Egne værker[redigér | rediger kildetekst]

Som instruktør og manuskriptforfatter har han indtil videre gjort sig bemærket med tre film og tre teaterstykker. Debuten som dramatiker fik han med bøssesatiren Gaytown (2003) på Husets Teater i København. Derpå fulgte W - De Unge År (2004), som blev opført på teatrene Mungo Park i Allerød og Svalegangen i Aarhus . Mest opmærksomhed vakte W - De Unge år, der er en kritisk men humoristisk skildring af George Bush Jr.'s vanskelige vej til magt og agtelse - ikke mindst fra sin dominerende faders side. Charterkomedien Yamaz! (2009), som gik på Café Teatret, blev en pæn publikumssucces, og skildrer - med inspiration fra Tafdrups egne barndomsoplevelser - en dansk hverdagsfamilies trivielle ferieophold i det græske øhav blandt andre ensartede landsmænd i en af og til barok farcestil.[2]

I 1999 skrev, instruerede og spillede han hovedrollen i kortfilmen Kopisten, der vakte en vis opmærksomhed i medierne. Den handler om en ung mand med en filminstruktør i maven og en livlig fantasi, som kommer frygtelig galt afsted, og er en satire over sen-1990'ernes filmmiljø med en vis inspiration fra Tafdrups egne indtryk fra sine unge dage som produktionsassistent på filmselskabet Zentropa. I filmen kan Lars von Trier opleves i en kort sekvens.

Med kortfilmen Debutanten fra 2002, som Tafdrup også skrev, instruerede og spillede hovedrollen i, skiftede han arena fra Zentropa til Det Kongelige Teater. En film, der tydeligvis - om end ikke officielt - var en opfølger til Kopisten på flere planer. Men denne gang skildrede han en ung skuespillers arbejde med sig selv og sine ikke altid tilfredse omgivelser og satiriserede over tilstandene i teaterverdenen - igen inspireret af egne erfaringer, mens han stod i lære som skuespiller. Denne gang medvirkede blandt andre Ole Ernst, Birthe Neumann og Helle Fagralid i de betydelige biroller.[3]

Han har spiller desuden med i AnstaltenTV 2 Zulu hvor han spiller den homoseksuelle SOSU-hjælper Oliver.

Novellefilmen En Forelskelse fra 2008 adskiller sig fra hans øvrige værker ved ikke at ikke at have et satirisk præg. Filmen, der er lavet for Nordisk Film med støtte fra Det Danske Filminstitut, handler om en stor teenager, spillet af Allan Hyde, der gør en overrumplende opdagelse om sin egen seksualitet i mødet med sin kærestes forældre, spillet af Lars Brygmann og Ellen Hillingsø. En Forelskelse blev vel modtaget blandt anmelderne, blandt andet Berlingskes Ebbe Iversen,[4] og modtog en Robert-statuette for Årets Bedste Kortfilm i 2009.

I marts måned 2013 kunne Politiken afsløre, at Christian Tafdrup havde fået manuskriptstøtte af Filminstituttet til at skrive en spillefilm, der bar arbejdstitlen Frederiks Unge År, med Nordisk Film og TV2 i ryggen. Projektet mistede dog sin støtte undervejs.

I 2016 instruerede han spillefilmen Forældre, der er blevet vel modtaget.[kilde mangler] Han arbejder desuden på en ny spillefilm med titlen En frygtelig kvinde.

Privat[redigér | rediger kildetekst]

Tafdrup har tidligere dannet par med skuespilleren Birgitte Hjort Sørensen.[5]

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Film[redigér | rediger kildetekst]

Tv-serier[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Marianne Tofte (3. februar 2013). "Christian Tafdrup: Kæreste søges". Se og Hør. 
  2. ^ "Yamaz!". AOK.dk. 2009-04-14. Hentet 2016-07-21. 
  3. ^ "Debutanten". imdb.com. Hentet 2016-07-21. 
  4. ^ Iversen, Ebbe (2008-04-21). "Forelsket i far". Berlingske Tidende. Hentet 2016-07-21. 
  5. ^ Liz Rørsig. "Birgitte Hjort Sørensen er single igen". Billedbladet. 

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpgArtiklen om skuespilleren Christian Tafdrup kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.