Christian Zwingmann

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg

Christian Ferdinand Zwingmann (født 27. maj 1827 i Riga, død 4. maj 1891Sankt Josephs Hospital i København) var en dansk arkitekt.

Han var søn af tyske forældre (faren var tømrermester), kom i murerlære og rejste 1851 til København, hvor han gennemgik Kunstakademiet og vandt dets sølvmedaljer. Han tegnede hos N.S. Nebelong, men var dog nærmest elev af Gottlieb Bindesbøll, for hvem han var konduktør ved restaureringen af Marsvinsholm ved Ystad; efter Bindesbølls død byggede Zwingmann tårnspirene efter egen tegning. 1858 rejste han sammen med Vilhelm Klein til udlandet, og 1860 blev han konduktør for Ferdinand Meldahl ved genopførelsen af Frederiksborg Slot. I disse år opførte han apoteket i Hørsholm, en amtmandsbolig i Hillerød, en stor sognekirke i parken ved Marsvinsholm (1862-65) og slottet Kulla-Gunnarstorp nord for Helsingborg i Sverige, samt restaurerede herregården Karsholm i Skåne. 1869-71 foretog han atter en udenlandsrejse, og 1876 udstillede han et projekt til Marmorkirkens fuldførelse, som blev købt af C.F. Tietgen; på grund af tiltagende svagelighed fik Zwingmann imidlertid ikke mere med sagen at gøre. Han døde som en ensom mand; han var en varm ven af Danmark, som han betragtede som sit egentlige fædreland.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]