Christians Kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Christianskirken. (Se også artikler, som begynder med Christianskirken)
Disambig bordered fade.svg Ikke at forveksle med Christians Kirke (Aarhus).
Christians Kirke
Christians Kirke Copenhagen.jpg
Christians Kirke
Generelt
Opført 1759
Geografi
Adresse Strandgade 1, 1401 København K
Sogn Christians Sogn (Københavns Kommune)
Pastorat Christians Pastorat
Provsti Amagerbro Provsti
Stift Københavns Stift
Kommune Københavns Kommune
Eksterne henvisninger
Websted www.christianskirke.dk

Christians Kirke ligger i Strandgade på Christianshavn i Københavns Kommune. Kirken er opført i 1754 – 1759 og hed oprindeligt Frederiks Tyske Kirke, da den i mange år tjente som kirke for den tyske menighed på Christianshavn (mens Skt. Petri Kirke var og er kirken for tyskerne i København). Kirken skiftede i 1901 navn til det det nuværende "Christians Kirke".

Historie[redigér | redigér wikikode]

Frederiks tyske kirke blev bygget af den tyske menighed på Christianshavn. Denne menighed holdt i en række år til i Vor Frelsers kirke indtil menigheden søgte Christian den 6 om tilladelse til at bygge deres egen kirke på Christianshavn. Kongen gav grunden for enden af Strandgade, en tidligere saltværksgrund til menigheden, og insisterede på at kirken i udstyr og placering var efter kongens ønsker. Ligeledes gav Christian 6. lov til at oprette et lotteri for at skabe økonomisk grundlag for byggeriet. Derfor har kirken i folkemunde heddet "Lotterikirken". Kirken blev brugt af Christianshavns tyske menighed indtil denne blev nedlagt i 1886. Fra 1901 har kirken været sognekirke for Christians Sogn som omfatter en del af Christianshavn samt Slotsholmen.

Kirkebygningen[redigér | redigér wikikode]

Kirkebygningen er tegnet af Nicolai Eigtved, men blev efter Eigtveds død opført under ledelse af hans svigersøn, kongelig bygmester Georg David Anthon. Bygningen er rektangulær med et tårn ved den nordre langside, som også er hovedfacaden. Tårnet, som i alt er 70 m. højt, havde oprindelig ikke et spir. Det blev bygget til i 1769 og er tegnet af G.D. Anthon.

Interiør[redigér | redigér wikikode]

Kirkerummets indretning er efter danske forhold meget speciel. Der er efter tysk mønster tale om en såkaldt prædikenkirke, hvor tilhørerpladserne er arrangeret næsten som i et teater. Langs øst-, nord- og vestvæggene er der pulpiturer i tre etager med kongestolen midtfor over indgangsdøren. Alter, prædikestol og orgel er placeret over hinanden på sydvæggen. Døbefonten af norsk marmor står til venstre for alterbordet.

Kirkeskib[redigér | redigér wikikode]

Kirkeskibet Livingstone.

Kirkeskibet Livingstone er udført af sømand Ola Andersson. Født i Løderup, Sverige 1866-08-09 – død i København 1944-03-08.

Gravminder[redigér | redigér wikikode]

Der findes flere gravmæler i Frederiks Tyske kirkes krypt, hvoraf en af de større er familien Heerings familiegravsted. Der er gravlægninger fra 1761 og frem til i dag. Man kan ikke længere blive gravlagt i kiste, men mange bliver sat i gulvet i urne, hvilket kan ses på navnene og blomsterne i kryptens gulv. Christians kirkes krypt bliver stadig brugt som gravplads. Som en fremmed "ny fugl" kan nævnes Link Wray, "opfinderen" af den moderne måde at spille rockguitar på[kilde mangler].

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Koordinater: 55°40′20.5″N 12°35′14″Ø / 55.672361°N 12.58722°Ø / 55.672361; 12.58722