Christiansbjerg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Christiansbjerg
Aarhus
Overblik
Bydel: Christiansbjerg
Kommune: Aarhus Kommune
Indbyggertal kommune: 340421 (2018)
Indbyggertal bydel: 22.953 ()
Sogn(e): Christians Sogn
Vandtårnet på Randersvej.
Vandtårnet på Randersvej.
Oversigtskort
Storcenter Nord, Christiansbjerg

Christiansbjerg er en bydel beliggende i Christians Sogn i det nordlige Aarhus og med umiddelbar tilknytning til midtbyen. Den 1. oktober 2018 boede der 22.953 indbyggere i bydelen,[1] og området har sit eget centrum med masser af butikker og et af byens største indkøbscentre Storcenter Nord. Bydelen indeholder bl.a. Nobelparken, som blev bygget i årene 1997-2004, og indeholder 55.000 m², og som er en del af universitet.

Området hed tidligere Reginahøj efter en landejendom af samme navn, gårdens jorder på den nordøstlige side af Randersvej blev i 1880'erne gradvist udstykket, og Christiansbjerg kom officielt i brug i 1897, og skal ses som modvægt til Frederiksbjerg.

På Christiansbjerg ligger blandt andet Aarhus Tech på Gøteborg Alle, Christiansbjerg Idrætsforening oprettet i 1934, Christianskirken opført midt i 1950'erne, butikscenteret Storcenter Nord samt bydelens vartegn Vandtårnet på Randersvej, der blev opført i 1907, og forsynede de højtbeliggende områder med vand.

På Christiansbjerg ligger også danmarks største IT-område, Katrinebjerg IT by, med omkring 90 virksomheder. IT byen, hvis opbygning indledtes i 1999, danner i dag en trekant bestående af Paludan Müllers Vej, Katrinebjergvej og Jens Baggesens Vej, og er et moderne pulserende IT-område.[2]

Området er i stor udvikling, Aarhus Universitet, Ingeniørhøjskolen, samt Handelshøjskolen er store spillere i udviklingen af området omkring de tidligere mejeribygninger på Hjørnet af Møllevangs Alle, Paludan Mullersvej og Helsingforsgade.

Ingeniørhøjskolen flyttede i 2012 en del af sine aktiviteter til bydelen.

På Hjørnet af Møllevangs Alle har Aarhus Universitet indrettet Studentervæksthuset,[3] som er et tilbud til studerende, der gerne vil arbejde med iværksætteri.

Det gamle Christiansbjerg er dog blevet reduceret gennem årene, idet bydelen er i stærk vækst.

I maj 2017 fik bydelen fem letbanestationer, Stjernepladsen Station, Stockholmsgade Station, Vandtårnet Station, Nehrus Allé Station og Olof Palmes Allé Station.[4]

Historie[redigér | redigér wikikode]

Katrinebjerg var en gård i Århus købstadslanddistrikt beliggende ved landevejen i nordlig retning.[5] I begyndelsen af det 20. århundrede begyndte Århus at brede sig med forstæder også i denne retning, og der udviklede sig mere eller mindre samlede villabebyggelser med navne som "Kristiansbjærg" og "Katrinebjærg".[6] Da Aarhus fik sin "Dispositionsplan for Århusegnen" i 1954 var det forudset, at områdets sydlige del skulle bruges til lav boligbebyggelse, mens områdets nordlige del, hvor der tidligere havde været eksercerplads, skulle anvendes til etagebebyggelse. Områdets indre afgrænsning fulgte en indre ringvej mens en ydre skulle danne skillelinje mellem lave boliger og etageboliger. Området var desuden gennemskåret af en radialvej mod Randers.[7]

I takt med, at bebyggelsen blev fortættet, anlagdes to ringveje: en indre ringvej mellem Christiansbjerg og Århus indre by forbi Aarhus Universitet og sygehus, og en ydre ringvej mellem Christiansbjerg og Skejby. Bydelen fik en skole og et stadion. Bebyggelsen bestod af en blanding af parcelhuse og etageboliger.

I 1965 talte Christians sogn 20.528 indbyggere.[8]

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ https://ledelsesinformation.aarhuskommune.dk/aarhus-i-tal/default.aspx?doc=vfs://Global/Befolkning-antal.xview
  2. ^ "Katrinebjerg". katrinebjerg.net. Hentet 27. februar 2018. 
  3. ^ "AU STUDENTERVÆKSTHUS". studentervaeksthus.au.dk. 20. februar 2018. Hentet 27. februar 2018. 
  4. ^ "Om Letbanen". letbanen.dk. Hentet 27. februar 2018. 
  5. ^ Målebordsblad 1842-99
  6. ^ Målebordsblad ca. 1915
  7. ^ Gaardmand, s. 41
  8. ^ Statistiske Meddelelser 1968:3: Folkemængden 27. september 1965 og Danmarks administrative inddeling; København 1968, s. 174

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]