Ciclider

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ciclider
Ciclide fra Malawisøen (Nimbochromis livingstonii)
Ciclide fra Malawisøen
(Nimbochromis livingstonii)
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Actinopterygii
Orden Perciformes
Familie Cichlidae (Ciclider)

Heckel, 1840
Kort
Udbredelsesområde for ciclider
Udbredelsesområde for ciclider
Hjælp til læsning af taksobokse

Ciclider er fisk fra familien Cichlidae af ordenen Perciformes. Familien er omfattende med stor diversitet og mindst 1.650 arter er blevet beskrevet. Dermed hører familien til en af de største inden for hvirveldyrene og nye arter opdages hvert år. Mange er endnu ikke beskrevet, hvorfor det endelige antal arter er ukendt; men det vurderes at der findes 2.000 til 3.000 arter. Ciclider er meget udbredt inden for akvariehobbyen, fordi mange arter er meget farverige eller har en interessant adfærd. Enkelte ciclider har betydning som spisefisk.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Ciclider har en mangfoldighed af kropsbygninger og findes i størrelser fra 2,5 centimeter til næsten 1 meters længde. Hovedparten af arterne er af medium størrelse, ovale i form og lidt sideværts komprimeret, og kan minde om små udgaver af aborren. Nogle arter har en mere fladtryk og skiveformet krop. Andre arter har en langstrakt cirkulær krop.

Udbredelse og habitat[redigér | redigér wikikode]

Det største antal arter findes i tropisk Afrika, hvoraf en stor del lever i de store afrikanske søer (Malawi, Tanganyika og Victoria). Omkring 400 arter lever i Mellem- og Sydamerika. Enkelte arter forekommer omkring Cuba og Hispaniola, mens en enkelt art er er hjemmehørende i Texas, USA.

17 arter forekommer på Madagaskar, og i Asien forekommer der 15 arter, som lever i Indien og Sri Lanka. En enkelt art findes i den sydlige del af Iran og syv eller otte arter forekommer i Israel og Jordan (Jordandalen).

Generelt er ciclider ferskvandsfisk, men nogle arter tåler brakvand og kan f.eks. leve i mangroveområder. Det gælder særligt arter fra Indien, Madagaskar, Cuba og Hispaniola.

Ernæring og reproduktion[redigér | redigér wikikode]

Mundrugende ciclide (Pseudocrenilabrus nicholsi) med unger i mundhulen

Kosten for ciclider spænder meget vidt. Nogle ciclider er deciderede rovfisk, andre er planktonspisere og endelig er der arter, som udelukkende lever af planter. Enkelte arter er meget specialiserede og lever af skæl eller øjne fra andre fisk, som de angriber.

Ciclider har generelt en udviklet yngelpleje, og de fleste arter afsætter deres æg på et substrat hvorefter den ene eller begge forældre vogter æggene. Nogle arter er mundrugende, hvor en af forældrene opbevarer æggene i mundhulen efter de er lagt og befrugtet. Når æggene er udklækket, kan larverne udvikles i mundhulen.

Discusfisken er kendt for en særlig form for yngelpleje, idet forældrene udskiller et særligt slimlag, som ungerne spiser af, de første uger efter de er kommet ud af ægget.

Betydning som spisefisk[redigér | redigér wikikode]

Visse ciclider af slægten Tilapia opdrættes i store dele af verden som spisefisk. Det er den tredje mest betydningsfulde fisk i akvakulturer, hvilket skyldes fiskens hurtige tilvækst og høje indhold af protein. Hertil kommer at fisken i modsætning til f.eks. laks og ørred kan opdrættes med vegetabilsk foder. Den største produktion af Tilapia sker i Kina. Slægten stammer oprindeligt fra Afrika.

Akvariehobby[redigér | redigér wikikode]

Ciclider er populære akvariefisk, og mange arter er lette at holde i et akvarium. Scalaren og Discusfisken er avlet i årtier, og derved er fremkommet et stort antal kulturtyper med iøjnefaldende farver eller mønstre. Interessen for ciclider tog et stort spring i 1970'erne og 1980'erne, da mange spændende arter fra de store afrikanske søer blev tilgængelige i handlen.

Kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]