Cillian Murphy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Cillian Murphy
Personlig information
Født 25. maj 1976 (47 år)
Douglas, Irland Rediger på Wikidata
Nationalitet Irland Irer
Bopæl Dublin
Ægtefælle Yvonne McGuinness
Børn Malachy (2005) og Aran (2007)
Uddannelses­sted Presentation Brothers College, Cork, University College Cork Rediger på Wikidata
Beskæftigelse teater- og filmskuespiller
Roller Dr. Jonathan Crane, Thomas Shelby
Nomineringer og priser
Nomineringer MTV Movie Award for Best Villain (2006)
Satellite prisen for bedste mandlige skuespiller i en musical eller komedie (2005)
Golden Globe Award for Best Actor – Motion Picture Musical or Comedy (2005)
Drama Desk Award for Outstanding One-Person Show (2012)
BIFA Award for Best Performance by an Actor in a British Independent Film (2006, 2007) med flere Rediger på Wikidata
Udmærkelser Screen Actors Guild Awards (2024) Rediger på Wikidata
Signatur
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Cillian Murphy (udtales Killian; født 25. maj 1976 i Douglas, Cork, Irland) er en irsk skuespiller.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Murphy er den ældste af fire søskende (søstrene Orla og Sile samt broderen Páidi). Hans far, Brendan Murphy, arbejder som skoleinspektør, og hans mor er fransklærer.

Murphy gik i skole på Presentation Brothers College i Cork. Han startede med at læse jura på University College Cork, men droppede ud efter et års tid. Mens han læste på universitetet, forfulgte han sin interesse for musik og spillede guitar i et band, Son of Mr Greengenes, sammen med sin lillebror, Páidi. De fik tilbudt en pladekontrakt, som de takkede nej til, fordi Páidi kun var 16 år, og deres forældre mente, at der skulle noget uddannelse til først.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

I slutningen af sin tid på universitetet så Murphy et performanceteaterstykke - A Clockwork Orange — opført af teatret Corcadorca på natklubben Sir Henry's, og stykket fascinerede ham. Han jagtede teaterdirektøren Pat Kiernan fra Corcadorca for at få en rolle. Det lykkedes med satsningen Disco Pigs, og Murphys karriere var skudt i gang. Disco Pigs turnerede verdenen rundt i 18 måneder og blev senere filmatiseret i 2001 - også med Murphy i hovedrollen.

Murphys egentlige gennembrud kom først med Danny Boyle's internationale filmhit 28 dage senere. Cillians indsats gav ham en nominering for 'Best Newcomer' og bedste 'Breakthrough Male Performance'.

Murphy fik derefter flere gode roller i højt profilerede film som The Wind that Shakes the Barley, Sunshine, The Edge of Love og Inception.

Murphy har - trods sin venlige karakter i det private - ofte fået roller som ærkeskurk eller hård negl, herunder i Batman-trilogien, i 'Red Eye' og senest i den anmelderroste Netflix-serie Peaky Blinders, hvor Murphy spiller gangsteren Thomas Shelby. Murphy er ikke ret høj (1,72 cm) og heller ikke fysisk dominerende i sin statur, men har en cinematisk evne til at dominere et rum og udstråle rå magt, godt hjulpet på vej af sine øjne.

Privat[redigér | rediger kildetekst]

Murphy bor i Dublin med sin kone, Yvonne McGuinness, deres to drenge og en sort labrador ved navn Scout (opkaldt efter Scout fra 'Killing a Mocking Bird'). Murphy og McGuinness blev gift i Sydfrankrig i 2004 efter at have kendt hinanden siden 1996. Sammen har de sønnerne Malachy (født 2005) and Aran (2007).

Murphy flyttede i 2015 tilbage til Irland med sin familie efter at have boet i London i 14 år.

Murphy beskrives privat som beskeden og eftertænksom, nærmest genert og reserveret ved interviews og på den røde løber, men også som en meget venlig, imødekommende, høflig og nysgerrig person med et glimt i øjet.

Udvalgt filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SkuespillerSpire
Denne irske skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi