Cillian Murphy

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Cillian Murphy
Cillian Murphy-2014.jpg
Personlig information
Født 25. maj 1976 (46 år)
County Cork, Irland Rediger på Wikidata
Nationalitet Irland Irer
Bopæl Dublin
Religion Irreligion Rediger på Wikidata
Ægtefælle Yvonne McGuinness
Børn Malachy (2005) og Aran (2007)
Uddannelses­sted Presentation Brothers College, Cork, University College Cork Rediger på Wikidata
Beskæftigelse teater- og filmskuespiller
Roller Dr. Jonathan Crane, Thomas Shelby
Nomineringer og priser
Nomineringer MTV Movie Award for Best Villain (2006)
Satellite prisen for bedste mandlige skuespiller i en musical eller komedie (2005)
Golden Globe Award for Best Actor – Motion Picture Musical or Comedy (2005)
Drama Desk Award for Outstanding One-Person Show (2012)
BIFA Award for Best Performance by an Actor in a British Independent Film (2006, 2007)
BIFA Award for Best Supporting Actor (2012)
Online Film Critics Society Award for Best Breakthrough Performance (2004)
BAFTA Rising Star Award (2007)
European Film Award for Best Actor (2006) Rediger på Wikidata
Udmærkelser Drama Desk Award for Outstanding One-Person Show (2012) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Cillian Murphy (født 25. maj 1976 i Douglas, Cork i Irland) er en irsk skuespiller, der arbejder med teater, film og TV produktioner. Cillian (udtales Killian) Murphy er den ældste af fire søskende (Orla, Sile og en bror, Páidi). Hans far, Brendan Murphy, arbejder som skoleinspektør og hans mor er fransklærer.

Murphy gik i skole på Presentation Brothers College, Cork. Han startede med at læse jura på University College Cork, men droppede ud efter et års tid. Mens hans læste på universitetet forfulgte Cillian sin interesse for musik og spillede guitar i et band, Son of Mr Greengenes sammen med sin lillebror, Páidi. De fik tilbudt en pladekontrakt, som de dog takkede nej til, fordi Páidi kun var 16 år og deres forældre mente at der skulle noget uddannelse til først.

I slutningen af sin tid på universitetet, så Cillian et performanceteaterstykke fra teatret Corcadorca, (A Clockwork Orange) på natklubben Sir Henry's og stykket fascinerede ham. Han jagtede teaterdirektøren Pat Kiernan fra Corcadorca for at få en rolle. Det lykkedes med satsningen Disco Pigs og Cillians karriere var skudt i gang. Disco Pigs turnerede verdenen rundt i 18 måneder og blev også senere filmatiseret (2001), også med Cillian i hovedrollen.

Men Cillians egentlige gennembrud kom først med Danny Boyle's internationale filmhit 28 dage senere. Cillians indsats gav ham en nominering for 'Best Newcomer' og bedste 'Breakthrough Male Performance'

Cillian fik derefter flere gode roller i højt profilerede film som The Wind that Shakes the Barley, Sunshine, The Edge of Love, og især Inception. På trods af at Cillian privat beskrives som meget beskeden og eftertænksom (nærmest genert og reserveret ved interviews og på den røde løber), men som en meget venlig, imødekommende, høflig og nysgerrig person med et glimt i øjet, så har han ofte fået roller som ærkeskurk eller hård negl, herunder i Batman trilogien, i 'Red Eye' og senest i den meget anmelderroste Netflix serie Peaky Blinders, hvor Cillian spiller gangsteren Thomas Shelby. Selvom Cillian ikke er ret høj (ca 1,72) og fysisk dominerende af en skurk at være, så har han en evne til at indtage og dominere et rum og udstråle rå magt, godt hjulpet på vej af sit efterhånden kendte og anerkendte varemærke, de gennemborende isblå øjne.

Cillian Murphy flyttede i 2015 tilbage til Irland med sin familie, efter at have boet 14 år i London. Han bor nu i Dublin med sin kone Yvonne McGuinness, deres 2 børn og den sorte labrador hund, Scout (opkaldt efter Scout fra 'Killing a Mocking Bird' - en af Cillians favorit film). Cillian og Yvonne blev gift i Sydfrankrig i 2004 efter at have kendt hinanden siden 1996. Sammen har de sønnerne Malachy (2005) and Aran (2007)

Udvalgt filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SkuespillerSpire
Denne irske skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi