Cirkulær økonomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Cirkulær økonomi er et udtryk for økonomiske modeller, hvor cirkulære kredsløb i en virksomhed, samfund eller en organisation, anvendes snarere end lineære processer, som hidtil har været dominerende.[1] Cirkulær økonomi er inspireret af industriel økologi, Performance Economy og vugge til vugge-bevægelsen. Mere generelt kan fokus på en (mere) cirkulær økonomi opfattes som en måde at tilvejebringe en bedre forvaltning af Jordens naturresurser.[2] De danske økonomiske vismænd anførte i 2015, at begrebet spiller en vigtig rolle i diskussioner om bæredygtig udvikling. Vismændene anførte, at genanvendelse af materialer ud fra grundlæggende økonomisk tankegang ofte vil være optimal, men at man også bør være opmærksom på de omkostninger af forskellig art, der typisk er forbundet med genanvendelse. Derfor bør et samfund genanvende resurserne op til det punkt, hvor den ekstra samfundsmæssige omkostning ved yderligere genanvendelse begynder at overstige den ekstra gevinst, der er ved genanvendelsen.[3]

Cirkulær økonomi er inspireret af naturens kredsløb. Målet er at affald ikke skal eksistere, men derimod ses som en råvare. Derfor designes produkterne sådan, at de er lette at genbruge eller genanvendes. Biologisk materiale skal kunne komposteres - og øvrige materialer designes så følgende er muligt (øverst bedst):

 1. Genbrug (i oprindelig form)
 2. Recirkulering (materialegenanvending)
 3. Energiudvinding (brændbart affald)

For at omstille fra en lineær til en cirkulær økonomi kan en virksomhed eller organisation:

 1. Fjerne miljøfarlige emner.
 2. Designe produkterne så de materialemæssigt kan skilles ad i dets bestanddele.
 3. Anvende vedvarende energi til produktion og transport.
 4. Genanvende materialerne ifølge ønskelisten ovenfor.
 5. Dele, låne eller lease produktionsmidler snarere end at eje dem selv, og på samme måde låne eller lease produkterne til sine kunder snarere end at sælge dem. På denne måde sælger man "funktionen" snarere end produktet.

Begrebet cirkulær økonomi er kritiseret for ikke at have fokus på dynamikkerne i den nuværende, lineære økonomi og de sociale, tekniske og økonomiske forhold, der begrænser produkters levetid. Ligeledes er begrebet kritiseret for at være for optimistisk i forhold til mulighederne for at genanvende materialer fra produkter og skabe kredsløb, der minder om naturens økosystemer.

EUs handlingsplan for cirkulær økonomi[redigér | redigér wikikode]

EU-kommissionen besluttede i 2015 en handlingsplan for cirkulær økonomi i Europa.[4] I takt med at ny lovgivning kommer på plads, får den europæiske standardiseringsorganisation, CEN, til opgave at lave standarder som støtter de nye lovkrav. Blandt andet handler de nye standarder om materialer, indpakning, økodesign osv.[5]

Standarder:[6][7]

 • DS/EN 45558:2019 ‘General method to declare the use of critical raw materials in energy-related products’.[8]
 • DS/EN 45559:2019 ‘Methods for providing information relating to material efficiency aspects of energy-related products’.[9]
 • DS/EN 45556:2019 "Generel metode til vurdering af andelen af genbrugte komponenter i energirelaterede produkter"
 • DSF/EN 45552:2020 "General method for the assessment of the durability of energy-related products"
 • DSF/prEN 45554 (undervejs) "General methods for the assessment of the ability to repair, reuse and upgrade energy-related products"
 • DSF/prEN 45553 (undervejs) "Generel metode til vurdering af muligheden for genfremstilling af energirelaterede produkter"
 • DSF/prEN 45555 (undervejs) "Generelle metoder til vurdering af genanvendelighed og nyttiggørelse af energirelaterede produkter"
 • DSF/prEN 45557 (undervejs) " Generel metode til vurdering af proportioner for genindvundet materialeindhold i energirelaterede produkter"

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]