Spring til indhold

Cirkulære

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

En cirkulære (også kaldet tjenestebefaling[1] eller instruks[2]) er en administrativ forskrift udstedt af en forvaltningsmyndighed, oftest et ministeriums departement.[3] Cirkulærer indeholder typisk bestemmelser, der er rettet til hierarkisk lavere placerede institutioner. Sådanne cirkulærer udstedes med hjemmel i det bestående over-underordnelsesforhold, der giver adgang til at give tjenstlige ordrer. Cirkulærer kan i modsætning til bekendtgørelser ikke forpligte borgere direkte. Omvendt kan borgere i visse tilfælde i sager, hvor det er til borgernes fordel, støtte ret på et cirkulære og dermed gøre krav på en behandling som beskrevet i det pågældende cirkulære med under hensynstagen til grundsætningen om lighed i forvaltningens virke.

Cirkulærer offentliggøres på Retsinformation.dk og tidligere også i Ministerialtidende (ophørt 1. januar 2013, jf. § 2 i lov nr. 1245 af 18. december 2012).

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ tjenestebefaling på denstoredanske.dk
  2. ^ Cirkulære om instruks for brandværnsforanstaltninger under byggearbejder på fredede bygninger (CIR nr 2 af 06/01/1994) på retsinformation.dk
  3. ^ Cirkulære om udformning af love m.v. (CIR nr 50 af 24/03/1952) på retsinformation.dk
Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.