Cirkumzenitalbue

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
En circumzenithalbue januar 2007.

En cirkumzenitalbue er et optisk fænomen, en halo, der på himlen og består af en lysende vandret ring, der går himlen rundt i samme højde over horisonten, som Solen står.

For at en cirkumzenitalbue skal kunne dannes, må der i luften findes iskrystaller af sådanne former, at krystallerne, når de falder gennem luften, har en tilbøjelighed til på grund af luftmodstanden at falde i sådanne stillinger, at en eller flere af krystallernes sideflader er lodrette. Cirkumzenitalbuen vil da kunne dannes ved en spejlende tilbagekastning af solstrålerne fra disse lodrette sideflader, thi en lodret spejlende flade kan ikke ved at tilbagekaste solstrålerne ændre disses hældning mod horisontalplanet, men vil kun ændre solstrålernes azimut. Alle de solstråler, der alene tilbagekastes af lodrette iskrystalflader i atmosfæren, må derfor nå en iagttager på jorden fra steder, der synes lige så højt på himlen som Solen.

Da cirkumzenitalbuen således skyldes spejling fra iskrystaller, må disse, når buen ses, være til stede ikke som krystalskeletter (sne), men som veludviklede krystaller. Til dannelsen heraf kræves imidlertid visse atmosfæriske betingelser, og buens fremkomst viser altså, at disse forhold er til stede. Herpå grunder sig cirkumzenihalbuen og de øvrige optiske buers anvendelse til forundersøgelser om det kommende vejr.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger og kilder[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.