Cirkus Arena

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Cirkus Arena
Cirkus Arena 2006(KIF 3331).jpg
Cirkus Arena i Hornbæk i juli 2006.
Virksomhedsinformation
Branche Cirkus
Grundlagt 1955; 64 år siden (1955)
Hovedsæde Danmark Slagelse, Danmark
Nøglepersoner Benny Berdino-Olsen
Eksterne henvisninger
www.arena.dk
CVR-nummer 84954519Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/84954519Rediger på Wikidata
Plakat fra Cirkus Arena.
Foto: Lars Schmidt.

Cirkus Arena er et dansk cirkus, der blev grundlagt i 1955. Det er i dag Nordens største cirkus. Arenas telt er 45 meter i diameter og har plads til 1.750 tilskuere. De har flere andre telte, som udlejes. Turnéen strækker sig fra marts til september, hvor cirkus besøger flere end 100 danske byer. Det ledes siden 1976 af direktør Benny Berdino-Olsen.[1]

Cirkus Arena har vinterkvarter i Årslev ved Slagelse. Vinterkvarteret er opbygget som et Cirkusland med adgang for besøgende i vinterferien, sommerferien og efterårsferien, hvor der bydes på en lang række aktiviteter, forlystelser og små forestillinger.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Cirkus Arena fødtes i 1955, hvor den markante markedsgøgler Arne Victor Olsen, senere Arne Berdino, etablerede et familieforetagende under navnet Provins Revyen, der gav forestiller på markeder. Navnet Berdino konstruerede Arne V. Olsen ved en blanding af navnet på en kendt udbryderkonge, Bernadi, og en abe, der blev kaldt Dino. To år senere omdøbte han foretagendet til Cirkus Arena. I 1958 skiftede forevisningsshowet fra alene at være en attraktion ved markeder i weekenderne til at omfatte egentlige selvstændige cirkusforestillinger – og efter 1959 var Cirkus Arena helt frigjort fra markedsgøglet.

Cirkus Arena startede med et lille såkaldt "galge-telt" med plads til omkring 100 gæster. Det blev efter få år udskiftet med et lidt større, brugt to-masters cirkustelt på 16 gange 20 meter. De første år bestod truppen alene af Berdino-familien, der foruden Arne Berdino var datteren Jytte og sønnen Benny som optrædende, samt fru Lydia. Desuden medvirkede klovnen Larno (Georg Larsen), der af alle blev betragtet som hørende til familien, så forestillingen blev markedsført som ”Den hyggelige familiecirkus”. De følgende år kom flere artister til, og det lille foretagende ekspanderede fra at være Danmarks mindste cirkus til en pæn mellemstor forretning med et fire-masters telt.

Sønnen Benny Berdino overtog Cirkus Arena i 1976 efter sin fars pludselige død, og gennem de følgende årtier ekspanderede han foretagendet til Nordens største cirkus, med flere rejsende forretninger.

I 2008 modtog Benny Berdino Ridderkorset af Dannebrogsordenen. I 2016 modtog han Den Danske Cirkuspris.

Teltkollaps 2013[redigér | redigér wikikode]

I juni måned 2013 kollapsede et af Cirkus Arenas telte under en privat firmaforestilling for omkring 550 gæster i Kalundborg. Ingen kom alvorligt til skade, men ni blev kvæstet, hvoraf to kom til observation med henholdsvis hjernerystelse og hoftebrud.[2] Teltet faldt sammen under kraftige vindstød, men en rapport fra Arbejdstilsynet konkluderede i august samme år, at det var selve opsætningen af teltet, der var årsagen til kollapset og ikke vejret, og gav et påbud.[3] I januar 2014 krævede anklageren i sagen at Arenas leder, Jackie Berdino-Olsen, blev stillet til ansvar for episoden.[4][5] Retten i Holbæk frifandt den 30. april 2015, Jackie Berdino-Olsen for alle anklager i sagen om teltkollapset ved Kalundborg.[6]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  • "Markedsgøgl og cirkusløjer" af Kurt Møller Madsen, Lademann 1970.
  • "Berdino, et cirkus dynasti" af John Lindskog, Cirkus Arena 2005.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]