Claus Jørgensen (pianist)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg
Broom icon.svgDenne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.
Merge-split-transwiki default.svgFlytteforslag
Denne side er foreslået flyttet til Claus Jørgensen. Klik her for at se flytteforslaget.
Claus Jørgensen.jpg

Claus Jørgensen er født d. 16. januar 1939. Opvokset i København/Lyngby Matematisk-naturvidenskabelig studentereksamen fra Lyngby Statsskole i 1958. Uddannet med klaver og hørelærepædagogik fra Det kongelige danske Musikkonservatorium 1964. Videregående klaverstudier hos pianist Ellen Gilberg og prof. Vladyslav Kedra i Warszawa (med fokus på Chopin).

Et liv omkring Det jyske Musikkonservatorium[redigér | redigér wikikode]

Ansat som docent i hørelære på Det jyske Musikkonservatorium fra 1965. Var tillige prorektor samme sted 1991-99. Tog her, i 1971 initiativ til oprettelse af den ”Almen Musikpædagogiske uddannelse” (AM). Var først i 1990erne – med inspiration fra studierejser til Norge og Sverige – frontkæmper for oprettelsen af en folkemusikalsk uddannelse på konservatorieniveau i Danmark. Trives nu i Esbjerg under Syddansk Musikkonservatorium.

Fratrådte Det jyske Musikkonservatorium – samtidig med sit 40-års-jubilæum – i september 2005.

Senere aktiviteter[redigér | redigér wikikode]

I perioder: Undervisning på Århus Universitet og på Danmarks Lærerhøjskole. Leder af FOF’s musikskole.

Var under Jette Tikjøbs daværende ejerskab af Århus Musikskole selvstændig leder 1971-76, i hvilken periode antallet af såvel lærere som elever fordobledes.

Introducerede her, i 1972, i samarbejde med violinist Tove Detreköy, Suzuki-violinundervisningen i Danmark.

Var også i front med indførelse af klaver-laboratorium til undervisning i brugsklaver på såvel konservatoriet som musikskolen, en metode, der nu bruges nu overalt i landet.

Afholdt kurser over hele landet med folkedanse fra mange forskellige lande, specielt østeuropæiske kredsdanse og danske folkedanse, som han – til manges forargelse – lancerede i forenklede former til pædagogisk brug. Som dansehistorisk forsker gik han specielt i dybden med ”Les Lanciers”.

Fortsat udadrettet virksomhed:

Er stadig aktiv som foredragsholder/leder af fællessang. Har siden 1976 afholdt omkring 1100 arrangementer i seniorklubber og sognegårde mv. over hele landet, flest dog i Århusområdet. Primært omkring den danske sangskat og altid krydret med baggrundsfortællinger.

Aktiv også som pianist: Spiller huskoncerter, navnlig med ældregenerationens favoritter: oftest wiener- og operettemusik. Tilstræber som pianist datidens mere frie, vildtvoksende spillestil fremfor nutidens mere nodekorrekte gengivelse.

Er tillige fortsat aktiv folkedanseleder; både som kursusinstruktør og med eget folkedansehold, der har fungeret siden 1988 med både danske, square- og balkandanse på programmet. Kendt bl.a. for sin ”mimiske”/ordløse danseinstruktion.

Udgivelser: ”Noder, rytmer og toner” (indføring i grundbegreberne), Lancierbogen (dansebeskrivelser, historie og musik) samt 15 bøger/hefter med dansebeskrivelser, korsatser og materialer til klaverundervisning; fx hefterne UMBA-klaver, der brød med tidens traditionelle klaverundervisning.

Har desuden produceret TV- og radioudsendelser samt medvirket som pianist på en CD med danske sange og børnesange. Over 150 mindre klaverindspilninger ligger på YouTube under pseudonymet ”Lyngballe”.

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.