Clemens Petersen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Clemens Petersen
Født 2. oktober 1834Rediger på Wikidata
Odsherred KommuneRediger på Wikidata
Død 21. maj 1918 (83 år)Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse LitteraturkritikerRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Christoffer Mathias Clemens (Clemmen) Petersen (født 2. oktober 1834 i Svinninge Mølle, Asminderup Sogn, Odsherred, død 21. maj 1918 i København) var en dansk kritiker.

Petersen blev student 1851, lagde sig først et par år efter teologien, forsøgte sig uden held som skuespiller ved Det Kongelige Teater og kastede sig derpå med alvor over æstetikken, i hvilket fag han 1857 tog magisterkonferens. Kort efter blev han lærer under Københavns offentlige skolevæsen; allerede tidligere var han bleven knyttet som litteratur- og teateranmelder til Fædrelandet, hvor han, indtil han 1868 af omstændighederne nødtes til at forlade Danmark, skrev en mængde artikler. Petersen fik som kritiker hurtig en betydelig indflydelse, således at hans artikler for en væsentlig del blev bestemmende for den offentlige mening; tydeligere end nogen sinde viste dette sig, da han først af alle slog til lyd for Bjørnson og voldte, at han så hurtig og så let trængte igennem i Danmark.

En del af Petersens arbejder, deriblandten interessant analyse af Kong Lear, foreligger samlet i hans Dramaturgisk Kritik (1860): senere udgav han blandt andet en åndfuld og livlig undersøgelse over Forholdet mellem det gamle og det ny ved Oehlenschlägers Fremtræden. Petersen, hvis etiske opfattelse påvirkedes af Rasmus Nielsen, må som æstetiker nærmest betegnes som discipel af Heiberg, til hvem ham stod i et nært personligt forhold; han manglede dog mesterens grundige kundskaber og evnede ikke altid at råde bod på denne brist ved sin geniale intuitionsevne og ved den lethed, hvormed han skaffede sig et overblik over de mest forskellige forhold; et afgjort fortrin for Heiberg havde han i større litterært frisind og rummelighed. I formen er han frisk, fængslende og — undertiden indtil manierisme og paradoksmageri — original.

Efter at have forladt Hjemmet bosatte Petersen sig i Nordamerika, hvor han udrettede et omfattende og betydningsfuldt arbejde, der dog ikke skaffede den ensomme og upraktiske mand blot et sikkert udkomme. Han har til amerikanske blade og tidsskrifter såvel som til et stort og betydeligt encyklopædisk værk leveret en mangfoldighed af artikler om nordiske forhold, og som medarbejder ved Heimdal i Chicago og navnlig ved "Nordlyset" i New York og tillige ved sin fængslende personlighed bidraget meget til sammenholdet mellem dansk-amerikanerne og til deres kulturelle forbindelse med moderlandet. I 1904 bosatte han sig atter i København, hvor slægt og ungdomsvenner skaffede ham em rolig og god alderdom.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Wikisource-logo.svg
Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel: