Clermont-Ferrand

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Clermont-Ferrand
fransk kommune (commune)
Kommunevåben for Clermont-Ferrand
Clermont-Ferrand ligger i Frankrig
Clermont-Ferrand
Clermont-Ferrand
Kommunevåben for Clermont-Ferrand Clermont-Ferrands placering i Frankrig
Rådhuset i Clermont-Ferrand
Rådhuset i Clermont-Ferrand
Land Frankrig Frankrig
Region Auvergne-Rhône-Alpes Auvergne-Rhône-Alpes
Departement Puy-de-Dôme Puy-de-Dôme
Arrondissement Clermont-Ferrand
Kanton Hovedby for 9 cantoner
Interkommunal enhed Clermont Communauté
Borgmester Olivier Bianchi (fra 2014)
Geografi
Koordinater 45°46′59″N 3°04′56″Ø / 45.78306°N 3.08222°Ø / 45.78306; 3.08222Koordinater: 45°46′59″N 3°04′56″Ø / 45.78306°N 3.08222°Ø / 45.78306; 3.08222
Højde (gns) 365 m
Areal 42,67 km²
Demografi
Indbyggere 140.957
Befolkningstæthed 3.303 indb./km²
Postnummer 63000, 63100
INSEE-kode 63113
Hjemmeside clermont-ferrand.fr
Kort over kommunen
Kort over kommunen

Clermont-Ferrand er hovedby i départementet Puy-de-Dôme i Frankrig, som er et af de fire departementer i régionen Auvergne-Rhône-Alpes. Byen nævnes allerede i det 1. århundrede e.Kr. under navnet Nemossos, og senere under romerne med navnet Augustonemetum. I 1600-tallet fik byen sit nuværende navn, som en sammensmeltning af to byers navne: Clermont og Montferrand. Clermont-Ferrand har en hyggelig, gammel bykerne omkring toppen af det højdedrag, der går midt gennem byen. Fra domkirken øverst på højdedraget er der udsigt til bjergene mod vest, Mont Dore (skisportsområde) og Puy de Dôme. Byen er en driftig handelsby[kilde mangler] med mange specialforretninger og to markedshaller med fødevarer og specialiteter. En del af byens restauranter sælger, som mange andre steder i Frankrig, asiatisk og nordafrikansk mad, men der findes også mange restauranter, som tilbyder nogle af Auvergnes specialiteter, bl.a. aligot.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Afstande fra Clermont-Ferrand: Paris 425 km (nord), Lyon 180 km (øst), Bordeaux 325 km (vest), Montpellier 330 km (syd).

Udsigt over Clermont-Ferrand fra Montjuzet Park

Historie[redigér | rediger kildetekst]

I 1095 holdt pave Urban II en tale under konventet i Clermont, hvorunder han opfordrede til korstog mod muslimerne for at befri kristi grav og Jerusalem fra de vantro.

Clermont-Ferrand har en stor domkirke, Cathédrale Notre-Dame-de-l'Assomption, hvis ældste dele dateres til ca. år 1250. Byen ligger i 4-600 meters højde i Auvergnes højland, som er et naturskønt område i Midtfrankrig. Området er kendt for sine over 60 udslukte vulkaner, hvoraf den højeste, Puy de Sancy, er over 1800 meter høj. Den mest kendte af vulkanerne er Puy de Dôme, godt 1500 meter høj, ca. 10 km fra centrum af Clermont-Ferrand.

Erhvervsliv[redigér | rediger kildetekst]

Clermont-Ferrand er i dag mest kendt som Michelins hjemby. Det var i Clermont-Ferrand, at de to Michelin-brødre[1] i 1889 startede deres i dag verdensomspændende virksomhed med dækfabrikation, samt forlag med de berømte landkort og mad- og hotelguider. I udkanten af byen ligger de gamle prøveanlæg fra 1920'erne. Det er flere hundrede meter lange, overdækkede ramper, hvor dækkenes rullemodstand stadig bliver afprøvet. I forstaden Ladoux ligger de fuld moderne testanlæg .

Transport[redigér | rediger kildetekst]

Lufthavn[redigér | rediger kildetekst]

Byens lufthavn Aéroport de Clermont-Ferrand Auvergne er verdens første funderede landingsplads. Under første verdenskrig, hvor dækproduktionen på Michelinfabrikkerne var delvist indstillet på grund af råvaremangel, stillede firmaet sine produktionshaller til rådighed for de franske flystyrker. Her blev der fremstillet jagerfly, og da de mange prøveflyvninger med starter og landinger snart fik græslandingbanen til at ligne et plørehul, byggede Michelin en cementlandingsbane som en gave til det franske krigsministerium.

Sporvogn[redigér | rediger kildetekst]

I oktober 2006 indviedes en sporvognslinie i Clermont-Ferrand, "le Tramway" [2], med en styreskinne i midten, den første i Frankrig der kører på gummihjul. Gummihjulene var naturligt pga. Michelin-koncernens tilhørsforhold til byen.

Uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Clermont-Ferrand er også kendt som universitetsby, med Blaise Pascal Universitetet med ca. 33.000 studerende. Mange i forhold til det samlede antal indbyggere på ca. 150.000. Mange studerende er udlændinge. Den overvejende del kommer fra Asien, primært Kina og Japan[kilde mangler].

Skolen er også vært for ESC Clermont Business School.

Kultur[redigér | rediger kildetekst]

Gastronomi[redigér | rediger kildetekst]

Aligot[3] er en kartoffelmos tilsat en lokal ost, f.eks. Cantal eller Tomme. Andre kendte oste fra området er Saint-Nectaire[4] og Bleu d'Auvergne[5].

Ekstern henvisning[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Michelins hjemmeside" (fransk).
  2. ^ letram-clermontferrand.com - Denne side er til salg! - Din bedste informationskilde om letram-clermontferrand
  3. ^ "Aligot:la recette avec L'Internaute" (fransk). Arkiveret fra originalen 22. maj 2006. Hentet 11. december 2006.
  4. ^ "Fromage Saint Nectaire AOC" (fransk).
  5. ^ "Bleu d'Auvergne" (fransk). Arkiveret fra originalen 30. november 2006. Hentet 11. december 2006.