Clint Eastwood

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Clint Eastwood
ClintEastwoodSept10TIFF.jpg
2010 Toronto International Film Festival
Fulde navn Clinton Eastwood, Jr.
Født 31. maj 1930 (85 år)
San Francisco, Californien, USA
Nationalitet USA Amerikansk
Aktive år 1955–nu
Partner Sondra Locke
(1975–1989)
Frances Fisher
(1990–1995)
Ægtefælle(r) Maggie Johnson (1953–84)
Dina Ruiz (1996–nu)
Børn med Roxanne Tunis:
–Kimber Eastwood (f. 1964)
med Johnson:
Kyle Eastwood (f. 1968)
Alison Eastwood (f. 1972)
med Jacelyn Reeves:
Scott Eastwood (f. 1986)
–Kathryn Eastwood (f. 1988)
med Fisher:
Francesca Eastwood (f. 1993)
med Dina:
Morgan Eastwood (f. 1996)
Beskæftigelse Skuespiller
instruktør
producer
komponist
forretningsmand
politiker
Oscars
Oscar for bedste instruktør
1992 De nådesløse
2004 Million Dollar Baby
Oscar for bedste film
1992 De nådesløse
2004 Million Dollar Baby
1994 Irving G. Thalberg Memorial Award

Clinton "Clint" Eastwood jr. (født 31. maj 1930) er en amerikansk skuespiller og filminstruktør. Clint Eastwood er en af få skuespillere der har vundet hele 5 Oscarpriser.

Eastwood brød igennem som western-skuespiller i tresserne, først i tv-serien Rawhide, siden som Manden uden navn i Sergio Leones Spaghettiwesterns.

Siden blev han berømt i roller som i filmatiseringen af Alistair MacLeans Ørneborgen (1968), og ikke mindst Dirty Harry-seriens film (1971-1988), hvor Eastwood spiller den hårdkogte betjent, Harry Callahan.

En anden politifilm fra 1968 "Coogans Bluff," hvor han spillede en ranger fra Arizona, der skal finde en undsluppen forbryder i New York, dannede grundlag for tv-serien McCloud. Desuden vil han på en måde vende tilbage som Harry i et computerspil hvor han lægger stemme og udseende til figuren.

Han debuterede som instruktør i 1971 med gyseren "Mørkets melodi," hvor han selv spillede hovedrollen. Han instruerede herefter flere film af svingende kvalitet sideløbende med at han fortsatte som skuespiller både i egne og andre instruktørers film. På et tidspunkt begyndte han at prikke hul i det hårdkogte image han havde fået via "Manden uden navn" og Dirty Harry. Det var allerede så småt begyndt i "En mand, syv kvinder" i 1971 instrueret af Don Siegel, hvor han får amputeret et ben og dør til sidst. Siden nuancerede han i 1976 westernfiguren i "Øje for øje" og i løbet af 1980'erne spiller han i en række komedier, og 1982 instruerer han og spiller hovedrollen i "Honky Tonk Man" om en tuberkuloseramt countrysanger og -sangskriver, der dør i filmens slutning efter at have fået indspillet en debutplade.

I halvfemserne fik Eastwood sit gennembrud som filminstruktør med western-filmen Unforgiven (1992), hvor han selv spillede hovedrollen. Filmen gav ham bl.a. to Oscar for bedste instruktion og bedste film. Her prikker han for alvor hul i det hårdkogte image ved at skildre volden lige så grusom som den er. Siden har han instrueret flere film, også i andre genrer, heriblandt Mystic River (2003) og Million Dollar Baby (2004) hvor han også selv spiller en hovedrolle.

Ved siden af filmkarrieren har Clint Eastwood også udgivet musik, og han blev i 1986 valgt som borgmester i Carmel-by-the-Sea, Californien, hvor han blev i embedet i to år. Han er desuden en stor kender af jazz og blues, hvilket fik ham til at instruere en biografisk film om saxofonisten Charlie Parker og et enkelt afsnit af Martin Scorseses dokumentarserie om bluesmusik, hvor Eastwoods bidrag var om pianisterne indenfor blues.

Eastwood er også involveret i præsidentvalget 2012, hvor han talte til fordel for Mitt Romney ved det republikanske partikonvent [1]

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Udvalgte film som skuespiller[redigér | redigér wikikode]

Udvalgte film som instruktør[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Priser
Foregående:
Jonathan Demme
for Ondskabens øjne
Oscar for bedste instruktør
1992
for De nådesløse
Efterfølgende:
Steven Spielberg
for Schindlers liste
Foregående:
Peter Jackson
for Ringenes Herre: Kongen vender tilbage
Oscar for bedste instruktør
2004
for Million Dollar Baby
Efterfølgende:
Ang Lee
for Brokeback Mountain
Film Stub
Denne biografi om en filminstruktør er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi