Codex Argenteus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 21. sep. 2014, 21:03 af MGA73bot (diskussion | bidrag) MGA73bot (diskussion | bidrag) (Tilføjer Commonscat - kategori på Commons har samme navn som artiklen (variationer af Eksterne kilder/henvisninger).)
Side fra Codex argenteus

Codex Argenteus, også kendt som Sølvbibelen, er et af verdens mest berømte håndskrifter fra antikken og Sveriges i særklasse mest værdifulde bogskat. Det er skrevet i begyndelsen af det 6. århundrede (ca. 500-525) i Ravenna, Italien, og indeholder fragmenter af de fire evangeliergotisk.

Oprindeligt havde skriftet 336 blade. Af disse findes i dag 187 bevaret på universitetsbiblioteket i Uppsala i Sverige og et enkelt ark findes i Speyer i Tyskland. Codex Argenteus er skrevet på purpurfarvet pergament med guld- og sølvblæk, hvilket har givet den navnet Sølvbibelen.

Teksten er et af de ældste og mest omfattende værker, der er bevaret på gotisk i dag.

Den oprindelige tekst blev skrevet af den gotiske biskop Wulfila (el. Vulfila) i det 4. århundrede, som en oversættelse af de fire evangelier fra græsk til gotisk. I den forbindelse konstruerede Wulfila det gotiske alfabet, og bliver dermed også stamfader til den germanske litteratur.

Codex Argenteus er et senere afskrift af denne oversættelse til goternes konge Teoderik den Store.

Fra bogens tilblivelse i Ravenna og indtil den 1000 år senere dukker op i et benediktinerkloster i Werden i Ruhrområdet ligger dens historie hen i total uvished. Før år 1600 overgår den til kejser Rudolf 2, og befandt sig i Prag, da svenskerne stormede byen i 1648. Svenskerne tog den og Codex Gigas med til Sverige, hvor den som krigsbytte indgik i dronning Kristinas bibliotek.

Efter dronningens abdikation i 1654 endte bogen hos hendes bibliotekar, Isaac Vossius, der bragte den til Holland. Her købtes bogen af den svenske rigskansler Magnus Gabriel De la Gardie, som i 1669 skænkede den til Uppsala Universitet.

I 1995 blev enkelte blade samt bogens omslag stjålet fra universitetsbiblioteket, hvilket udløste national vrede i Sverige. Efter en måned blev bladene og omslaget returneret til biblioteket.

Fadervor på gotisk

atta unsar þu ïn himina
weihnai namo þein
qimai þiudinassus þeins
wairþai wilja þeins
swe ïn himina jah ana airþai
hlaif unsarana þana sinteinan gif uns himma daga
jah aflet uns þatei skulans sijaima
swaswe jah weis afletam þai skulam unsaraim
jah ni briggais uns ïn fraistubnjai
ak lausei uns af þamma ubilin
unte þeina ïst þiudangardi jah mahs jah wulþus ïn aiwins
amen
ReligionSpire
Denne religionsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.

Eksterne kilder/henvisninger