Colin McRae

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Colin McRae

Personlig information
Født 5. august 1968 Rediger på Wikidata
Lanark, Storbritannien Rediger på Wikidata
Død 15. september 2007 (39 år) Rediger på Wikidata
Lanark, Storbritannien Rediger på Wikidata
Dødsårsag Død ved fald Rediger på Wikidata
Far Jimmy McRae Rediger på Wikidata
Søskende Alister McRae Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Lanark Grammar School Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Racerkører, rallykører, co-driver Rediger på Wikidata
Deltog i 24-timers racerløbet i Le Mans Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Member of the Order of the British Empire,
Segrave Trophy (1995) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Colin Steele McRae (5. august 196815. september 2007) var en skotsk rallykører. Han var verdensmester i 1995 og blev nr. to i 1996, 1997 og 2001 samt nr. tre i 1998.

Colin McRae var søn af Jimmy McRae, der var femdobbelt britisk rallymester, så det var nærliggende for ham at forsøge sig i sportsgrenen også. Hans første forsøg var som medkører, men snart tog han selv rattet i 1986. Allerede i 1987 deltog han første gang i et løb i VM-serien, men der gik nogle år, inden hans første sejr kom i 1993. Siden da blev det til i alt 25 sejre i VM-løb, og i 1995 vandt han det samlede VM i sin Subaru. I de følgende år lå han konstant i toppen uden dog at kunne gentage VM-serien. Han bidrog dog kraftigt til, at Subaru tre år i træk vandt konstruktørernes VM.

I 1999 skiftede han til Ford Focus, og også i denne vogn vandt han flere løb. Med sin karrieres 25. sejr i 2002 satte han på den tid ny rekord i rallysporten – en rekord der dog siden er blevet slået. I 2003 skiftede han til Citroën, men efter blot et år og en samlet syvendeplads, var der ikke længere plads til McRae på fabriksholdene.

I stedet forsøgte han sig på andre områder og deltog i 2004 i Paris-Dakar-løbet og i Le Mans løbet. De følgende år kørte han enkelte rallyløb, og kort inden sin død udtalte han, at han var i gang med at finde plads til at køre 2008-sæsonen i rally.

Colin McRae var gift og havde to børn. Familien boede nogle år i Monaco, men vendte tilbage til udgangspunktet i Skotland. Hans bror, Alister, var i en årrække også aktiv rallykører, men dog med langt mindre succes end Colin.

Colin McRae omkom i et helikopterstyrt nær sit hjem i Skotland. Med i helikopteren var også hans femårige søn og to venner af familien, der alle ligeledes omkom.

Computerspil[redigér | rediger kildetekst]

I 1998 udgav Codemasters computerspillet Colin McRae Rally, som er udkommet i en række udgaver i årene efter, den seneste udgave udkom dagen før McRaes død. Han var konsulent på spillet fra starten.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Wikimedia Commons har medier relateret til: