Commonwealth War Graves Commission

From Wikipedia
Jump to navigation Jump to search
Den ukendte soldats grav og Cross of Sacrifice på Esbjerg Soldaterkirkegård

Commonwealth War Graves Commission (Commonwealths kommission for krigsgrave, CWGC) er en international organisation, der er ansvarlig for at afmærke og vedligeholde grave for soldater fra Commonwealth of Nations, som faldt under 1. og 2. Verdenskrig, og i senere krige. Den har også ansvaret for monumenter over ukendte faldne i forbindelse med soldaterkirkegårde. Nuværende præsident er Hertugen af Kent, Prins Edward. Organisationen blev etableret ved kongeligt charter i 1917 på initiativ af Sir Fabian Ware.

Nationer der er aktive medlemmer af organisationen er Storbritannien, Canada, Australien, New Zealand, Sydafrika og Indien. Newfoundland var med fra begyndelsen, men blev en del af Canada i 1949. På enkelte af soldaterkirkegårdene ligger også nogle få faldne fra andre allierede lande, som organisationen har påtaget sig ansvaret for. Organisationen driver i alt 2500 soldaterkirkegårde.

Danmark[edit | edit source]

Diverse steder i Danmark er der Commonwealth War Graves, på Bispebjerg Kirkegård ligger der 40 begravede, herunder en polak og en sovjetborger.

Se også[edit | edit source]

Eksterne henvisninger[edit | edit source]

Forening eller organisationStub
Denne artikel om en forening eller organisation er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.