Conrad Leemans

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Conrad Leemans

NINO-117 C-Leemans.tif

Personlig information
Født 28. april 1809 Rediger på Wikidata
Zaltbommel, Holland Rediger på Wikidata
Død 13. oktober 1893 (84 år), 1893 Rediger på Wikidata
Leiden, Holland Rediger på Wikidata
Nationalitet Nederlandene Nederlandsk
Ægtefælle Cornelia Maria de Virieu Rediger på Wikidata
Barn W.F. Leemans Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Medlem af Det Kongelige Nederlandske Videnskabsakademi Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Direktør, egyptolog, museumsdirektør, fotograf Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Rijksmuseum van Oudheden Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Conrad Leemans (født 28. april 1809 i Zaltbommel i Gelderland, død 13. oktober 1893 i Leyden) var en hollandsk arkæolog og ægyptolog.

Efter at have studeret klassiske sprog i Leyden kastede han sig fra 1829, under et længere ophold i Paris, særlig over ægyptologiske og i det hele over arkæologiske studier, som han fortsatte med iver efter sin hjemkomst. Han ordnede den fortræffelige ægyptiske samling, der var erhvervet for Leyden, og blev 1835 direktør for Oldsagsmuseet i Leyden, der foruden ægyptiske også indeholder græske, romerske og nationale oldsager, hvilke samlinger efterhånden udvidedes stærkt under hans dygtige og sagkyndige ledelse. Leemans udgav 1840 Description raisonnée des Monuments Égyptiens de Leide, en nøjagtig videnskabelig beskrivelse af alle de ægyptiske genstande i museet. I 1835 begyndte Leemans et stort, af staten bekostet pragtværk, i hvilket alle ægyptiske genstande i den store samling er gengivne i naturlig størrelse i nøjagtig tegning: Egijptische Monumenten van het museum van oudheden te Leyden (foruden på hollandsk også med fransk tekst). Dette fortsattes indtil 1908, da styrelsen besluttede at udgive et mere tidssvarende værk med gengivelser efter fotografier og med beskrivelse på tysk af Pieter Adriaan Aart Boeser.

Leemans har også udgivet museets højst vigtige græsk-ægyptiske papyruser med en grundig fortolkning Papyri Græci Musei Lugduni-Batavensis (1. bind, 1843, 2. bind, 1885). 1835 udgav Leemans i Amsterdam Horapollons Hieroglyphica med kommentar. Museets græske og romerske indskrifter udgav Leemans 1842 med fortolkning (Animadversiones ad inscriptiones græcas et latinas). Fund af romerske oldsager i Holland beskrev Leemans i Romeinsche oudheden te Rossem (1842), Romeinsche oudheden te Maastricht (1843) og så videre. Organisationen af Leydens rige etnografiske samlinger, særlig fra de hollandske kolonier, skyldes også Leemans (1859). I pragtværket Bôrô-Boedoer op het eiland Java (1873) har Leemans beskrevet Borobudur. Leemans har desuden skrevet mange værdifulde afhandlinger i tidsskrifter og lignende.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

NederlandskSpire
Denne biografi om en nederlænder er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Person