Cornelius

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Cornelius (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Cornelius)

Cornelius (hunkøn Cornelia, flertal Cornelii) var nomen for den patriciske slægt Cornelia[forklar yderligere], en af de førende slægter i republikken Rom. Oprindelsen til slægten er ukendt, men den kan være af etruskisk ophav, hvilket tyder på at de sent indtrådte i patricieratet.

Familien var relativt ung blandt patricierne, eftersom den først fik et konsulembede med Servius Cornelius Maluginensis Cossus i 485 f.Kr., men den steg hurtigt i graderne og begyndte at konkurrere om konsulembederne med Fabii og Valerii fra det tredje århundrede f.Kr. Over tredive procent af alle konsulembederne blev besat af mænd fra denne slægt (gens) udover deres besættelse af flere andre betydningsfulde poster.

En af de vigtigste familier indenfor Cornelius-slægten var Scipionerne, men også Cornelii af andre familier gjorde sig gældende, bl.a. Lucius Cornelius Sulla og Lucius Cornelius Cinna samt forfatteren Cornelius Nepos.