Cricket

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Testmatch mellem Australien og Indien i Sydney 2004
Gærdet

Cricket er en holdsport der spilles af to hold med hver 11 spillere på holdet. Den moderne form af spillet stammer fra England og har været en etableret sport igennem flere århundreder. Cricket spilles verden over, men er i særdeleshed en populær sportsgren i mange af medlemslandene fra det engelske Commonwealth. Det vil sige lande som England, Australien, Indien, Pakistan, Sri Lanka, New Zealand, Bangladesh og Sydafrika. Cricket er, efter fodbold, den anden mest spillet sportsgren i verden.

Spillet[redigér | redigér wikikode]

Cricketbane[redigér | redigér wikikode]

Cricket spilles på en stor oval eller cirkelrund bane, hvor diameteren kan variere mellem 110 og 140 meter. Ydersiden af banen er markeret af et reb. eller en kridtstreg. Midt på banen, er der en rektangulær pitch. I hver ende af pitchen står der tre gærdepinde ovenpå ligger 2 overliggere, og tilsammen danner de gærdet.

Grundlæggende regler[redigér | redigér wikikode]

Deltagerne er to hold med 11 spillere på hver side.

Holdene skiftes til at være ved gærdet og til at være i marken. Kampen indledes med en lodtrækning. Den vindende holds anfører bestemmer, om hans hold skal starte kampen ved gærdet eller i marken.

Gærdeholdet har to spillere på banen ad gangen. De er placeret for hver sin ende af pitchen, hver udstyret med et bat af piletræ.

Markholdets spillere er alle i funktion. En er udpeget til kaster og en til keeper, medens resten er fordelt i marken omkring pitchen.

Der spilles med en rød bold bestående af kork omgivet af læder, med én glat og én ru side.

Holdsammensætning[redigér | redigér wikikode]

Et hold består af 11 spillere. Afhængig af spillerens evner, kan vedkommende klassificeres som en gærdespiller eller kaster. Et velbalanceret hold har som regel fem eller seks gærdespillere og fire eller fem kastere. Desuden har hvert hold en wicket-keeper. Hvert hold styres af en kaptajn, som er ansvarlig for at tage taktiske beslutninger såsom at bestemme gærdeordenen (rækkefølgen af gærdespillere), placere markspillerne og rotere kasterne.

En spiller, der er god til både at batte og kaste, kaldes en all-rounder. Hvis en spiller er god både som gærdespiller og wicket-keeper, kaldes vedkommende en "wicket-keeper/batsman" - undertiden også betragtet som en slags all-rounder.

Gærdespillet[redigér | redigér wikikode]

Gærdespillet går ud på at indtjene point. Spillet sættes i gang ved at kasteren kaster bolden ind på pitchen. Gærdespilleren forsøger at slå til bolden. Lykkes det, kan der tjenes point på flere måder. Gærdespilleren løber til den anden ende og skifter plads med sin holdkammerat. Der kan indtjenes point ved at løbe indtil markholdet har fået kastet bolden tilbage til keeperen. Der kan endvidere tjenes point, hvis gærdespilleren slår så godt til bolden at den løber udover banens afgrænsning (rebet). Det giver fire point uden at det er nødvendigt at løbe. Hvis bolden slås ud over rebet uden at den rører noget giver det seks point.

Markspillet[redigér | redigér wikikode]

Markspillet har to formål. Dels at få gærdespilleren ud og dels at begrænse gærdeholdets pointscoring. Gærdespilleren kan komme ud på flere måder:

  • Kastet ud – Kasteren rammer gærdet med bolden, så gærdet mister mindst en af sine overliggere.
  • Grebet ud – Gærdespilleren slår bolden med bat eller hånd, så den gribes af en af markspillerne uden at den rører jorden.
  • Løbet ud – Under løb mellem gærderne kan gærdespilleren komme ud, hvis han ikke når tilbage til gærdet inden en markspiller rammer gærdet med bolden eller hvis en markspiller med bolden i hånden bryder gærdet.
  • Stokket ud – Ligner løbet ud. Forekommer når keeperen bryder gærdet med bolden i hånden, efter at slåeren har slået forbi bolden og er kommet uden for slaggrænsen uden at forsøge at løbe.

Kasteren kaster 6 bolde (en over), hvorefter der kastes 6 bolde fra den anden en af pitchen af en anden kaster.

Batting udstyr[redigér | redigér wikikode]

  • Benskinner (puder)
  • Hjelm
  • Handsker
  • Skridtbeskytter

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]