Cristóbal de Castillejo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Cristóbal de Castillejo
Født 1491, 1494, 1490 Rediger på Wikidata
Ciudad Rodrigo, Spanien Rediger på Wikidata
Død 12. juni 1550, 12. juni 1556 Rediger på Wikidata
Wien, Østrig Rediger på Wikidata
Gravsted Wiener Neustadt Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Dramatiker, forfatter, digter Rediger på Wikidata
Fagområde Poesi Rediger på Wikidata
Genre Poesi Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Cristóbal de Castillejo (1490 eller lidt senere i Ciudad Rodrigo12. juni 1556 i Wien) var en spansk digter.

Om hans liv vides ikke meget. I sin tidlige ungdom trådte han i ærkehertug Ferdinand af Østerrigs (kejser Karl V's broder) tjeneste, og da denne fyrste blev konge af Böhmen og af Ungarn, levede Castillejo den meste tid af sit liv i Østerrig som hans sekretær efter at have modtaget præstelig ordination. En østrigsk dame, Anna von Schauenburg, var genstand for hans kærlighed, blev besunget af ham, men giftede sig 1530 med en landsmand. Sygdom og armod formørkede Castillejos sidste dage.

Af den ved Boscán og Garcilaso indførte italieniserende smag i den spanske digtekunst var Castillejo en udpræget og talentfuld modstander; han angreb "petrarkisterne" med satirens våben, og i sine digtninge betjente han sig – når undtages nogle sonetter – kun af de gamle nationale former og dem, der havde været i brug hos 15. århundredes kunstdigtere. Han har forfattet en mængde villancicos, glosas, redondillas og lignende lyriske digte, der udmærker sig ved livlighed og lune, ved lethed i form og versifikation, ved friskhed og ejendommelighed, men nogen tilbøjelighed til slibrighed og plumphed.

Til de mest navnkundige hører Dialogo entre el autor y su pluma og Dialogo de las condiciones de las mujeres. 1573 udgavs en del af Castillejos poetiske værker i Madrid, men i en stærkt beskåret tilstand, hvorved inkvisitionen vel havde en finger med i spillet. Siden er de udkomne i flere og bedre udgaver, således i Fernández samling av spanske digterværker (Madrid 1792, 12. og 13. bind) og i 32. bind af Rivadeneyras Biblioteca de autor es españoles.


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.