Crome & Goldschmidt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Crome & Goldschmidt
Crome & Goldschmidt tugthusudsalg på Torvegade 50, Christianshavn i 1901
Virksomhedsinformation
Branche Detailhandel, tekstil
Grundlagt 1860
Grundlægger August Crome
Moritz Goldschmidt
Lukket 1971
Hovedsæde Antonigade, København

Crome & Goldschmidt var en dansk tekstilvirksomhed og et kendt stormagasin.

August Crome og Moritz Goldschmidt indledte et kompagniskab om et stormagasin i 1860 i beskedne lokaler i Antonigade i København.[1] Inden da havde Goldschmidt i adskillige år drevet et possementmageri i Horsens, hvor der blev fremstillet snore, borter, nåle og knapper. Virksomheden gik dog trægt. Crome havde tidligere arbejdet som både tobaksfabrikant og købmand i samme by.

Crome og Goldschmidt fik, samme år som de indgik partnerskab, lov til at gøre brug af de arbejdsdygtige mænd i det relativt nybyggede Horsens Straffeanstalt. I de første år var fabrikken placeret inden for tugthusets mure, hvor der blev produceret bomuldsklæder og tilbehør som lærred, nåle og knapper. I 1865 rykkede en del af produktionen til større og nybyggede lokaler på Fabrikvej. Ved samme lejlighed begyndte man at ansætte lønnede arbejdere.

Crome & Goldschmidts tidligere stormagasin i Kristen Bernikows Gade.

Crome og Goldschmidt åbnede i 1881 en fabrik i Ribe, samt adskillige tugthusudsalg rundt om i Danmark og i 1905 beskæftigede virksomheden ca. 1.000 personer. I 1884 blev ejendommen mellem Antonigade, Kristen Bernikows Gade og Østergade erhvervet til stormagasinet. I 1927 kunne firmaet her fremvise Danmarks første rulletrappe.

Grundlæggerne af Crome & Goldschmidt

Den verdensomspændende krise i 1920'erne var dog alvorlig for virksomheden, og i 1930 blev alle medarbejdere afskediget. Virksomheden kom dog oven på igen for en tid, og særligt magasinet på Strøget (Østergade 32/Kristen Bernikows Gade) i København blev firmaets flagskib. Odense-afdelingen lå i 1950'erne i Vestergade 25. Men 10. februar 1971 måtte ledelsen erkende, at der var for mange stormagasiner i Danmark; særligt i København. Firmaet standsede 1. marts salget og sluttedes sammen med Illum under navnet: Illum/Crome & Goldschmidt. Siden forsvandt navnet helt.

I en kendt reklamefilm for firmaet fra 1957 afprøver Dirch Passer og Kjeld Petersen herrekonfektion. Filmen er instrueret af Erik Dibbern, Nordisk Film.

Sotrmagasinet i Østergade er blevet brugt som lokation til følgende film:[2]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.