Dødningehovedabe

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dødningenhovedabe
Bevaringsstatus

Ikke truet (IUCN 3.1)[1]
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Mammalia (Pattedyr)
Orden Primates (Primater)
Familie Cebidae
Slægt Saimiri
Art S. sciureus
Videnskabeligt artsnavn
Saimiri sciureus
(Linnaeus, 1758)
Kort
Udbredelse
Udbredelse
Hjælp til læsning af taksobokse

Dødningenhovedaben (Saimiri sciureus) er en sydamerikansk abeart i slægten dødningehovedaber. Den lever naturligt i skove i Bolivia, Brasilien og Peru. Kropslængden er fra 25 til 37 centimeter og den har en 37 til 43 cm lang hale. Hanner kan veje op til 1 kg, mens hunner opnår en maksimal vægt på 0,75 kg. Den har kort tæt pels i enten grå- eller olivengrøn, mens hoved, underarme, hænder og fødder er orangegule. Ansigtet er hvidt, mens hætten er sort.

Dødningehovedaben lever naturligt i grupper på 45-75 og ernærer sig primært fra insekter og frugter, men kosten kan variere afhængig af årstiden. Den bruger størstedelen af dagen på at jage insekter (op til 50 %) og ca. 10 % på frugt. Derudover spiser den også andre plantedele som blade, blomster og i mindre omfang også æg og små hvirveldyr.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Boubli, J.-P., ; et al. (2008). "Saimiri sciureus". IUCN's Rødliste. Hentet 15. juni 2016. {{cite news}}: Eksplicit brug af et al. i: |author= (hjælp)CS1-vedligeholdelse: Flere navne: authors list (link)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


DyrSpire
Denne artikel om dyr er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.