Dødsspillet (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Dødsspillet
Dirty harry dead pool de.svg
Overblik
Originaltitel The Dead Pool
Dansk titel Dødsspillet
Genre Action krimi
Instrueret af Clint EastwoodBuddy Van Horn
Produceret af David Valdes
Manuskript af Steve Sharon
Baseret på Karaktere i Dirty Harry Rediger på Wikidata
Medvirkende Clint Eastwood
Patricia Clarkson
Liam Neeson
Evan Kim
Musik af Lalo Schifrin
Fotografering Jack N. Green
Klip Ron Spang
Distributør Warner Bros.
Udgivelsesdato 13. juli 1988
Længde 91 min.
Oprindelsesland USA
Sprog Engelsk
Budget $31 millioner[1]
Indtjening $37.903.295
Efterfulgte Dirty Harry vender tilbage
Links
på IMDb Rediger på Wikidata
på scope.dk Rediger på Wikidata
i DFI's filmdatabase Rediger på Wikidata
i SFDb Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Dødsspillet. (Se også artikler, som begynder med Dødsspillet)

Dødsspillet (originaltitel The Dead Pool) er en amerikansk actionfilm fra 1988, der er instrueret af Buddy Van Horn, skrevet af Steve Sharon og med Clint Eastwood i rollen som Inspector "Dirty" Harry Callahan. Det er den femte og sidste film i Dirty Harry-serien, og den foregår i San Francisco, Californien.

Filmen handler om et dødsspil, hvor en seriemorder forsøger at dræbe forskellige kendte mennesker, og Callahan, der forsøger at stoppe ham. Blandt de medvirkende er Liam Neeson, Patricia Clarkson og Jim Carrey (i sin første drama-rolle), der alle sammen endte med at blive endnu mere berømte. Det er den eneste i filmserien, hvor Albert Popwell, der har spillet en forskellig rolle i hvert af de foregående film, ikke medvirker.

Med en spilletid på 91 minutter er det den korteste af de fem Dirty Harry films.

Handling[redigér | rediger kildetekst]

Harry Callahan (Clint Eastwood) bliver sat på en tilsyneladende enkel sag, der omhandler drabet på rockemusikeren Johnny Squares (Jim Carrey). Squares var narkoman og skyldte mange penge, noget som tilsyneladende gør sagen enkel at opklare. Indtil det viser sig, at Peter Swan (Liam Neeson), som er leder en film som Squares medvirket i, har en såkaldt "dødsliste", et spil bestående af en makaber liste over kendisser, som man tipper vil dø i nærmeste fremtid. Johnny Squares var på listen. Harry finder også sig selv på listen. Snart bliver kendisser på listen dræbt i rækkefølge, af en morder som ser ud til at være inspireret af Swan og hans skrækfilme.

Medvirkende[redigér | rediger kildetekst]

Dødsspillet er den eneste af Dirty Harry-filmene, hvor Albert Popwell ikke medvirker. Under indspilningerne var han i gang med filmen Who's That Girl.

Medlemmer af hard rockbandet Guns N' Roses lavede ukrediterede gæsteoptrædener under Johnny Squares' begravelse. De optræder også i en "mareridtsscene" på havnen, hvor guitaristen Slash affyrer en harpun gennem et vindue.[2]

Modtagelse[redigér | rediger kildetekst]

The Dead Pool modtog blandede anmeldelser. Den har en rating på 52% positive tilkendegivelser på filmhjemmesiden Rotten Tomatoes. Roger Ebert fra Chicago Sun-Times gav filmen gode anmeldelser og skrev at den "er så god som originalen. Smart, hurtig og med ægte humor." Gene Siskel fra Chicago Tribune var også positiv og skrev "måske den bedste Dirty Harry-film siden den første."

Indtjening[redigér | rediger kildetekst]

The Dead Pool blev udgivet i USA i juli 1988.[3] I åbningsweekenden indspillede den for $9.071.330 i 1.988 biografer i USA, med et gennemsnit på $4.954.[4] I USA endte den med at indspille for $37.903.295, hvilket gør den til den mindste profitable i filmserien.[3][5]

Efterfølger[redigér | rediger kildetekst]

Eastwood udtalte at han ikke havde nogen interesse i endnu en Dirty Harry-film. I 2000 sagde han spøgende om potentielle efterfølgere: "Dirty Harry VI! Harry er gået på pension. Han står i en bæk og fluefisker. Han bliver træt af at bruge pole- og BA-BOOM! Eller Harry er pensioneret, og fanger kriminelle med sin rollator?"[6]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Box Office Information for The Dead Pool. Arkiveret 7. marts 2016 hos Wayback Machine The Wrap. Retrieved April 5, 2013.
  2. ^ "Flashback Five - The Best Dirty Harry Movies". American Movie Classics. Arkiveret fra originalen 12. september 2010. Hentet 10. september 2010.
  3. ^ a b Hughes, p.77
  4. ^ "The Dead Pool". Box Office Mojo. Arkiveret fra originalen 27. juni 2003. Hentet 1. marts 2009.
  5. ^ "Dirty Harry Movies". Box Office Mojo. Arkiveret fra originalen 2. marts 2011. Hentet 1. marts 2009.
  6. ^ Eliot (2009), p.331
Litteratur

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]