Spring til indhold

Dørklokke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ding-dong
Den klassiske to-tonede dørklokke

Er der problemer med lyden? Se da eventuelt Hjælp:Ogg Vorbis eller "Media help" (engelsk)

Klassisk dørklokke der ikke kræver strøm.
Et eksempel på det 20. århundredes elektriske dørklokkes ringeapparat enten strømforsynet fra batteri eller en ringetransformator.
Elektronisk dørklokke uden kasse med syntetisk klokkelyd eller anden der-er-nogen-ved-døren-lyd.

Dørklokken er en signalgiver, hvormed man kan melde sin ankomst, så man kan blive lukket ind. Oprindeligt var en dørklokke en rigtig klokke med snoretræk eller en metalstang. Nu er stort set alle dørklokker elektriske eller elektroniske, så man trykker på en kontakt (et ringetryk), og via en ledning sluttes klokkekredsløbet.

Selve ringeklokken kan være et almindeligt ringeapparat, en summer, en ding-dong eller en elektronisk 'klokke', der kan programmeres til forskellige lyde.

De seneste år er der kommet trådløse dørklokker, der virker ved radiobølger, og ringetrykket er en lille radiosender, der sender til klokken. Der er som regel tale om et digitalt kodet signal, så naboer ikke forvirres af hinandens dørklokke. Den største fordel ved trådløse klokker er, at der ikke skal trækkes ledninger.

Dørklokken erstatter dørhammeren eller banken på døren med knoerne.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

MaskinerSpire
Denne artikel om maskiner, maskindele og apparater er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.