Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 18. mar 2014, 23:09 af Ultraman (diskussion | bidrag) Ultraman (diskussion | bidrag) (Har flertydig betydning)
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders)

DSM-IV er en forkortelse for Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th ed. og er det amerikanske diagnose- og klassifikationssystem for psykiske forstyrrelser og de kriterier, der skal være opfyldt for at hver enkelt diagnose kan stilles. DSM-IV er den fjerde version af systemet og blev udgivet i 1994. En mindre revision i 2000 går under titlen DSM-IV-TR (DSM-IV Text Revision).

I Danmark er det officielle diagnosesystem WHO's ICD-10, men ligesom i andre lande, foretrækkes DSM-IV til forskningsformål og i visse andre tilfælde. For eksempel benyttes kriterierne fra DSM-IV, når man skal bedømme om en person har en narcissistisk personlighedsforstyrrelse. ICD-10 indeholder, i modsætning til DSM-IV, samtlige sygdomme og helbredsrelaterede lidelser, dvs. ikke kun psykiatriske diagnoser (de ligger i ICD-10's kapitel V). Trods visse undtagelser, er der en høj grad af overensstemmelse mellem de diagnostiske kriterier for psykiatriske lidelser i de to systemer.

DSM-5: den næste version

Den næste (femte) version af DSM er i øjeblikket under udarbejdelse og ventes publiceret i maj 2013. American Psychiatric Association (APA), der står for arbejdet, har en hjemmeside om manualens udvikling[1] som bl.a. indeholder foreløbige udkast. Den næste version vil hedde DSM-5 (dvs. uden romertal).

Referencer

Eksterne links


LægevidenskabStub
Denne artikel om lægevidenskab er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.