Dakota-bygningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dakota-bygningen sett fra Central Park West.

Dakotabygningen, kendt som The Dakota i New York, er en monumental, Hanse-lignende bygård på Upper West Side på Manhattan. Bygningen blev opført i årene mellem 1880 og 1884. På denne tid var de øvre dele af Manhattan ikke udbygget, og The Dakota fik sit navn fordi beliggenheden på 72. gade blev anset som lige så fjerntliggende som Dakota Territoriet i Midtvesten.

The Dakota er bygget efter samme model som 1800-tallets franske bygårde, hvilket var usædvanligt i Amerika på denne tid. Velstående borgere ville nødig bo så tæt på hinanden, og foretrak egne huse. Gården blev derfor bygget som et luksuriøs lejlighedskompleks, med moderne faciliteter som centralvarme, flere elevatorer og eget elektrisk anlæg i bygningen. The Dakota blev hurtigt en populær adresse blandt velstillede New York'ere og dette førte til opførslen af flere luksuriøse bygårde efter samme model på Manhattan. Mange berømtheder har haft adresse i The Dakota, og bygningen er i dag måske mest kendt som John Lennon og Yoko Onos bopæl, og stedet hvor Lennon blev myrdet på gaden 8. december 1980.

Roman Polanski optog meget af gyserfilmen Rosemary's Baby i Dakota-bygningen, og huset spiller også en vigtig rolle i Jack Finneys bog Time and Again. Tom Cruises rollefigur i filmen Vanilla Sky bor i The Dakota.

Andre prominente Dakota-personligheder:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 40°46′36″N 73°58′34.3″V / 40.77667°N 73.976194°V / 40.77667; -73.976194