Dan Jørgensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Dan Jørgensen
Dan Jørgensen, 25-05-2014.jpg
Dan Jørgensen i 2014
Klima-, energi- og forsyningsminister
Nuværende
Overtaget embede
27. juni 2019
Statsminister Mette Frederiksen
Del af Regeringen Mette Frederiksen
Foregående Lars Christian Lilleholt
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri
Embedsperiode
12. december 2013 – 28. juni 2015
Statsminister Helle Thorning-Schmidt
Del af Regeringen Helle Thorning-Schmidt I og II
Foregående Karen Hækkerup
Efterfulgt af Eva Kjer Hansen
Medlem af Folketinget
valgt i Fyns Storkreds
Nuværende
Overtaget embede
18. juni 2015
Medlem af Europa-Parlamentet
valgt fra Danmark
Embedsperiode
20. juli 2004 – 11. december 2013
Personlige detaljer
Født Dan Jannik Jørgensen
12. juni 1975 (47 år)[1]
Danmark Danmark, Odense[1]
Politisk parti Socialdemokraterne
Andre politiske
tilhørsforhold
S&D
Uddannelse Cand.scient.pol., Aarhus Universitet, 2004
Uddannelses­sted Handelshøjskolen, Aarhus Universitet
Aarhus Universitet
Links
Dan Jørgensens hjemmeside
Biografi på folketinget.dk Redigér på Wikidata
Biografi på europarl.eu
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Dan Jannik Jørgensen (født 12. juni 1975 i Odense[1]) er en dansk politiker: Klima-, energi- og forsyningsminister. Han har været medlem af Folketinget for Socialdemokratiet siden 2015 valgt i Fyns Storkreds med 14.874 personlige stemmer, og derfor den kandidat i Fyns Storkreds med flest personlige stemmer[2]. Han var mellem 2013 og 2015 minister for fødevarer, landbrug og fiskeri i regeringerne Helle Thorning-Schmidt I og II [3][4]. Han var medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne fra 2004 til 2013, hvor han var spidskandidat og blev genvalgt ved Europa-Parlamentsvalget 2009.

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Han er opvokset i Morud[5]Fyn og gik på Nordfyns Gymnasium i Søndersø på Nordfyn fra 1991 til 1994. Dan Jørgensen, der er cand.scient.pol., læste statskundskab ved Aarhus Universitet og University of Washington med specialisering i EU og politisk kommunikation. Han var formand for Frit Forum Århus 2001-2002.

Dan Jørgensen dannede fra 2015 til 2018 par med skuespilleren Laura Bach[6]. Tidligere har han dannet par med modellen Sofie Jagert[5].

Dan Jørgensens indgang i politik var præget af mødet med formanden for Socialdemokratiet og tidligere miljøminister Svend Auken, som han mødte i forbindelse med arbejdet i Frit Forum i Århus.

Dan Jørgensen danner i dag (2019) par med litteraturanmelderen og bloggeren Katherine Diez.[7]

Politisk karriere[redigér | rediger kildetekst]

Europa-Parlamentet[redigér | rediger kildetekst]

Dan Jørgensen stillede første gang op til Europa-Parlamentet i 2004. Her blev han valgt med 10.350 personlige stemmer den 13. juni 2004. Dan Jørgensen blev næstformand i Miljøudvalget (ENVI).

Ved Europa-Parlamentsvalget 2009 var han sit partis spidskandidat. Dan Jørgensen opnåede genvalg med et personligt stemmetal på 233.266[8], hvilket er det fjerdehøjeste stemmetal en dansker har opnået ved et valg til Europa-Parlamentet. Han var gruppeformand for de fire danske Socialdemokrater i Europa-Parlamentet, som udgjorde den største danske gruppe i Europa-Parlamentet.

I sin første periode i Europa-Parlamentet var han næstformand for udvalget for miljø, folkesundhed og fødevaresikkerhed, medlem af budgetkontroludvalget og suppleant i transportudvalget. Dan Jørgensen beholdt i sin anden periode i Europa-parlamentet sin post som næstformand i udvalget for miljø, folkesundhed og fødevaresikkerhed. Han var også næstformand for Intergruppen for Dyrevelfærd.

Blandt de sager, Dan Jørgensen har beskæftiget sig med, er den omfattende kemikalielovgivningspakke REACH, der blev vedtaget i 2006. Dan Jørgensen har derudover beskæftiget sig med EU's klimamålsætninger og vedtagelsen af 20-20-20-mål, der blandt andet medfører, at EU i 2020 skal have nedsat CO2-udledningen med mindst 20 procent. Ligesom han har arbejdet aktivt for mere restriktive regler for dyrevelfærd i EU.

Dan Jørgensen er manden bag kampagnen mod lange dyretransporter www.8hours.dk. Dan Jørgensen blev kåret som Årets Dyreven af Dyrenes Beskyttelse i 2012[9].

Folketinget[redigér | rediger kildetekst]

I 2015 fremlagde han et lovforslag til en ændring af Dyreværnsloven, der blandt andet skulle forbyde dyresex i Danmark. Forslaget blev i april samme år vedtaget af et flertal af Folketingets partier[10][11]. Som minister stod han samtidig også fadder til en ambitiøs økologiplan[12], Danmark fik en ny nationalret[13] og der kom bedre regler for grises velfærd[14].

Som medlem af Folketinget for Socialdemokratiet blev Dan Jørgensen i 2015 udlændingeordfører. I december 2017 gav han dette hverv videre til Mattias Tesfaye, da Dan Jørgensen blev næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe[15].

Ud over at være næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe er Dan Jørgensen medlem af Folketingets udlændinge- og integrationsudvalg samt næstformand i NATO's parlamentariske forsamling[1].

Ud over hans hverv i Folketinget og i Europa-Parlamentet har Dan Jørgensen været ekstern lektor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, ekstern lektor ved Seattle University, ekstern lektor ved Sciences Po i Paris, ekstern lektor ved DIS (Danish Institute for study Abroad), ekstern lektor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og er adjungeret professor ved Aalborg Universitet.[1]

Klima- , energi- , og forsyningsminister (2019 - i dag)[redigér | rediger kildetekst]

Dan Jørgensen blev Klima-, energi, - og forsyningsminister i Mette Frederiksens regering, som følge af Folketingsvalget i 2019.

Dan Jørgensen og regeringen har været i internationale medier med aftalen om at reducere Danmarks nationale udledninger med 70% i 2030 i forhold til 1990[16], beslutningen om at stoppe efterforskning af olie og gas i Nordsøen[17][18] (bl.a. fordi kun en virksomhed havde valgt at deltage i den seneste udbudsrunde[19]) og de såkaldte "energiøer" i Nordsøen[20]

Nogle danske klima- og miljøorganisationer har dog hovedsageligt givet Dan Jørgensen dumpekarakterer for hans embedsførsel i 2020.[21]

Mere end et år efter at have sat ambitiøse målsætninger for årtiet, vurderede Klimarådet i Februar 2021 at der ingen konkrete planer er, for de resterende to tredjedel af de nødvendige reduktioner der skal findes, for at opnå 2030-målet som defineret af Klimaloven.[22]

Regeringen har beskrevet deres klimahandlingsstrategi som en "hockey-stav"[23]. Det betyder, at man planlægger at vente på at nye teknologier bliver billigere og mere tilgængelige og derfor får flest reduktioner i slutningen af årtiet. Denne strategi er blevet beskrevet af andre politiske partier som en "Bjørn Lomborg” drøm[24].

På trods af opfordringer fra UNFCCC[25], den Internationale Valutafond[26], Verdensbanken[27], De Økonomiske Råd[28] og Klimarådet[29], har Dan Jørgensen udskudt beslutningen om en højere klimaafgift[30], på trods af at Danmark var pionerer på området i 1992[31]. Modstanden til højere klimaafgifter blev positivt modtaget af aktører, der repræsenterer de største forurenende industrier som Dansk Industri[32] og Landbrug & Fødevarer[33].

I februar 2021 står Danmark til at have en markant lavere pris på kulstof end nabolande i 2030. Det har blandt andet betydet, at lastbiler fra Tyskland satser på først at tanke diesel når de har krydset grænsen til Danmark, da priserne på brændstoffet er lavere[34]. Danmark er også et af de fire EU lande uden klimaafgifter på flyrejser[35]. Faktisk havde Dan Jørgensens regering planer om at støtte indenrigsflyvninger ved at betale for tomme flypladser under COVID-19 krisen, en beslutning der blev kritiseret af flere klima- og miljøorganisationer og af regeringens støttepartier Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti.[36] Beslutningen blev ikke implementeret, da Europa-Kommissionen ikke vil godkende den på grund af statstøtteregler.[37]

Dan Jørgensen og regeringens udspil til en aftale om elbiler vil tilføje 500.000 grønne biler (inkl. plugin hybrid biler) i 2030[38]. Var udspillet blevet til aftale, ville det have betydet flere benzin- og dieseldrevne biler i 2030 i Danmark, end der var i 2020. Efter forhandlingerne med de øvrige politiske partier, blev det besluttet, at der ville være 775.000 flere grønne biler i 2030.[39]

Under hans embed indgik Dan Jørgensen en aftale med cementproducenten Aalborg Portland (Danmarks største CO2-udleder, der står for 4% af Danmarks CO2 udledninger), hvor Aalborg Portland ikke behøver at udlede mindre i 2030, end de gjorde i 1990.[40]. Det betyder, at resten af Danmark skal reducere deres udledninger med mere end 70%.

Dan Jørgensen er også blevet kritiseret[41] for at tillade statsejede virksomheder at udvide infrastrukturen til fossile brændsler. Et eksempel er naturgasrøret til Lolland-Falster, med en socioøkonomisk omkostning på 699 millioner kroner[42]. I et svar til Folketinget bekræftede Dan Jørgensen, at røret ikke vil reducere CO2-udledninger i Danmark på kort sigt eller skabe nye arbejdspladser[43].

Som følge af offentliggørelse af IPCCs rapport i august 2021, sagde Dan Jørgensen: "Alarmklokkerne burde bimle og bamle hos alle, der har med klimapolitik at gøre"[44]. Mens Danmark har en af verdens højeste klimaaftryk per indbygger[45], kommenterede han desuden, at Danmark ikke skal øge sine ambitioner, men arbejde for at andre lande kopierer vores indsats[46]. Selvom det er den totale mængde af drivhusgas i atmosfæren, der har en betydning for den globale opvarmning, sagde Dan Jørgensen at man skal sondre mellem virksomheder, der øger udledninger på grund af øget produktion, og dem der ikke omstiller deres produktion[47].

Dan Jørgensen fik en "næse" i juni 2020 af et flertal i Folketinget for at forhale forhandlinger om biobrændstof[48].

Dan Jørgensen er en hyppig formidler omkring klimaemnet. Eksempler på dette er en podcast på engelsk ved navn Planet A[49] og en kampagne med blandt andet en video med fødevareminister Mogens Jensen, der anbefaler danskerne at bruge flere grøntsager i deres frikadeller[50]. Kampagnen kostede danske skatteyderne 1.2 million kroner[51].

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

Dan Jørgensen er flere år i træk af Europabevægelsen kåret som årets debattør og har udgivet følgende bøger:

 • Eurovisioner – essays om Europas fremtid (2006)
 • Grøn globalisering (2007)
 • Politikere med begge ben på jorden hænger ikke i træerne (2009)
 • Mellem Mars og Venus (2009)
 • Grønt håb – Klimapolitik 2.0 (2010)
 • Staunings arv (2018)

Med Morten Messerschmidt var han vært på Radio24syvs ugentlige debatprogram Europa i flammer[52] frem til sin udnævnelse til fødevareminister i december 2013, ligesom han var vært på DR2 programserien Langt Fra Bruxelles. Dan Jørgensen er også vært på podcast serien Roser og torne sammen med historikeren Bo Lidegaard[53].

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ a b c d e Dan JørgensenFolketingets hjemmeside  Rediger på Wikidata. Hentet 2015-07-09.
 2. ^ https://www.dst.dk/valg/Valg1487635/valgopg/valgopgStor15.htm
 3. ^ http://www.stm.dk/multimedia/Kgl._resolution_12._december_2013..pdf
 4. ^ https://www.dr.dk/nyheder/politik/dan-joergensen-en-kaempeoverraskelse-som-ny-foedevareminister
 5. ^ a b https://www.fyens.dk/spotlight/Dan-Joergensen-lykkelig-Har-fundet-sammen-med-skuespillerinde/artikel/2929915
 6. ^ https://www.billedbladet.dk/kendte/danmark/tv/tv-2/laura-bach-og-dan-joergensen-er-gaaet-fra-hinanden
 7. ^ Fynsk minister: Her er min nye kæreste Jesper Beenfeldt Nielsen 17 nov. 2019 på fyens.dk
 8. ^ "Arkiveret kopi" (PDF). Arkiveret (PDF) fra originalen 31. marts 2012. Hentet 31. marts 2012.
 9. ^ https://www.dyrenesbeskyttelse.dk/artikler/godsejer-og-landmand-fra-lolland-bliver-arets-dyreven-2016
 10. ^ https://www.ft.dk/samling/20141/lovforslag/L134/index.htm
 11. ^ http://nyheder.tv2.dk/2015-04-21-flertal-for-lovaendring-nu-bliver-sex-med-dyr-ulovligt
 12. ^ https://www.dr.dk/ligetil/indland/danmark-skal-vaere-mere-oekologisk
 13. ^ https://jyllands-posten.dk/livsstil/madvin/ECE7221414/Stegt-fl%C3%A6sk-er-k%C3%A5ret-som-nationalret/
 14. ^ https://mfvm.dk/fileadmin/user_upload/FVM.dk/Dokumenter/Landbrug/Indsatser/Dyrevelfaerd_og_-transport/Kort_version_af_Handlingsplan_for_bedre_dyrevelfaerd_for_svin.pdf
 15. ^ https://www.altinget.dk/artikel/s-rokade-dan-joergensen-bliver-ny-naestformand
 16. ^ "Denmark: We can slash CO2 by 70% in a decade and still have welfare". Reuters.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 17. ^ Anjli Raval (December 4, 2020), Denmark to end all new North Sea oil and gas exploration Financial Times.
 18. ^ Jacob Gronholt-Pedersen (December 4, 2020), Danish phase out of North Sea oil, gas to cut output by up to 15% -minister Reuters.
 19. ^ "Totals exit kan blive enden på oliejagt i Nordsøen". Politiken.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 20. ^ "Denmark to build 'first energy island' in North Sea". BBC.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 21. ^ "Dan, du er dumpet: Grønne grupper er dybt skuffede over regeringens vilde klimaår". Politiken.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 22. ^ https://klimaraadet.dk/da/nyheder/ny-rapport-vurderer-regeringens-klimaindsats-og-kommer-med-anbefalinger-til-naa-70
 23. ^ "Wammens »hockeystav« er et fikst sprogbillede. Men det er en dårlig klimaløsning". Information.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 24. ^ "Støttepartier: Vi kan ikke vente på teknologien i klimakampen". EnergiWatch.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 25. ^ "Calls Increase to Use Carbon Pricing as an Effective Climate Action Tool".{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 26. ^ "A carbon tax is 'single most powerful' way to combat climate change, IMF says". CNBC.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 27. ^ "The World Bank: Pricing Carbon".{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 28. ^ "Ensartet afgift på tværs af brancher er den billigste klimaløsning".{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 29. ^ "Klimarådet: Ny rapport om vejen til 70-procentsmålet i 2030".{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 30. ^ "Regeringen fremlægger grøn skattereform uden CO2-afgift". FødevareWatch.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 31. ^ "OECD Economics Department Working Papers". www.oecd-ilibrary.org (engelsk). doi:10.1787/18151973. Hentet 2021-02-18.
 32. ^ "DI: Politikerne har lagt grunden til en god grøn skattereform – men vi er ikke i mål".{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 33. ^ "Ensartet CO2-afgift skudt til hjørne".{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 34. ^ "Dieselparadiset Danmark: Tyske Michael sparer 750.000 om året på at tanke i Padborg". DR.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 35. ^ "Danmark er ét af kun fire EU-lande med nul flyafgifter". ING.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 36. ^ "»Det er helt grotesk«: Ny hjælpepakke betaler for at sende halvtomme fly i luften". Politiken.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 37. ^ "EUU Alm.del, spørgsmål 287".{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 38. ^ "Regeringen klar med udspil til transportaftale: Målet er 500.000 elbiler i 2030". DR.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 39. ^ "Aftale mellem regeringen, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten om: Grøn omstilling af vejtransporten" (PDF). {{cite web}}: line feed character i |title= på position 44 (hjælp)CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 40. ^ "KEF Alm. Del. Sp 515".{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 41. ^ "Naturgasløsning til sukkerfabrikker møder kritik: - Er naturgas pludselig blevet grøn energi?". TV2Øst.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 42. ^ "Minister korrekser Energinet: CO2-reduktioner ved en gasledning må ikke medregnes". ING.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 43. ^ "KEF Alm.del Sp 18".{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 44. ^ https://www.altinget.dk/artikel/dan-joergensen-klimarapporten-indeholder-en-stor-og-alvorlig-nyhed
 45. ^ https://kefm.dk/Media/637553636149936161/Faktaark%201%20-%20N%C3%B8gletal.pdf
 46. ^ https://www.altinget.dk/artikel/dan-joergensen-klimarapporten-indeholder-en-stor-og-alvorlig-nyhed
 47. ^ https://www.information.dk/indland/2021/08/klimaminister-hockeystaven-baade-knaekket-smidt-paa-baalet
 48. ^ "Dan Jørgensen får næse for klima-nøl: 'Ministeren har ikke taget Folketinget seriøst'". DR.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 49. ^ "Planet A - Talks on climate change".{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 50. ^ "Ministre leger klima-kokke".{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 51. ^ "Ministres køkken-fifs koster million". Ekstra Bladet.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: url-status (link)
 52. ^ "Arkiveret kopi". Arkiveret fra originalen 31. august 2018. Hentet 31. august 2018.
 53. ^ https://piopio.dk/roser-og-torne-seks-podcasts-om-syv-socialdemokratiske-statsministre/

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]