Danica Pension

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Danica Pension
Danica Pension, Kongens Lyngby, 2012-05-13.JPG
Danica Pension, Kongens Lyngby
Virksomhedsinformation
Grundlagt 1842
Hovedsæde Kongens Lyngby
Nøglepersoner Administrerende direktør Per Klitgård, Bestyrelsesformand Eivind Kolding
Produkter Pensionsordninger, livsforsikringer og sundhedsforsikringer
Regnskab
Resultat 2 mia. kroner[1]
Organisation
Antal ansatte
cirka 800[1]
Ejer Danske Bank
Moderselskab Danske Bank
Datterselskaber I Norge (Danica Pensjonsforsikring AS) og Sverige (Danica Pension Försäkringsaktiebolag
Eksterne henvisninger
http://www.danicapension.dk
CVR-nummer 25020634Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/25020634Rediger på Wikidata

Danica Pension er et dansk livsforsikringsselskab og en af Danmarks største pensionskasser, med en balance (2016) på over 400 mia. kr.[2] Danica Pension er videreførelsen af Statsanstalten for Livsforsikring, som igen havde sin oprindelse i to anstalter oprettet i 1842. I dag er Danica en del af Danske Banks "Wealth Management"-enhed.

Statsanstalten for Livsforsikring[redigér | redigér wikikode]

Den ene anstalt, Livrente- og Forsørgelsesanstalten af 1842, oprettedes som en statsanstalt. Den anden, Livsforsikringsanstalten i København, stiftedes som en privat institution med en statsgaranti. Fra 1848 havde de to anstalter en fælles direktion og bestyrelse udnævnt af kongen.

I 1870 blev begge institutioner opløst til fordel for Livsforsikrings- og Forsørgelsesanstalten af 1871, der overtog de tidligere anstalters formue, rettigheder og forpligtelser. I 1893 ændrede anstalten navn til Statsanstalten for Livsforsikring.

Indtil 1872 var Statsanstalten den eneste egentlige livsforsikringsvirksomhed i landet.

Danica[redigér | redigér wikikode]

I april 1990 privatiseredes Statsanstalten ved omdannelse til et aktieselskab. Privatiseringen skete efter en hektisk debat, hvor dens modstandere beskyldte Schlüter-regeringen for at røve de opsparede værdier i Statsanstalten for at skaffe en engangsindtægt på statens budget.[3]

Aktierne fra privatiseringen indgik i Statsanstalten Holding A/S, hvis aktiemajoritet staten solgte til forsikringsselskabet Baltica i september 1990. Efter en intern konkurrence om navneforslag faldt valget på Danica – et navn der blev præsenteret i Kokkedal 1. juni 1991.

I november 1994 overtog Danske Bank hele Baltica-koncernen, og straks derefter annoncerede man at Baltica ville blive frasolgt. Tryg Forsikring overtog derefter skadesforsikringsselskabet Baltica i maj 1995 (med virkning pr. 1. januar 1995). Fra oktober 1995 var Danica et selskab der både udbød skadesforsikringer (indbo, villa, bil og ulykke) og livsforsikringer og pensionsforsikringer, som en selvstændig del af Danske Bank-koncernen. I 1999 solgte Danica skadesdelen til Topdanmark og skiftede navn til Danica Pension – derefter og frem til nu, udelukkende et livsforsikrings- og pensionsselskab.

Danica Pension opkøbte i december 2017 det konkurrerende pensionsselskab SEB Pensionsforsikring A/S. Købet er dog betinget af godkendelse fra konkurrencemyndighederne.

Danica Pension har hovedsæde på Parallelvej 17 i Kongens Lyngby. I CVR er de dog registreret med adressen Holmens Kanal 2-12.[4]

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]