Danmarks fodboldlandshold

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler Danmarks herrefodboldlandshold, se også Danmarks kvindefodboldlandshold.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Danmark
Shirt badge/Association crest
Kælenavn(e) Danish Dynamite
De Rød-Hvide
Olsen-banden
Forbund Dansk Boldspil-Union (DBU)
Kontinentalt forbund UEFA (Europa)
Landstræner Kasper Hjulmand
Anfører Simon Kjær
Flest landskampe Peter Schmeichel (129)
Topscorer Poul "Tist" Nielsen (52)
Jon Dahl Tomasson (52)
Hjemmebane Parken
FIFA-kode DEN
Kit left arm den21h.png
Spilledragt
Kit body den21h.png
Kit right arm den21h.png
Spilledragt
Kit shorts den21h.png
Spilledragt
Spilledragt
Hjemmebanefarver
Kit left arm den21h.png
Spilledragt
Kit body den21a.png
Kit right arm den21h.png
Spilledragt
Kit shorts den21a.png
Spilledragt
Spilledragt
Udebanefarver
FIFA-rangering
Nuværende 9 (januar 2022)
Højeste 3 (maj 1997, august 1997)
Laveste 51 (april 2017)
Elo-rangering
Nuværende 10 (januar 2022)
Højeste 1 (april 1914, April 1920)
Laveste 65 (maj 1967)
Første kamp
Flag of Denmark.svg Danmark 9–0 Frankrig B Flag of France.svg
(London, England; 19. oktober 1908)
Største sejr
Flag of Denmark.svg Danmark 17–1 Frankrig A Flag of France.svg
(London, England; 22. oktober 1908)
Største nederlag
Flag of the NSDAP (1920–1945).svg Tyskland 8-0 Danmark Flag of Denmark.svg
(Breslau, Tyskland; 16. maj 1937)
Verdensmesterskabet
Deltagelser 5 (Første gang i 1986)
Bedste resultat Kvartfinale, 1998
EM
Deltagelser 9 (Første gang i 1964)
Bedste resultat Mestre, 1992
Confederations Cup
Deltagelser 1 (Første gang i 1995)
Bedste resultat Mestre, 1995

Danmarks herre-fodboldlandshold eller herre-landsholdet er et hold under Dansk Boldspil-Union (DBU), udvalgt blandt alle danske herre-fodboldspillere til at repræsentere Danmark i internationale fodboldturneringer arrangeret af FIFA og UEFA samt i venskabskampe mod andre nationale fodboldforbunds udvalgte hold.

Historie 1908-1983[redigér | rediger kildetekst]

Eigil Nielsen i det danske mål mod Sverige i OL semifinalen 1948 på Wembley

Den første danske herrefodboldlandskamp blev spillet 19. oktober 1908 under de Olympiske Lege i London. Danmark slog Frankrigs andethold 9-0 i turneringens kvartfinale. Danmark besejrede derpå det franske førstehold med hele 17-1, og den danske angriber Sophus Nielsen scorede 10 mål. Danmark vandt sølv både i 1908 og i 1912.

Det danske landshold bestod i mange år udelukkende af amatørspillere, og de olympiske lege blev hovedfokus i de første mange år, hvor hele nationen i mange år fulgte Gunnar "Nu" Hansens radioreportager fra holdets kampe. Holdet blev også udtaget af en udtagelseskomite. I 1948 vandt Danmark bronze ved OL i London, mens det blev til sølv ved OL i Rom i 1960. VM og EM var uden for holdets rækkevidde, bortset fra EM i1964, hvor holdet som følge af et utroligt lodtrækningsheld kvalificerede sig til slutrunden. I kvalifikationen mødte Danmark efter tur Malta, Albanien og Luxembourg. Slutrunden bestod blot af fire hold, og Danmark var dermed automatisk i semifinalen. Her blev det til nederlag mod Sovjetunionen med 3-0, og i bronzekampen tabte Danmark til Ungarn med 3-1 efter forlænget spilletid.

I 1921 blev Carl "Skomager" Hansen som den første dansker professionel i udlandet, da han skiftede fra Boldklubben 1903 til Rangers FC. Forskellige profiler på de danske OL-hold som fx Jørgen Sørensen og Carl Aage Præst blev ligeledes professionelle i udlandet. Da DBU ikke ville benytte professionelle fodboldspillere på landsholdet, betød det, at en lang række af dansk fodbolds bedste spillere, som fx Harald Nielsen, kun spillede relativt få landskampe, og at landsholdet konstant blev åreladet. Når spillere som Ulrik le Fevre og Johnny Hansen blev gode i den danske første division eller på landsholdet, blev de købt af udenlandske klubber og kunne herefter ikke længere spille for Danmark. Landsholdets resultater var derfor middelmådige frem til 1971, hvor DBU ophævede udelukkelsen af professionelle spillere.

Dette gav i første omgang en forventning om markante forbedringer af landsholdets præstationer, men resultaterne blev i første omgang ikke meget bedre. Fra 1971 og frem til 1984 lykkedes det ikke det danske landshold at kvalificere sig til EM eller VM i fodbold. Generelt brugte de danske professionelle spillere landsholdssamlingerne som hyggelejre på afstand af deres hårde daglige klubtilværelse. Landstræner Kurt Nielsen (1976-79) lagde heller ikke skjul på sin støtte til det sociale samvær på bekostning af resultaterne.

Denne holdning blev ændret, da Sepp Piontek i 1979 blev landstræner. Den tidligere tyske forsvarsspiller indførte den disciplin og vindermentalitet, der længe havde manglet på det danske herrelandshold. Samtidig slog en ny generation af unge spillere som Preben Elkjær, Søren Lerby, Frank Arnesen og senere Michael Laudrup i begyndelsen af 1980'erne igennem på landsholdet. Holdet viste i glimt klasse, bl.a. da Danmark i 1981 besejrede de senere italienske verdensmestre 3-1 i Parken i kvalifikationen til VM i 1982.

Internationale slutrunder 1984-2018[redigér | rediger kildetekst]

Et væld af mennesker på Rådhuspladsen i København ser EM-kampen 2004 mellem Danmark og Sverige, kampen sluttede 2-2 og begge hold gik videre, mens Italien med dette resultat blev slået ud.

Det danske herrefodboldlandshold kvalificerede sig til slutrunden om EM i 1984 ved bl.a. at slå England 1-0. Under slutrunden i Frankrig forbløffede Danmark den internationale fodboldverden med kreativt spil og blev først slået ud i semifinalen. Her tabte Danmark efter straffesparkskonkurrence til Spanien. Holdet blev med ét slag ufatteligt populært i hele Danmark, og publikum strømmede til for at se Danmark spille. Den danske roliganbevægelse blev grundlagt i disse år.

Danmark kvalificerede sig også til VM i Mexico to år senere, og holdets slagsang "Re-Sepp-ten" blev en landeplage. Landsholdet vandt sympati over hele verden ved at vinde sin indledende pulje med maksimumpoint med sejr over Skotland, Uruguay og Vesttyskland. I ottendedelsfinalen gik det dog galt, da holdet tabte 5-1 til Spanien.

EM i 1988 blev afdansningsballet for Danish Dynamite-holdet. Selv om Danmark kvalificerede sig til slutrunden i Vesttyskland, tabte holdet alle sine indledende kampe, og slutrunden blev endestationen for flere af 1980'ernes bærende spillere som Preben Elkjær, Klaus Berggreen, Morten Olsen og Søren Lerby.

I den efterfølgende opbygningsfase missede landsholdet lige akkurat kvalifikationen til VM i 1990, da holdet ude tabte til Rumænien. Også kvalifikationen til EM i 1992 glippede, da holdet sluttede efter Jugoslavien i kvalifikationsgruppen. På grund af krigen i Jugoslavien besluttede det internationale samfund imidlertid at iværksætte en sportslig boykot af Jugoslavien, og Danmark kom med kort varsel med til slutrunden i Sverige som reserve.

Denne sene adgang kom bag på spillere og træner Richard Møller Nielsen, og forventningerne var små. Således udtalte Flemming Povlsen på forhånd ironisk, at han ikke så nogen problemer i at holde 90 minutter: 30 minutter mod hver af modstanderne i den indledende runde![1]. Men stik mod alle lave forventninger resulterede slutrunden i Danmarks første internationale titel nogensinde, da holdet blev Europamester ved at slå Tyskland 2-0 i finalen. Peter Schmeichel, Brian Laudrup, John "Faxe" Jensen og anfører Lars Olsen var nogle af de spillere fra holdet, der vandt EM 92.

Richard Møller Nielsen stod også i spidsen for det hold, der efterfølgende vandt FIFA Confederations Cup 1995, efter at det ikke var lykkedes for landsholdet at kvalificere sig til VM i USA 1994. Da holdet skulle forsvare EM-titlen ved slutrunden i England i 1996, måtte man tage hjem efter de indledende puljekampe – dog efter at man faktisk havde opnået et samlet puljeresultat som i europamesteråret 1992 med én vundet, én uafgjort og én tabt kamp og samlet med en lige målscore.

Ved VM i 1998 i Frankrig viste det danske landshold med svenskeren Bo Johansson som landstræner, at Danmark stadig havde et godt hold. Her opnåede man det bedste danske VM-resultat nogen sinde, da holdet nåede kvartfinalen. En sejr over Nigeria i ottendedelfinalen gav adgang til kvartfinalen, hvor Danmark efter en medrivende kamp blev besejret 3-2 af Brasilien.

Ved EM i 2000 i Belgien/Holland skuffede Danmark igen, da holdet tabte alle sine indledende kampe med samlet 0-8.

Herefter overtog de to gamle landsholdsanførere Morten Olsen og Michael Laudrup ledelsen af landsholdet som hhv. landstræner og assistenttræner. Det lykkedes at vinde kvalifikation til VM i 2002 i Japan/Sydkorea, og holdet nåede her ottendedelsfinalen ved bl.a. at besejre de regerende verdensmestre fra Frankrig i den indledende pulje. I ottendedelsfinalen tabte holdet dog klart 3-0 til England.

Det lykkedes også Morten Olsens tropper at sikre Danmark en plads ved EM-slutrunden i 2004 i Portugal. Her blev kvartfinalen endestationen, da holdet blev slået 3-0 af Tjekkiet.

Det lykkedes ikke Danmark at kvalificere sig til VM i 2006 i Tyskland, da holdet sluttede på tredjepladsen i kvalifikationspuljen efter Ukraine og Tyrkiet, og holdet måtte også undvære deltagelse i EM i 2008 efter blandt andet at have tabt kampen mod Sverige i Parken på en skrivebordsafgørelse efter en tilskuers indtrængen på banen.

Efter to mislykkede kvalifikationer var kritikken af landsholdet hård, og mange krævede Morten Olsens afgang. Men Dansk Boldspil-Union holdt fast i landstræneren, og under Olsens ledelse kvalificerede Danmark sig til VM 2010, efter en 1-0 sejr over Sverige 10. oktober 2009. Sejrsmålet blev scoret af AGF's Jakob Poulsen i det 79. minut.

Ved VM 2010 var Danmark i gruppe med Japan, Cameroun og Holland. Danmark lagde ud med at tabe 2-0 til Holland, bl.a. på et selvmål af Daniel Agger, da bolden ramte ham i ryggen på vej mod målet. I anden gruppekamp slog Danmark Cameroun 2-1 hvilket muliggjorde videre avancement – kravet var en sejr over Japan, men efter en skuffende præstation tabte Danmark 3-1, og måtte således for første gang se sig elimineret fra en VM-slutrunde allerede i den indledende runde.

I 2012 havde Danmark kvalificeret sig til EM for første gang siden 2004 ved at toppe sin kvalifikations gruppe foran blandt andet Portugal, som danskerne formåede at slå med 2-1 i Parken. Til slutrunden blev Danmark trukket i en svær gruppe bestående af Tyskland, Portugal og Holland. Trods en 1-0 sejr mod Holland i den første kamp og 2 mål scoret mod Portugal i den anden, måtte Danmark se sig slået i de to resterende kampe og endte på 3. Pladsen i deres gruppe.

VM 2014 blev uden dansk deltagelse efter at Danmark endte bag Italien ved kvalifikationen, og da Danmark ikke havde skrabet nok point sammen (10 point) endte de som det værste andenpladshold, og deltog derfor ikke i playoff runden med de otte bedste toer.

Kvalifikationen til EM 2016 endte igen i skuffelse da man sluttede bag Portugal og Albanien hvilket betød at Danmark skulle ud i playoff kamp som blev mod Sverige. Sverige endte med at vinde 4-3 over de to kampe (2-1, 2-2) og Danmark havde derfor ikke nået en slutrunde for anden gang i træk. Efterfølgende stoppede Morten Olsen som landstræner efter 15 år på posten.

DBU ansatte i slutningen af 2015 daværende Malmö FF træner Åge Hereide som landsholdstræner. Den nye æra for dansk landsholdsfodbold fik dog langt fra den perfekte start, især efter nederlag på 1-0 til Montenegro i Parken var der stor kritik af landsholdet og spillestilen, og der var en frygt for en gentagelse af kvalifikationen til EM 16'. Heldigvis begyndte Danmark at spille godt igen, og med en kolossal 4-0 sejr over Polen (gruppens førerhold) og andre gode resultater blev andenpladsen en realitet. Efter sejr i playoff kampen mod Irland med hele 5-1 i Dublin så var Danmark klar til sin første slutrunde i 3 forsøg. til VM 2018 i Rusland fik Danmark en fornuftig gruppe bestående af Frankrig, Peru og Australien. Det blev til en andenplads efter en sejr på 1-0 over Peru, og så to uafgjorte mod australierne (1-1) og franskmændene (0-0). I 1/8 dels finalen ventede Kroatien som man spillede 1-1 med efter ordinær spilletid. Kroatien endte dog med avancementet da de vandt i straffesparks konkurrencen med 3-2.

Kvalifikation til EM 2020[redigér | rediger kildetekst]

Pos Hold K V U T M+ M- MF P Kvalifikation Schweiz Danmark Irland Georgien Gibraltar
1 Flag of Switzerland.svg Schweiz 8 5 2 1 19 6 +13 17 Kvalifikation til slutrunden 3–3 2–0 1–0 4–0
2 Flag of Denmark.svg Danmark 8 4 4 0 23 6 +17 16 1–0 1–1 5–1 6–0
3 Flag of Ireland.svg Irland (A) 8 3 4 1 7 5 +2 13 1–1 1–1 1–0 2–0
4 Flag of Georgia.svg Georgien (A) 8 2 2 4 7 11 −4 8 0–2 0–0 0–0 3–0
5 Flag of Gibraltar.svg Gibraltar (E) 8 0 0 8 3 31 −28 0 1–6 0–6 0–1 2–3
Kilde: UEFA
(A) Avanceret til næste runde; (E) Elimineret.

Kvalifikation til VM 2022[redigér | rediger kildetekst]

Pos Hold K V U T M+ M- MF P Kvalifikation Danmark Skotland Israel Østrig Færøerne Moldova
1 Flag of Denmark.svg Danmark 10 9 0 1 30 3 +27 27 Kvalifikation til VM i fodbold 2022 2–0 5–0 1–0 3–1 8–0
2 Flag of Scotland.svg Skotland 10 7 2 1 17 7 +10 23 Går videre til anden runde 2–0 3–2 2–2 4–0 1–0
3 Flag of Israel.svg Israel 10 5 1 4 23 21 +2 16 0–2 1–1 5–2 3–2 2–1
4 Flag of Austria.svg Østrig 10 5 1 4 19 17 +2 16 Går videre til play-offs via Nations League 0–4 0–1 4–2 3–1 4–1
5 Flag of the Faroe Islands.svg Færøerne 10 1 1 8 7 23 −16 4 0–1 0–1 0–4 0–2 2–1
6 Flag of Moldova.svg Moldova 10 0 1 9 5 30 −25 1 0–4 0–2 1–4 0–2 1–1
Kilde: FIFA
Regler for placeringsinddeling: Tiebreakers

Rekorder[redigér | rediger kildetekst]

Seneste resultater og kommende kampe[redigér | rediger kildetekst]

2020[redigér | rediger kildetekst]

2021[redigér | rediger kildetekst]

2022[redigér | rediger kildetekst]

Aktuel trup[redigér | rediger kildetekst]

Følgende spillere blev indkaldt til truppen til VM-kval kampene mod henholdsvis Moldova og Østrig den 9. og 12. oktober 2021.[4]
Antal kampe og mål er opdateret pr. 12. oktober 2021 efter kampen mod Østrig.

Nummer Position Spiller Fødselsdag/Alder Landskampe Mål Klub
1 1 Kasper Schmeichel (viceanfører) 5. november 1986 (35 år) 76 0 England Leicester City
16 1 Jesper Hansen 31. marts 1985 (37 år) 0 0 Danmark AGF
22 1 Frederik Rønnow 4. august 1992 (30 år) 8 0 Tyskland Union Berlin

2 2FO Joachim Andersen 31. maj 1996 (26 år) 11 0 England Crystal Palace
3 2FO Jannik Vestergaard 3. august 1992 (30 år) 30 1 England Leicester City
4 2FO Simon Kjær (anfører) 26. marts 1989 (33 år) 117 5 Italien Milan
5 2FO Joakim Mæhle 20. maj 1997 (25 år) 23 8 Italien Atalanta
6 2FO Andreas Christensen 10. april 1996 (26 år) 52 2 England Chelsea
13 2FO Rasmus Nissen 11. juli 1997 (25 år) 1 0 Østrig Red Bull Salzburg
17 2FO Jens Stryger Larsen 21. februar 1991 (31 år) 47 2 Italien Udinese

7 3MI Mathias Jensen 1. januar 1996 (26 år) 15 1 England Brentford
8 3MI Thomas Delaney 3. september 1991 (30 år) 64 7 Spanien Sevilla
14 3MI Mikkel Damsgaard 3. juli 2000 (22 år) 13 4 Italien Sampdoria
15 3MI Christian Nørgaard 10. marts 1994 (28 år) 14 1 England Brentford
18 3MI Daniel Wass 31. maj 1989 (33 år) 39 1 Spanien Valencia
23 3MI Pierre-Emile Højbjerg 5. august 1995 (27 år) 52 4 England Tottenham Hotspur

9 4AN Mohamed Daramy 7. januar 2002 (20 år) 3 0 Holland Ajax
10 4AN Jacob Bruun Larsen 19. september 1998 (23 år) 2 0 Tyskland 1899 Hoffenheim
11 4AN Andreas Skov Olsen 29. december 1999 (22 år) 13 5 Belgien Club Brugge
12 4AN Kasper Dolberg 6. oktober 1997 (24 år) 32 10 Frankrig Nice
19 4AN Jonas Wind 7. februar 1999 (23 år) 12 4 Danmark København
20 4AN Yussuf Poulsen 15. juni 1994 (28 år) 64 11 Tyskland RB Leipzig
21 4AN Andreas Cornelius 16. marts 1993 (29 år) 34 7 Tyrkiet Trabzonspor

Nylige indkald[redigér | rediger kildetekst]

Følgende liste over aktive spillere blev ikke indkaldt til den seneste landskamp, men er blevet indkaldt til en A-landskamp indenfor de seneste 12 måneder.

Position Spiller Fødselsdato (alder) Landskampe Mål Klub Seneste indkaldelse
Jonas Lössl 1. februar 1989 (33 år) 1 0 Danmark Midtjylland v. Flag of Scotland.svg Skotland, 1. september 2021

FO Victor Nelsson 14. oktober 1998 (23 år) 2 0 Tyrkiet Galatasaray v. Flag of Israel.svg Israel, 7. september 2021
FO Andreas Maxsø 18. marts 1994 (28 år) 1 0 Danmark Brøndby v. Flag of Israel.svg Israel, 7. september 2021
FO Nicolai Boilesen 16. februar 1992 (30 år) 21 1 Danmark F.C. København v. Flag of Scotland.svg Skotland, 1. september 2021
FO Mathias Jørgensen 23. april 1990 (32 år) 35 2 England Brentford UEFA Euro 2020
FO Henrik Dalsgaard 27. juli 1989 (33 år) 26 1 Danmark Midtjylland v. Flag of Moldova.svg Moldova, 28. marts 2021

MI Jesper Lindstrøm 29. februar 2000 (22 år) 2 0 Tyskland Eintracht Frankfurt v. Flag of Israel.svg Israel, 7. september 2021
MI Anders Christiansen 8. juni 1990 (32 år) 5 0 Sverige Malmö FF v. Flag of the Faroe Islands.svg Færøerne, 4. september 2021
MI Rasmus Falk 15. januar 1992 (30 år) 2 0 Danmark F.C. København v. Flag of Scotland.svg Skotland, 1. september 2021INJ
MI Philip Billing 11. juni 1996 (26 år) 1 0 England AFC Bournemouth v. Flag of Scotland.svg Skotland, 1. september 2021INJ
MI Christian Eriksen 14. februar 1992 (30 år) 109 36 England Brentford F.C. UEFA Euro 2020
MI Jens Jønsson 10. januar 1993 (29 år) 3 0 Spanien Cádiz v. Flag of Austria.svg Østrig, 31. marts 2021
MI Lasse Schöne 27. maj 1986 (36 år) 51 3 Holland NEC v. Flag of Moldova.svg Moldova, 28. marts 2021RET

AN Martin Braithwaite 5. juni 1991 (31 år) 56 10 Spanien Barcelona v. Flag of Scotland.svg Skotland, 1. september 2021INJ
AN Robert Skov 20. maj 1996 (26 år) 10 5 Tyskland 1899 Hoffenheim UEFA Euro 2020

  • INJ = Skadet eller kommer sig efter operation
  • PRE = Foreløbig trup
  • RET = Pensioneret fra landsholdet

Tidligere trupper[redigér | rediger kildetekst]

Landsholdsspillere[redigér | rediger kildetekst]

Flest kampe[redigér | rediger kildetekst]

Peter Schmeichel er med 129 landskampe den spiller som har spillet flest kampe.
Oversigten er opdateret til og med 10. oktober 2021

Spillere skrevet med fed er stadige aktive på landsholdet

Rangering Navn Kampe Mål Periode
1 Peter Schmeichel 129 1 1987–2001
2 Dennis Rommedahl 126 21 2000–2013
3 Simon Kjær 116 5 2009–nu
4 Jon Dahl Tomasson 112 52 1997–2010
5 Christian Eriksen 111 38 2010–nu
6 Thomas Helveg 108 2 1994–2007
7 Michael Laudrup 104 37 1982–1998
8 Martin Jørgensen 102 12 1998–2011
Morten Olsen 102 4 1970–1989
10 Thomas Sørensen 101 0 1999–2012

Topscorer[redigér | rediger kildetekst]

Oversigten er opdateret til og med 10. oktober 2021

Spillere skrevet med fed er stadige aktive på landsholdet

Jon Dahl Tomasson er delt topscorer for Danmark med 52 mål.
Rangering Navn Mål Kampe Gennemsnit Periode
1 Jon Dahl Tomasson 52 112 0,46 1997–2010
Poul "Tist" Nielsen 52 38 1,37 1910–1925
3 Pauli Jørgensen 44 47 0,94 1925–1939
4 Ole Madsen 42 50 0,84 1958–1969
5 Preben Elkjær Larsen 38 69 0,55 1977–1988
6 Christian Eriksen 38 111 0,34 2010–nu
7 Michael Laudrup 37 104 0,36 1982–1998
8 Nicklas Bendtner 30 81 0,37 2006–2018
9 Henning Enoksen 29 54 0,54 1958–1966
10 Ebbe Sand 22 66 0,33 1998–2004
Michael Rohde 22 40 0,55 1915–1931

Landstrænere[redigér | rediger kildetekst]

Danmarks placering i de største turneringer[redigér | rediger kildetekst]

Landskampsstatistik[redigér | rediger kildetekst]

Nøgle til forkortelser
Nr. = Nummer Hold = Modstander Kp. = Kampe V = Vundet (3 point) U = Uafgjort (1 point) T = Tabt (0 point)
Mål = Antal mål scoret og lukket ind P = Point Kvotient = Antal point pr. kamp Status = Antal point multipliceret med kvotient Seneste kamp = Seneste møde med modstanderen
Oversigt over hvilke lande Danmarks A-landshold har spillet imod samt de samlede resultater mod disse:
Nr. Hold Kp. V U N Mål P Kvotient Status Seneste kamp
1 Flag of Norway.svg Norge 88 53 14 21 225 - 105 173 1,966 340,10 06.09.2011 i København, EM-kval. 2-0
2 Flag of Finland.svg Finland 60 39 10 10 153 - 58 127 2,153 273,37 15.11.2011 i Esbjerg, venskabs 2-1
3 Flag of Sweden.svg Sverige 107 41 20 46 174 - 186 143 ? ? 11.11.2020 i Brøndby, venskabs 2-0
4 Flag of Iceland.svg Island 25 21 4 0 78 - 15 67 ? ? 15.11.2020 i København, NL 2-1
5 Flag of Poland.svg Polen 26 14 3 9 53 - 38 45 ? ? 01.09.2017 i København, VM-kval. 4-0
6 Flag of Greece.svg Grækenland 18 11 4 3 43 - 18 37 2,056 76,06 11.02.2009 i Athen, venskabs 1-1
7 Flag of Luxembourg.svg Luxembourg 11 9 2 0 33 - 8 29 ? ? 15.10.2019 i Aalborg, venskabs 4-0
8 Flag of Albania.svg Albanien 10 6 3 1 18 - 3 21 2,100 44,10 13.06.2015 i København, EM-kval. 0-0
9 Flag of Israel.svg Israel 8 7 0 1 18 - 4 21 2,625 55,13 01.03.2006 i Tel Aviv, venskabs 2-0
10 Flag of Malta.svg Malta 7 7 0 0 24 - 3 21 3,000 63,00 28.03.2009 i Valletta, VM-kval. 3-0
11 Flag of Cyprus.svg Cypern 6 5 1 0 21 - 3 16 2,667 42,67 07.10.2011 i Nicosia, EM-kval. 4-1
12 Flag of the Netherlands.svg Holland 30 8 10 12 41 - 58 34 1,133 38,53 09.06.2012 i Kharkiv, EM-slut 1-0
13 Flag of Romania.svg Rumænien 20 8 4 8 37 - 35 27 ? ? 08.10.2017 i København, VM-kval 1-1
14 Flag of Armenia.svg Armenien 8 6 1 1 13 - 7 19 ? ? 04.09.2017 i Yerevan, VM-kval. 4-1
15 Flag of Germany.svg Tyskland 30 9 4 17 40 - 57 31 1,033 32,03 06.06.2017 i Brøndby, venskabs 1-1
16 Flag of France.svg Frankrig 16 6 2 8 37 - 20 20 ? ? 26.06.2018 i Moskva, VM-slut 0-0
17 Flag of Belgium (civil).svg Belgien 15 5 4 6 25 - 28 19 ? ? 18.11.2020 i Leuven, Nations League 2-4
18 Flag of Scotland.svg Skotland 18 7 0 9 16 - 20 24 ? ? 39.03.2016 i Glasgow, venskabs 0-1
19 Flag of Slovenia.svg Slovenien 4 4 0 0 11 - 1 12 3,000 36,00 06.02.2008 i Nova Gorica, venskabs 2-1
20 Flag of Saudi Arabia.svg Saudi-Arabien 3 3 0 0 4 - 0 9 3,000 27,00 13.02.2002 i Riyad, venskabs 1-0
21 Ulster banner.svg Nordirland 11 4 5 2 14 - 9 17 1,545 26,27 17.11.2007 i Belfast, EM-kval. 1-2
22 Flag of Latvia.svg Letland 4 3 1 0 7 - 1 10 2,500 25,00 17.10.2007 i København, EM-kval. 3-1
23 Flag of Switzerland.svg Schweiz 14 5 6 3 22 - 16 21 ? ? 12.10.2019 i København, EM-kval. 1-0
24 Flag of Turkey.svg Tyrkiet 9 3 4 2 11 - 8 13 1,625 21,13 03.09.2014 i Odense, venskabs. 1-2
25 Flag of England.svg England 25 7 5 13 29 - 43 26 ? ? 14.10.2020 i London, NL 1-0
26 Flag of Hungary.svg Ungarn 17 5 3 9 17 - 38 18 1,059 19,06 14.10.2009 i Ungarn, VM-kval. 0-1
27 Flag of the Faroe Islands.svg Færøerne 4 4 0 0 14 - 1 12 ? ? 07.10.2020 i Herning, Venskabs 4-0
28 Flag of Liechtenstein.svg Liechtenstein 3 3 0 0 13 - 0 9 3,000 27,00 31.08.2016 i Horsens, venskabs. 5-0
29 Flag of Uruguay.svg Uruguay 2 2 0 0 8 - 2 6 3,000 18,00 01.06.2002 i Ulsan, VM-slut 2-1
30 Flag of Bermuda.svg Bermuda 2 2 0 0 11 - 1 6 3,000 18,00 01.07.1969 i Aalborg, venskabs 6-0
31 Flag of Kazakhstan.svg Kasakhstan 2 2 0 0 5 - 1 6 3,000 18,00 12.10.2005 i Alamaty, VM-kval 2-1
32 Flag of the Netherlands Antilles.svg Nederlandske Antiller 2 2 0 0 6 - 3 6 3,000 18,00 11.09.1962 i Odense, venskabs 3-1
33 Flag of Tunisia.svg Tunesien 2 2 0 0 5 - 2 6 3,000 18,00 26.05.2002 i Wakayama, venskabs 2-1
34 Flag of Wales (1959–present).svg Wales 10 6 0 4 12 - 9 18 ? ? 16.11.2018 i Cardiff, Nations League 2-1
35 Flag of Bulgaria.svg Bulgarien 14 4 6 4 19 - 18 18 ? ? 07.06.2004 i Osaka, venskabs 4-0
36 Flag of Egypt.svg Egypten 3 2 1 0 7 - 2 7 2,333 16,33 12.02.2003 i Cairo, venskabs 4-1
37 Flag of Argentina.svg Argentina 3 2 1 0 6 - 3 7 2,333 16,33 13.01.1995 i Riyad, intercon. 2-0
- Flag of Senegal.svg Senegal 3 2 1 0 6 - 3 7 2,333 16,33 27.05.2010 i Aalborg, venskabs 2-0
39 Flag of Ireland.svg Irland 19 4 10 5 23 - 23 22 ? ? 18.11.2019 i Dublin, EM-kval 1-1
40 Flag of Austria.svg Østrig 9 4 1 4 15 - 14 13 ? ? 16.10.2018 i Herning, venskabs 2-0
41 Flag of Mexico.svg Mexico 5 3 1 1 9 - 5 10 ? ? 09.06.2018 i Brøndby, venskabs 2-0
42 Flag of Serbia.svg Serbien 2 2 0 0 5 - 1 6 2,000 12,00 13.06.2015 i København, Em-Kval 2-0
43 Flag of Australia.svg Australien 4 2 1 1 6 - 3 7 ? ? 21.06.2018 i Samara, VM-slut 1-1
44 Flag of Cameroon.svg Cameroun 3 2 0 1 5 - 4 6 2,000 12,00 19.06.2010 i Pretoria, VM-slut 2-1
45 Flag of Croatia.svg Kroatien 6 2 2 2 7 - 8 8 ? ? 01.07.2018 i Rusland, VM-slut 1-1
46 Flag of Portugal.svg Portugal 15 3 2 10 18 - 31 11 0,733 8,06 08.10.2015 i Braga, EM-kval 0-1
47 Flag of Italy.svg Italien 11 3 1 7 13 - 19 10 0,909 9,09 14.06.2004 i Guimaraes, EM-slut 0-0
48 Flag of Indonesia.svg Indonesien 1 1 0 0 9 - 0 3 3,000 9,00 03.09.1979 i København, venskabs 9-0
49 Flag of The Gambia.svg Gambia 1 1 0 0 4 - 1 3 3,000 9,00 30.01.1977 i Banjul, venskabs 4-1
- Flag of Nigeria.svg Nigeria 1 1 0 0 4 - 1 3 3,000 9,00 28.06.1998 i St. Denis, VM-slut 4-1
51 Flag of Morocco.svg Marokko 1 1 0 0 3 - 1 3 3,000 9,00 05.09.1972 i Passau, OL-slut 3-1
52 Flag of Canada (Pantone).svg Canada 1 1 0 0 2 - 0 3 3,000 9,00 12.04.1989 i Aalborg, venskabs 2-0
- Flag of Togo.svg Togo 1 1 0 0 2 - 0 3 3,000 9,00 06.03.1974 i Lomé, venskabs 2-0
54 Flag of Slovakia.svg Slovakiet 2 1 0 1 2 - 4 3 ? ? 05.09.2011 i Trnava, venskabs 0-3
55 Flag of Ghana.svg Ghana 1 1 0 0 1 - 0 3 3,000 9,00 02.06.1996 i København, venskabs 1-0
56 Montenegro 3 2 0 1 3 - 2 3 ? ? 05.10.2017 i Podgorica, VM-kval. 1-0
57 Flag of Georgia.svg Georgien 4 2 2 0 13 - 4 8 ? ? 08.09.2019 i Georgien, EM-kval. 0-0
58 Flag of Iran.svg Iran 2 1 1 0 4 - 0 4 2,000 8,00 10.10.1999 i København, venskabs 0-0
- Flag of Lithuania.svg Litauen 2 1 1 0 4 - 0 4 2,000 8,00 25.08.1993 i København, VM-kval. 4-0
60 Flag of the United States.svg USA 3 2 1 0 8 - 5 7 2,333 16,33 25.03.2015 i Århus, venskabs 3-2
61 Flag of North Macedonia.svg Nordmakedonien 2 1 1 0 2 - 1 4 2,000 8,00 26.04.1995 i København, EM-kval. 1-0
62 Flag of Belarus.svg Hviderusland 2 1 1 0 1 - 0 4 2,000 8,00 05.06.1999 i København, EM-kval. 1-0
63 Flag of East Germany.svg DDR 8 2 2 4 11 - 16 8 1,000 8,00 10.09.1986 i Leipzig, venskabs 1-0
64 Flag of the Czech Republic.svg Tjekkiet 9 1 5 3 5 - 10 8 ? ? 15.11.2016 i Mladá Boleslav, venskabs 1-1
65 Flag of Ukraine.svg Ukraine 3 1 1 1 2 - 2 4 1,333 5,33 30.03.2005 i Kiev, VM-kval. 0-1
66 Flag of Spain.svg Spanien 17 2 3 12 15 - 34 9 0,529 4,76 20.08.2008 i København, venskabs 0-3
67 Flag of Japan.svg Japan 2 1 0 1 4 - 5 3 1,500 4,50 24.06.2010 i Rustenborg, VM-slut 1-3
68 Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Bosnien-Hercegovina 5 1 2 2 5 - 8 5 ? ? 03.06.2016 i Nagoya, venskabs 2-2
69 Flag of Yugoslavia (1946-1992).svg Jugoslavien 9 2 0 7 15 - 24 6 0,667 4,00 01.05.1991 i Beograd, EM-kval. 2-1
70 Flag of the United Kingdom.svg Storbritannien 3 1 0 2 7 - 9 3 1,000 3,00 13.08.1948 i London, OL-slut 5-3
71 Flag of Brazil.svg Brasilien 4 2 0 2 10 - 8 6 1,50 9,00 26.05.2012 i Hamburg, venskabs 1-3
72 Flag of the Czech Republic.svg Tjekkoslovakiet 14 0 5 9 8 - 31 5 0,357 1,79 01.06.1988 i København, venskabs 0-1
73 Flag of the Soviet Union.svg Sovjetunionen 11 1 1 9 10 - 34 4 0,364 1,45 25.09.1985 i Moskva, VM-kval. 0-1
74 Flag of South Africa.svg Sydafrika 3 0 2 1 2 - 3 2 0,666 1,33 05.06.2010 i Attrodgeville, venskabs 0-1
75 Flag of Estonia.svg Estland 1 0 1 0 2 - 2 1 1,000 1,00 30.05.2004 i Tallinn, venskabs 2-2
76 Flag of the United Arab Emirates.svg Forenede Arabiske Emirater 1 0 1 0 1 - 1 1 1,000 1,00 05.02.1990 i Dubai, venskabs 1-1
- Flag of Paraguay.svg Paraguay 1 0 1 0 1 - 1 1 1,000 1,00 27.05.2006 i Aarhus, venskabs. 1-1
78 Flag of Algeria.svg Algeriet 1 0 1 0 0 - 0 1 1,000 1,00 12.02.1989 i Valetta, 4-nat.cup 0-0
- Flag of South Korea.svg Sydkorea 1 0 1 0 0 - 0 1 1,000 1,00 14.11.2009 i Esbjerg, venskabs 0-0
80 Flag of Chile.svg Chile 2 0 1 1 1 - 2 1 ? ? 27.03.2018 i Aalborg, venskabs 0-0
- Flag of Suriname.svg Surinam 1 0 0 1 1 - 2 0 0,000 0,00 15.01.1969 i Paramaribo, venskabs 1-2
82 Flag of Honduras (darker variant).svg Honduras 1 0 0 1 0 - 1 0 0,000 0,00 27.01.1985 i Tegucigalpa, venskabs 0-1
83 Flag of Benin.svg Benin 1 0 0 1 0 - 2 0 0,000 0,00 10.03.1974 i Cotonou, venskabs 0-2
- Flag of Russia.svg Rusland 1 0 0 1 0 - 2 0 0,000 0,00 29.02.2012 i København, venskabs 0-2
Total 797 368 152 275 1468 - 1119 1256 1,575 1979,34
  • Status = point * kvotient
  • Senest opdateret 09-02-2021

Kilde: http://www.haslund.info/danmark/akovs/oversigt.asp Arkiveret 18. februar 2012 hos Wayback Machine

Slutrundetrupper[redigér | rediger kildetekst]


Slutrundeslagsange[redigér | rediger kildetekst]

Siden Europamesterskabet i fodbold 1984 har Danmarks fodboldlandshold ved hver slutrunde lavet en slagsang med kendte danske kunstnere. Eneste undtagelse var ved Europamesterskabet i fodbold 1992, hvor man ikke nåede at lave en slagsang pga. den korte responstid. Derfor valgte man Monty Pythons Always look on the bright side of life fra filmen Life of Brian.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Landsholdet 100 år 1908-2008: #3, Danmark-Tyskland 26. juni 1992" Arkiveret 15. juni 2009 hos Wayback Machine, dbu.dk, læst 1. april 2009
  2. ^ https://sports.walla.co.il/item/3425962
  3. ^ Kampen blev spillet bag lukkede døre pga. Coronaviruspandemien.
  4. ^ "STÆRK TRUP KAN SPILLE DANMARK TIL VM". Danish Football Association. 27. september 2021. Hentet 27. september 2021.

Kilder/Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]