Danmarks statsminister

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kongeriget Danmarks statsminister
Kongeriget Danmarks Rigsvåben
Tiltale Hr./Fru (tidligere: excellence)
Bolig Marienborg (primært repræsentativt)
Udnævner Margrethe 2.
i egenskab af Danmarks monark (dog kan en statsminister ikke have et flertal i Folketinget imod sig)
Periodelængde kan både forlænges og afskediges uden begrænsninger
Tilblivelse 22. marts 1848
Første indehaver Adam Wilhelm Moltke
Løn 1.470.744 DKK (2005)[1]
Hjemmeside Statsministeriet
Danmark

Denne artikel er en del af:
Politik og regering i
DanmarkAndre lande • Politik

Danmarks statsminister er regeringschef i Danmark. Statsministeren leder regeringen, hvis ministre bliver udpeget af statsministeren. På engelsk omtales Statsministeren som "Prime Minister", oversat til dansk som Premierminister.

Statsministeren udnævnes af monarken, men da Danmark har været et konstitutionelt monarki siden 1849, har udnævnelsen siden systemskiftet 1901 haft grundlag i den politiske sammensætning i Folketinget. Siden tidligt i 1900-tallet har der ikke været noget parti, som har haft flertal i Folketinget alene. Statsministeren er derfor typisk leder af en koalitionsregering. Siden 1945 har det heller ikke været normalt at koalitionerne har flertal i Folketinget, således, at regeringen i de fleste tilfælde har måttet støtte sig til flere partier udover koalitionspartierne.

Statsministeren og Statsministeriet har kontorer på Christiansborg i København, mens ejendommen Marienborg i Kongens Lyngby nord for København fungerer som officiel tjenestebolig og anvendes til repræsentative formål.

Danmarks nuværende statsminister er Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet.

Embedets historie[redigér | rediger kildetekst]

I sin nuværende form under det konstitutionelle monarki begynder statsministerrækken den 22. marts 1848 ved udnævnelsen af Adam Wilhelm Moltke. Det nye embedes officielle titel var dengang premierminister, hvilket også er den titel, der bruges i Grundloven af 1849. Titlen konseilspræsident blev dog også brugt sideløbende om premierministeren, og ved Fællesforfatningen af 1855 blev det den officielle titel. Ved Grundloven af 1915s ikrafttrædelse i 1918, blev titlen igen ændret til statsminister ligesom i de øvrige nordiske lande.

I modsætning til de øvrige ministre fik regeringslederen først et eget ministerium, Statsministeriet, i 1914. Før det, og også i en årrække efter, havde regeringslederen også en post som fagminister, der varierede fra person til person.

Statsministeren er dog stadig ressortminister for et mindre antal fagområder, såsom pressens minister og minister for anliggender vedrørende Rigsfællesskabet, Færøerne og Grønland.

Liste over Danmarks statsministre[redigér | rediger kildetekst]

Nulevende tidligere statsministre[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Hvad tjener en minister?". stm.dk. Hentet 2015-07-24.