Danne-Virke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Titelbladet til første bind af Danne-Virke med den gennemgående mottostrofe.

Danne-Virke var et litterært tidsskrift, der udkom i hæfter samlet til fire bind i årene mellem 1816 og 1819.[a] Med undtagelse af fire sider blev alle tidsskriftets 1.564 sider[1] skrevet alene af N.F.S. Grundtvig. Det blev opkaldt efter Dannevirke, det store voldanlæg ved Slien, og dets formål var angivet i dets titel: "at udgøre åndelig grænsevold mod den farlige tyske romantiske enhedsfilosofi, der kunne lede til ateisme og materialisme"[1]. Den skulle altså danne et værn mod den rationalistiske holdning, som vandt frem sammen med oplysningstiden og spillede en central rolle i dansk kirke- og samfundsliv i de første årtier af 1800-tallet.

Indhold[redigér | rediger kildetekst]

"Tidsskriftets indhold er digte, historiske og kritiske artikler og filosofiske betragtninger,"[2] Blandt de vigtigste digte og litterære arbejder i Danne-Virke er de såkaldte efterklangsdigte[3] herunder det kendte "Bjarkemaalets Efterklang" og "Paaske-Lilien"[4], hvorfra påskesalmen "Påskeblomst, hvad vil du her?" blev uddraget længe efter Grundtvigs død. De kritiske artiker omfatter blandt andet artikler om Beowulf-kvadet, om den danske rimkrønike og om studiet og brugen af nordisk mytologi. De filosofiske betragtninger falder i en serie af afhandlinger, der tilsammen udgør Grundtvigs største og mest systematiske gennemarbejdede fremlæggelse af sine erkendelsesteoretiske forestillinger.[5]

Mottostrofe[redigér | rediger kildetekst]

Hver af de fire bind bærer den samme mottostrofe på titelbladet. Den lyder

Klokken i den danske Kirke,

Det er Sagas klingre Skjold,

Til at bygge Danne-Virke,

Vække den hver Dane bold!

Ret den klinger dog i Vangen,

Kun i Chor med Kirkesangen,

Under Thyra Dannebod.

Strofen "er allerede i sige selv et meget stærkt udtryk for, hvad Grundtvig vil med sit tidsskrift"[6]. Den skyder kristendommen og Danmarkshistorien ind i hinanden binder tidsskriftet tilbage til tidligere værker af Grundtvig, hvor gudinden Saga og hendes rolle i Grundtvig forfatterskab som historiens gudinde herunder blandt andet digtsamlingen Saga og langdigtet "Et Blad af Jyllands Rimkrønike".

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Lundgreen-Nielsen (UÅ), 27.
  2. ^ Michelsen (1985), 67.
  3. ^ Holm, 2001.
  4. ^ http://www.xn--grundtvigsvrker-7lb.dk/tekstvisning/18317/0#{%220%22:0,%22v0%22:0,%22k%22:0}
  5. ^ Se Christensen (1998),
  6. ^ Christensen (1998), 141.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Førsteudgave[redigér | rediger kildetekst]

  • Danne-Virke et Tids-Skrift 1-4. København: Schiøtz og Mandra og A. Schmidts Forlag. 1816-1819.

Sekundærlitteratur[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]