Danne-Virke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Danne-Virke var et litterært tidsskrift, der udkom i årene mellem 1816 og 1819. Med undtagelse af fire sider blev tidsskriftet skrevet alene af N.F.S. Grundtvig. Det blev opkaldt efter Dannevirke, det store voldanlæg ved Slien, og dets hensigt var at danne et værn mod den materialistiske holdning, som vandt frem sammen med oplysningstiden. Desuden skulle bladet være en modvægt mod datidens ateistiske humanisme.

I mange henseender kan tidsskriftet ses som Grundtvigs første tænkning over det, der skulle udvikle sig til folkehøjskolebevægelsen. Hovedindholdet er en gennemgang af historien ud fra et kristent grundsyn, og det bliver gennemgået i datidens hverdagssprog og uden direkte forkyndelse. Grundtvig delte selv sine bidrag op i "blomster" (lyrik), "blade" (gennemgang af kilder) og "frugter" (bredere tænkning over historievidenskab, litteratur og myter).


Danne-Virke rummer en række af Grundtvigs centrale arbejder, herunder en serie af filosfiske afhandlinger, digtet "Paaske-Liljen", hvoraf siden salmen "Påskeblomst, hvad vil du her?" og Grundtvigs tidligste bidrag til udforskningen af det oldengelske Beowulf-kvad.

Se også[redigér | redigér wikikode]