Dansk Shell

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

A/S Dansk Shell er et dansk olieselskab, som har været på markedet siden 1913 med sin første offentlige tankstation på Gl. Kongevej 4 i København[1]. Den 8. maj 2013 fejrede selskabet 100 års-fødselsdag i Danmark. Det danske datterselskab til Royal Dutch Shell har drevet servicestationer og olieraffinaderi i gennem mange år. I de senere år er en stor del af servicestationerne blevet frasolgt.

Dansk Shell havde tidligere hovedkontor i Nærum nord for københavn, men har siden flyttet det til Ørestaden i København.[2] Der er ca. 450 ansatte i A/S Dansk Shell.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Forløberen til det, der i dag kendes som Dansk Shell, var Dansk-Engelsk Benzin og Petroleums CO. Som navnet antyder, blev selskabet stiftet på et tidspunkt, hvor petroleum stadig var den store hyldevare herhjemme og privatbilismen var i sin vorden.

I Danmark var der 320 Shell-servicestationer herunder 14 stationer, som er særligt beregnet for tung transport[3]. Her sælges benzin og dieselolie til personbiler og lastbiler foruden bilplejeprodukter, kiosskvarer og bilvask.

I 2016 blev en stor del af de danske Shell-servicestationer overtaget af Circle K og skiftede i denne forbindelse naturligvis navn til Circle K.

Siden 1966 har Dansk Shell desuden drevet et olieraffinaderi i Fredericia, der forarbejder 3,4 mio. tons råolie pr. år svarende til en tredjedel af Danmarks forbrug af brændstof.[4] Shells raffinaderi i Fredericia er et af to raffinaderier i Danmark. Her omdannes råolien fra aktiviteterne i den danske del af Nordsøen til flydende gas, jetbrændstof, benzin, diesel, petroleum og fyringsolie. Dansk Shell driver desuden en råolieterminal i Fredericia Havn.

Herudover arbejdede omkring 2.500 ansatte på Shells servicestationer og på raffinaderiet i Fredericia.

Noter[redigér | redigér wikikode]