Dansk millimeterbind

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Dansk millimeterbind er en type bogbind, der tilskrives den danske bogbinder Henrik Park.[1] Indbindingstypen blev udviklet for at skabe et smukt og attraktivt bogomslag med læderryg under 2. verdenskrig, hvor udbuddet af læder ikke var stort; det gik derfor kun få millimeter fra falsen ind på permerne.

Dansk millimeterbind er et lavfalset halvbind og kan ses som en videreudvikling af indbindingstypen bradelbind efter den franske bogbinder Bradel[2] eller af "indbinding med brudt ryg".[3] Derved lægger dansk millimeterbind sig op ad udseendet af et franskbind.

Dansk millimeterbind regnes nu for en bibliofil indbindingstype og er værdsat af bogsamlere.[4]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ "Millimeterbind" i Den Store Danske
  2. ^ "Bradelbind" efter den franske bogbinder François-Paul Bradel, der virkede i slutningen af 1700-tallet (Reliures.bnf.fr). - Bradelbind omtales også på en side "Boghåndværket ..." fra Det Kongelige Bibliotek - Se desuden "Bradel Binding" og "German Case (Bradel) Binding"
  3. ^ Udtrykket "indbinding med brudt ryg" er en overættelse fra tysk af "Einband mit gebrochenem Rücken" og benyttes i det tyske forlæg
  4. ^ Fortbildungsschule für Handbuchbinder; Kurs für dänischen Millimeterband. - På Antikvariat.net anprises disse bind ofte således: "...smukt privat halvlæder (millimeterbind)."

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • "Millimeterbind" hos Den Store Danske med billede
  • Billede hos Buchbinderei-hartmann.de, hvor man tydeligt ser den sparsomme anvendelse af læder ("millimeter")
Gnome-dev-camera.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.