Danske træer

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Broom icon.svg Listeartikel
Denne artikel består primært af lister, der ikke stemmer overens med listenormen. Enten skal listen udvides så den stemmer overens med den gældende norm, eller også skal den omdannes til en ønskeliste og sættes på den passende kategori. Det er også en mulighed, at artiklens indhold præsenteres bedre i et andet format end listeformatet.
Mergefrom.svg Sammenskrivningsforslag
Artiklen Danske skovtræer er foreslået skrevet ind i Danske træer. (Siden januar 2013Diskutér Forslaget

Forekomsten i Danmark af træer og skov er betinget af 3 primære forhold

  • Relativt gode jorde, men med lavt mineralindhold bortset fra kalk
  • Relativt høj mængde nedbør
  • Tempereret klima

Ud over disse forhold er diversiteten bl.a. bestemt af at kun relativt få arter af træer overlevede sidste istid i Europa - langt færre end i Nordamerika og Asien. Klimaet er defineret af at Danmark ligger ret nordligt, men også tæt på Golfstrømmen

Træernes indvandring i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Allerede kort efter istiden, i Bøllingtid og Ældre dryas fra ca. 12.800 – 11.800 f.Kr., indvandrede de første træer. Det var pionerarter som Dun-birk, Almindelig Røn og forskellige arter af Pil. Senere, i Præboreal tid fra ca. 9.300-7.900 f.Kr., kommer Skovfyr og Lind til, arter som også er ganske hårdføre. Det er træer vi stadig finder i Danmark i dag, men også kender fra nordligere breddegrader i resten af Skandinavien. De er i dag ofte henvist til de lidt (eller meget) dårligere jorde, f.eks. sandet, sur eller meget våd jord.

Ca. 7.000 f.kr. startede den atlantiske varmetid hvor klimaet var varmere end i dag. Nu invandrede de store løvtræer som Elm, Eg og Ask og Danmark blev dækket af klimaks-urskov fra kyst til kyst, en tæt mørk skov med ringe vegetation i skovbunden. Endelig invandrede Almindelig bøg som den sidste af vores almindelige træer da varmetiden sluttede omkring 500 f.Kr.

Træer der forekommer naturligt i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Selvom dyrkede nåletræer i dag udgør over 50% af det danske skovareal, så er kun tre arter af nåletræ er hjemmehørende i Danmark: Skovfyr, Almindelig taks og Almindelig ene. De forekomster af skovfyr der findes i Danmark i dag, er dog ikke forekomster af den oprindelige bestand, da skovfyr blev udryddet i Danmark i slutningen af middelalderen - muligvis med undtagelse af en mindre bestand på Læsø, og måske kun ét enkelt træ, den såkaldte "Bangsbo-fyr".[1]. Nuværende forekomster er efterkommere af bestande i Norge, Skotland og det nordlige Polen.

Træer der forekommer forvildet i Danmark[redigér | redigér wikikode]

Her er tale om træer der enten er almindeligt forvildet fra haver og parker, eller indført i skovbruget, således at de forekommer i stort tal.

Have og parktræer[redigér | redigér wikikode]


Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  • ^ Peter Friis Møller m.fl: Danmarks Skove, Politiken, 2001