Daryush Shokof

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Daryush Shokof

Daryush Shokof.jpg

Personlig information
Født 25. juni 1954 (68 år) Rediger på Wikidata
Teheran, Iran Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Eastern New Mexico University,
University of Texas at Arlington Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, filmskuespiller, menneskerettighedsaktivist, filminstruktør, manuskriptforfatter, filmproducent, skuespiller, filosof Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Daryush Shokofs hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Daryush Shokof (persisk: داریوش شکوف) (født Ali Reza Shokoufandeh 25. juni 1954) er en iranskfødt kunstner, filminstruktør, filosof, forfatter, filmproducent, og sanger. Han blev født i Tehran, Iran, men bor og arbejder i Tyskland.

Shokof er kendt som den maksimalistiske bevægelses grundlægger og teoretiske ophavsmand. Bevægelsens teoretiske fundament blev først formuleret af Shokof, sådan som han skrev det i sine oneman-show katalog over malerier på Galleria Verlato i Milano, Italien i 1990. Han ville

”bringe uligevægt i kaoset = balance = liv = maksimalisme".

Shokof skrev et omfattende manifest med titlen Maksimalisme. Det blev offentliggjort i forskellige kataloger over hans oneman-shows, samt i katalogerne over maksimalisternes gruppe-shows i Europa og USA fra 1990 til 1993.

Denne tekst indledes, som citeret nedenfor, med yderligere formuleringer af Shokofs filosofiske tanker udledt af hans manifest, der fører til hans yekishim-ideologier senere i 1995.

”Maksimalisme tror på livet som det vigtigste fænomen, der optager menneskets tanker. Livet for en maksimalist er handlinger begået af enhver selvbevægelig skabning. Endvidere observerer en maksimalist skønhed eller det onde hos alle bevægelige skabninger, men forskriver sig ikke negativt til en tilstand af kaos i den forstand, at alle mulige bevægelser er ude af menneskets kontrol. Med andre ord, selvom vi ved, det er ikke menneskets afgørelse eller begær, der får verden til at dreje rundt, så er det dog lysten til livet, til positivt, konstruktivt og legende at fortsætte med at være.”

Shokof udviklede disse tanker i sine mere end 500 malerier udstillet på verdensplan og udviklede yderligere yekishimen, et ord dannet ud fra en blanding af de to persiske ord, "yeki = en" og "shim = at blive", så det betyder altså "at blive en". Yekishime er Shokofs endelige manifest. Yekishime er hans egen ideologi, som handler om, hvorfor mennesket er på planeten Jorden, hvilket han kun mener, der er én grund til, nemlig at nå "Yekishim", hvilket betyder ”for mennesker at blive en og forenet på jorden”.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Denne filmografi inkluderer kun film, som er opregnet i IMDB.[1]

År Film
1990 Angels are Wired
1991 Dogs are not allowed
1996 Seven Servants
1997 Magass
2000 Tenussian Vaccuvasco
2003 She Would...
2003 Kiss, Long and Close
2004 Venussian Tabutasco
2005 A2Z
2006 Asudem
2007 Breathful
2007 Smoqing
2008 Epicalypse Now
2010 Iran Zendan
2011 Hitler's Grave
2012 Strange Stranger
2012 wordlessness
2012 Flushers
2012 Flushers 2
2012 Suicidal Girl
2013 MOON AND 8


Referencer[redigér | rediger kildetekst]


Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]