David Dencik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
David Dencik
David Dencik i 2014.
Personlig information
Fulde navn Karl David Sebastian Dencik
Født Karl David Sebastian Dencik Rediger på Wikidata
31. oktober 1974 (49 år)
Stockholm
Nationalitet Dansk
Forældre Lars Dencik & Kerstin Allroth-Dencik
Søskende Daniel Dencik Rediger på Wikidata
Ægtefælle Sofie
Uddannelses­sted Teaterhögskolan i Stockholm Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Skuespiller
Roller Anders Assing i Lykke
Nomineringer og priser
Udmærkelser Kurt Linders stipendium (2008)
Robert for årets mandlige hovedrolle (2007)
Robert for årets mandlige hovedrolle – tv-serie (2024)
Robert for årets mandlige birolle – tv-serie (2022) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Karl David Sebastian Dencik (født 31. oktober 1974 i Stockholm), er en dansk/svensk skuespiller, som i Danmark mest er kendt for sin rolle som psykiateren Anders Assing i DRs tv-serie Lykke. Han vandt en Robert for bedste mandlige hovedrolle i filmen En Soap.

David Dencik er søn af professor i psykologi Lars Dencik og Kerstin Allroth-Dencik og bror til forfatteren og filminstruktøren Daniel Dencik.

Familien flyttede i 1976 til København, hvor David boede indtil han blev optaget på Teaterhögskolan i Stockholm i 1999. Han afsluttede sin skuespilleruddannelse fra skolen i 2003.

Både under og efter sin uddannelse var han tilknyttet teatret Dramaten (i Stockholm), hvor han var med til at opføre en række forestillinger.

Han er certificeret capoeira-instruktør og har i længere perioder boet i Belo Horizonte, Brasilien.

I 2007 spillede han Hamlet i Lars Noréns utraditionelle opsætning af den klassiske Shakespeare-forestilling – både i Sverige og på Kronborg i Danmark. I Variety blev han i 2013 betegnet som en af Europas bedste karakterskuespillere.[1]

I 2009 blev han tildelt Det Svenske Filmakademis Kurt Linder-stipendium på 20.000 svenske kroner. Derudover har han været nomineret til fem Robert-priser, fem Bodilpriser, to Guldbagger samt en række internationale priser. I 2006 var han Shooting Star ved Berlins filmfestival.

Han har medvirket i en række internationale film, bl.a. Dame, konge, es, spion. Derudover har han arbejdet sammen med forskellige amerikanske instruktører, herunder Steven Spielberg, Tommy Lee Jones og David Fincher.

David Dencik slog i Sverige igennem med sin rolle som Lasermannen. Han gik i 2013 i gang med filmatiseringen af Klas Östergrens roman Gentlemen.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Film[redigér | rediger kildetekst]

Tv-serie[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Alissa Simon (1. oktober 2013). "Film Review: 'Hotell'" (engelsk). Variety. Arkiveret fra originalen 3. december 2013. Hentet 27. januar 2014.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

SkuespillerSpire
Denne danske skuespillerbiografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi